2012. június 6., szerda

A sohaviszontnemlátásra Görögország?

Tegnap csapta meg a fülem a tévéhíradó egyik interjúja, miszerint rohamosan csökken Görögországban a turizmus. Mivel az ország bevételeinek igen magas százalékát tette ki a turizmusból befolyó pénz, így most ez egy újabb bomba a sűllyedő csatahajónak. Ahelyett, hogy próbálták volna a görögök az így is folytó krízisből legalább a turizmus terén a kiutat keresni, nem engedtek az árakból, hanem emeltek, és az embereknek amúgy sincs kedvük egy összeomló országba utazgatni, a turizmus méretei csökkennek, üresen ácsorognak a napágyak, üresek maradnak a szállodák és még kevesebb pénz folyik be, pedig pont hogy most ellenkezőleg kellene lennie. Most utolsó reményként óriási árengedményes akciókkal próbálják csalogatni a turistákat, amire főleg az oroszok és svájciak harapnak rá. 40%-kal nőtt az orosz tursiták száma az előző évekhez képest. A német már nem kívánatos turista. 

Ismerős mesélt történetet, de hasonló elhangzott a tegnapi hírben is, hogy a görögök németek elleni ellenszenve hirtelen nagyon megnőtt, mert az Európa Parlamentben elsősorban Merkl kancellárnő támogatta az erős megszorításokat. Így most persze a német a hibás midenért, ami rossz. No comment részemről. 

Egy holland férfit brutálisan megvertek Monemvasia közelében egy strandon, mert németnek nézték és németként szídták, de hiába mondta, hogy ő holland, nem hitték el. Több német turistát is bántalmaztak már. Az idén a németek görögországi utazási foglalásai 25-30%-kal csökkentek. Az elmúlt években évente átlagosan 2,24 millió német nyaralt legalább két hetet Görögországban. A németek félnek, hogy veszélyben lehetnek Görögországban. A német utazásszervezők bombasztikus árengedményekkel próbálják csalogatni a turistákat. 

És miért írok erről? Mert imádom Görögországot, 12-szer jártam ott, mindig csodálatos nyaralások voltak. Még sok tervem volt (van?) oda, de M. leírta ezt az országot. Már nem fogunk oda utazni (együtt legalábbis nem valószínű, külön meg még valószínűtlenebb) - legalábbis a közeljövőben nem. Hát ennyi. Ma elgondolkoztam autóvezetés közben, hogy ha sosem jutok már el Kefaloniára, Milosra, Chiosra, Lesvosra, Iosra...és sorolhatnám még, ahova még vágyom, akkor vajon hogyan emlékezem majd 10-20 év múlva Görögországra? Amiről azt hittem, egész életem végéig utazgatni fogok oda.? Csak egy szép emlék lesz? Szomorú vagyok. 

5 megjegyzés:

  1. Athénba most én sem mennék szívesen, de a szigetekre? Szerintem Korfun, Krétán, meg a többin nemigen változott semmi, nem is értem ezt a reakciót (a média részéről!).

    VálaszTörlés
  2. Ha a görögök elverik a német turistát, akkor németként szeirntem neked sem lenne olyan sok kedved oda utazni. De egyébként én sem látom ilyen vészesnek a helyzetet, csak hát minent apró esetet fel kell fújni, mert szélsőséges dolgok bármely országban történnek.

    VálaszTörlés
  3. Én most csak erről az egy esetről tudok/hallottam, amikor a holland bácsit elverték, részegen. Általánosítani és persze így felfújni, ahogy a média tette, értelmetlen. Mo-on egy arabot vertek el épp rendőrök, úgyhogy bárhol bármi megeshet, sajnos. A görögök nem hülyék, kell a turizmus, főleg most. Él Krétán ismerős, ráadásul német.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő, ez van, ha párom németként nem érezné ott jól magát, mert mindenféle gondolatai vannak, én nem tudom kényszeríteni. De szerintem sincs mi miatt aggódni. Idénre, jövőre amúgy sem terveztünk Görögországot, utána meg ki tudja mi lesz. Rátaláltam én is a blogodra, el fogom olvsni az elejétől, csak most mindjárt utazunk, majd utána, de már feltettem linknek a blogomra, hogy újból könnyen rátaláljak.

      Törlés
  4. Mi Athénban jártunk, még a válság előtt. Furcsa város, de nem voltak rossz tapasztalataink. Sőt, sok színe és különce van.
    Például ő:
    http://inkabringa.blogspot.hu/2013/05/atheni-kaland-piros-sipkas-diogenesz.html

    Ki tudja, mi lett vele?

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről