2012. november 7., szerda

Tenerife 2012 - Teide-mászás 2.

Forrás: screenshot a google earth-ből

Nekiveselkedünk ennek a meredek és erősen cikkcakkozott útnak. Egy darabig jól is bírjuk, majd elkezd fogyni a levegő és egyre sűrűbben tartunk szüneteket, zihálunk. Rohamosan kezd fogyni az erőnk. Már nem olyan sokkal az Alta Vista menedékház alatt vagyunk, amikor U. megáll és bejelenti, hogy ő rosszul van, nem bírja tovább, legszívesebben lemenne, de aztán mégis csak menetel felfelé, méghozzá az élvonalban. Egyre több pihenőt tartunk és a pihenők hossza is egyre hosszabbra húzódik. Az utolsó métereken úgy érzem, nem bírom tovább, „kérlek szépen sorskeze, hagyj itt összeesni és pihenni” -ez volna a legnagyobb vágyam. Alig kapunk levegőt és a szívünk eszeveszetten zakatol. A nap kegyetlenül éget, de ha az ember nem menetel, érezni hogy elég hűvös van. 




3.260 m magasan vagyunk és szinte hihetetlen, hogy már 900 méter szintkülönbséget jöttünk felfelé. Ledobunk magunkról mindent, eszünk, iszunk (már 3 liter víz elment), pihenünk, a napon melegedünk, mert a kiizzadt, nedves hátunk igen csak érzi a fenti hideget. 

Melegedek, alulról a finom meleg kő és felőlről a napocska melenget.

Itt lelátni a rangerútra, ahol kezdetben jöttünk. 

Itt pedig az Isana-i csillagvizsgáló obeszervatóriumai. 



Refugio Alta Vista

Itt is jó fél órát pihenünk. Időnk van bőven, mert a csúcsengedélyt 13-15 órára kérelmeztem meg. Egyik német fórumozó azt írta, neki 4 óra volt megmászni felfelé a hegyet. M. egyik ismerőse állítólag két óra alatt futott fel rá. A raszta futó meg már a cikkcakkos út elején jött is velünk szembe, lefelé. Én, biztos, ami biztos alapon minden szünettel együtt 6 órát számítottam nekünk felfelé. Jól tettem. 

2 megjegyzés:

  1. Hát ez nem semmi volt, gratulálok!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, de innen még mindig 500 magasságmétert kellett menni felfelé, majd holnap jön a harmadik rész, itt még nincs vége a megpróbáltatásainknak. :-)

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről