2011. március 9., szerda

Álomstrand

Ki ne vágyna egész életében a poszterek, falinaptárak és képeslapok legszebb álomstrandjaira? De a valóságban nem is biztos, hogy azok, mert egy  trükkös fotós sok mindent tud úgy alakítani a képein, hogy a valóságtól sokkal eltérőbbet (szebbet, jobbat) mutathasson. 
A thaföldi beszámolóm kapcsán írta egyik ismerősöm e-mailben, hogy "ügyesen" fotóztam a strandokat, mert nem látni a képeimen azt az irdatlan embertömeget, amikről írok. Pedig én aztán nem sokat trükköztem, csak egy ici picit szenvedtem a képeimért. Ha nem lett volna mindenhol olyan idő szűke, akkor felmásztam volna akárhova egy jó képért.

A mi álomstrandunk, ami egy tizes skálán a 11-es lehetne, bizony szigorú kritériumoknak kellene megfeleljen és ezen saját magunk által kitalált kritériumok szerint az eddigi utazásaink során még nem sikerült megtalálnunk az álomstrandot. Leírnám, mi hogyan képzeljük ezt a strandot el.

- a homok színe vagy állaga nem annyira fontos, persze egy plusz lehet, ha hófehér, púderszerű korallhomok :-)
- víz "normális" ütemben mélyüljön, azaz ne legyen azonnal mély, de ne kelljen 100 métert sem besétálni, hogy mély legyen.
- természetesen legyen kristálytiszta
- ne legyenek nyugágyak és ha lehet emberek sem
- lehessen meztelenül is fürdeni
- a ferdén dőlő pálmafa nem hátrány, de nem is elvárás
- ne legyen a vízben tengeri fű, sün, szikla egyéb zavaró tényező
- ne legyen veszett hullámzás
- legyen lehatárolt öböl, azaz félkör alakú és a két vége sziklákkal záródjon
- ne legyen ott veszély (pl. cápa)
- legyen a parton természetes árnyék
- legyen a víznek különleges színe és harmonizáljon a háttérrel, a növényzettel vagy sziklákkal
- legyen természetes
- legyen tiszta
- valami különlegesség*

Eddigi, álomstrandot megközelítő strandjaink közül pár:

Előbb egy tizes skálán a 6-7-es pontot elérő strandjaink:

1. Karpathos, a reptér közelében, homokos, aprókavicsos, sziklafal alatt, melyben ezernyi kagyló van megkövülve *, kristálytiszta víz, sziklaalagutak, barlangok, a parton természetes árnyék a sziklafal alatt, meztelen strand, alig emberek, van hangulata:



2. Karpathos, Mikri Ammopi, hihetetlenül kristálytiszta víz, amiben a víz alatt vagy 50-100 méterre el lehet látni, szép fekvés - negatívum: rengeteg ember



3. Naxos, nevenincs strand, magányos, kopár, csodálatos vízszínek, sekély, lagúnás, természetes árnyék bokrok tövében, meztelenkedős:


4. Karpathos, Apella:  csodás vízszín, az általam nagyon kedvelt, darás, apró szemű (2-3 mm-es) sóder, természetes árnyék, kibírható számú ember:



5. Peloponnes, Voidokilia-öböl: csodálatos színek és háttér, (előszezonban) alig ember (ugyanez lehet főszezonban szardíniás doboz állapot is):



6. Peloponnes, nevenincs eldugott öböl: hasonló, mint a karpathosi reptéri, és az imádott sóderkaviccsal:




7. Elafonissos, Simos Beach: puha, világos homok, csodás vízszín és kulisszák, negatívum: rengeteg ember:



8. Korzika, Plage Palombaggia: hihetetlen kristálytiszta, azúros víz, világos homok, szép zöld háttér:


9. Mauritius, Trou aux Biches: majdnem az álom, amire mindig vágytam, csak a pálmák nem természetesek, hanem oda vannak ültetve és sok az ember:


10. Mexiko, Xkalac, Playa Sonrisa: a 10-es skálán 9-es, álomkörnyezet, sehol egy ember, meztelenkedős, kristálytiszta víz, hibája: lehetetlen fürdeni a parttól 500 méteren át elterülő, sűrű vizifű miatt:




11. Mexikó, Tulum: 10-es skálán 8-as: hihetetlen vízszínek, finom, lisztes, fehér homok, amiért nem 10-es, hogy sok az ember és nincs árnyék, sem pálma, sem másmilyen háttér, hosszú, túl nyitott, vadul hullámzik:



11. Thaiföld, Phuket, Hinkuay Beach: amiért nem perfekt, a sok ember és sok folyamatosan jövő menő csónak bűze, sok szemét a parton:

5 megjegyzés:

  1. Szerintem minden strand másképpen szép és mindegyik tökéletes, hisz mindet a természet alkotta, kár őket osztályozgatni.. Az álomstrand egy hülyeség amit a filmek és prospektusok alapján az emberek elképzelnek, ahogy te is nagyon jól írod. Boldognak kell lenned minden egyes strandért ezek körül, mások 10%-t nem láthatják. Szépek a képeid.

    VálaszTörlés
  2. Én másképp gondolom. Van olyan strand, ahol minden megvan, amiket felsoroltam, és nekünk az lenne az álom csúcsa, de meg is kell találni, és az ilyenekből már nincs sok.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a bejegyzést és a fenti két kommentet csak most (évekkel később láttam). Én egyetértek mind a kettőtökkel. Bárhova is jutok el, hálás vagyok érte, mert rengeteg ember töredékét sem látta annak, amit én. (Elég csak a családomban, baráti körömben szétnézni.) Másfelől, ha az embernek nem lennének álmai, mi vinne előre?! Úgyhogy hajrá Flögi, keressétek csak az álomstrandot! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak azt tudom erre mondai, hogy akiben ez genetikailag megadatott, hogy csak akkor boldog, ha úton lehet, az soha nem nyugszik meg és annak nincs olyan, hogy jajj, láttam már pár helyet, de jó, most majd itthon malmozok a fotelben és együgyű módon minden nap abból az örömből fogok élni. ;-) Te megérted ezt.
      Nekünk mennünk kell, és ha lehetne, csak mennénk, csak pici időközökre jönnénk haza, és folyton csak úton lennénk, mi ettől vagyunk boldogok és ha találunk számunkra megálmodott paradicsomokat, azoktól még boldogabbak vagyunk, akkor ott, amikor megélhetjük....
      ;-)

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről