2013. január 4., péntek

Veszélyes(ebb) Barcelona...?

...mint bármely más város?

Sok városutazásnál hallani, hogy ott lopnak és mindent lelopnak rólad stb...kirívó ékszert eleve itthon hagyok, pénzre és egyebekre eddig mindig sikerül jól vigyáznunk, bevallom őszintén, sosem éreztem úgy, sehol sem, hogy éppen kirabolni készülnek, vagy a szokottnál jobban kellene vigyáznom a cuccaimra vagy magamra. Eddig túléltünk ilyen értelemben minden utazást, voltak rámhírek Velencéről, Rómáról és Milánóról, hogy Mexikóról ne is beszéljünk, ahol utonállóknak kellett volna késsel legyilkolniuk a pénztárcámért, illetve rendőrnek kiadott nem rendőröknek kellett volna hatalmas összegekkel megbírságolniuk el nem követett vétkeimért, sőt mexikói börtönben kellett volna végeznem nem elkövetett drogcsempészetért...minden intelmet komolyan vettünk, felkészültünk mindezekre, amennyire csak lehetett, szerencsére nem történt semmi sem. Azért azt vallom, jobb félni, mint megijedni (még ha a hírek fele túlzás is), azaz jobb óvatosnak lenni, mint ha kellemetlen meglepetések érnének. 

De tegnap kaptam egy mailt egyik német blogolvasómtól, hogy az anyukájával szeretne utazni Barcelonába, de olyan durvákat olvas a neten az ottani kriminalizmusról, zsebtolvajlásról stb, hogy tegnap alaposan rámijesztett, mert azt írta, hogy a féynképezőgépet és lelopják a turista nyakából stb. és mit tudok én, mert ők nem mernek menni. 

Én eddig még nem hallottam rosszat, de rákérdeztem M-nél, erre nem bíztatott, hanem még jobban megijesztett, mert elmesélte, hogy idős pingpongos haverja a két kislány unokával volt Barcelonában és három fickó elkezdte őket az utcán macerálni, mintha a kislányoknak mutatnának valami jópofaságokat és közben meg megpróbálták a nyagpapa összes cuccát elcsórni, de ő eléggé észnél volt és elhajtotta őket. Azért én eléggé becsinálnék, ha három gyanús alak körözgetne körülöttem, főleg, ha esetleg durvábbak is, biztosan önként odaadnám mindenem, mint hogy valami bajom essék. De hogy lehet ennek elébe menni? 

Leginkább a megérkezésünk izgat, ami éjjel 1 és fél 2 körülre fog esni, az Egyetem és a Pl. Cataluña körül valahol és onnan a szállásunk még jó másfél km-re lesz. Mindenképp taxival mennénk tovább, de lesz-e ott vajon várakozó taxi...stb.??

Hova tegyük napközben a nálunk lévő pénzt? Legyen-e pénztárca vagy hagyjunk itthon minden kártyát (de egy bankkártya csak kell biztonságilag)? Hátizsák, női féloldalas szütyő vagy mi a jobb? Hol legyen a kamera? Ha nem a nyakamban, akkor a hátizsákban, de ha az egész hátizsákot nyúlják?? 

Ki mit gondol???

Mi általában a pénztárcát a hátizsák nagy bugyrába teszsük be és nem a külső zsebekbe, a kamerát szintúgy és ha M. hátán van, én mindig átölelem a hátizsákot vagy mögötte megyek, tömegközlekedési eszközön automatikusan előlre vesszük a hátizsákot és öleljük. Ennél többet nem tudok. 

15 megjegyzés:

  1. Nem akarok én sem rádijeszteni, de amikorn pár év ott voltunk, mi is tanúi voltunk egy ilyen esetnek.
    Egy hegyes részről sétáltunk le - teljesen a városban volt - van ott valami libegő vagy magasvasút és annak a végállomásánál. Szóval leértünk a dombos szakaszról és láttunk is eljönni mellettünk egy néger embert - nem futott vagy ilyesmi, teljesen nyugodtan jött le, max egy kicsit gyorsabban.
    Pár percre rá egy srác is megérkezett véres térddel és kérdezte, hogy láttunk-e valakit eljönni arrafelé.
    Ha jól emlékszem a néger srác kicsit lelökte a turistasrácot a domboldalon és elvette minden pénzét, telefonját, iratát, fényképezőjét, stb... :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na szuper! Nem ijesztesz meg, mert minden országban van ilyen, amikor legutóbb otthon voltam Budapesten, akkor mesélte a barátnőm, hogy ott meg az a menő, hogy ami előtt elindul a metró, kikapnak az emeberek kezéből mindent szervezett bandák és az utolsó pillanatban kiugranak a cuccal. Mindenhol vannak ilyen szélsőséges esetek, de nem lehet egy egész városra azt mondani, hogy minden sarkon ott várnak ránk a gengszterek. Én most inkább arra szeretnék tanácsokat kapni, hogyan lehet ilyesmit megelőzni, kikerülni?
      (A hegy a Montjouich. :)

      Törlés
  2. Jó kérdés..., erre mondják, hogy hagyd a szálláson a pénzt, iratokat, stb. De mi van, ha onnan lopják el?...
    Nem megoldás az sem, hogy ne vigyél magaddal fényképezőgépet az útra, főleg mivel ennyire szeretsz fényképezni.
    Marad tehát az óvatosság és a józan ész határain belül nem elölhagyni a cuccokat, ahogyan írtad is. És pozitívan hozzáállni, hogy nem fog történni semmi! ;)
    Például mi este is tömegközlekedtünk és a kocsinknak sem lett semmi baja szerencsére.

    VálaszTörlés
  3. Bevarrod a bugyidba meg a melltartódba a pénzt, kártyát, és tartasz egy fregoli kártyát amin nincs semmi :-D Na viccet félretéve, az ilyen esetek mindig felnagyítva kerülnek ki és mindenhol lehet ilyen. Én is megyek, figyelni fogok, pulcsi alatt nyakba akasztós kis táska de lehet "biztonságból" elöl hagyok egy olyan kártyát amin nincs semmi money. Meg figyelek majd, hogy ne legyek sehol egyedül,lehet veszek egy játékpisztolyt ijesztgetésül ha leszállok :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő, nekünk csak a legszükségebb kártyáink vannak, ilyet nem tudom, hogy lehet csinálni, amin nincs semmi pénz, mert ahhoz kell egy üres konto, és annak a havi díja is itt 5-8 Euro között van. Én nem szeretek ilyen bonyodalmakat kreálni magamnak. De annak nem is lenne értelme, mert egy utazásra mindig kell vinni egy pénzzel teli káryát, ha bármi gáz van, legyen fedezet kórházra, másik repülőjegyre, akármire...Van egy ilyen gatya alatti lapos kis övtáska, Mexikóhoz vettük, de ezzel az a baj, hogy mi május végln megyünk, amikor lesz vagy 30 fok és akkor olyan cumó van rajtam, ami alá ez nem fér be. De agyalok majd, mi legyen. :-)

      Törlés
  4. hát mi megjártuk idén (tavaly) dél-olaszországot is kocsival, ugye, néha gondoltam arra hogy vajon tuti ott lesz-e az autó a parkolóban, mire végzünk egy kis város megnézésével, de nem volt semmi ilyesmi gond, még veszélyes vagy gyanús helyzetbe sem kerültünk soha. másfajta félelmem viszont egyszer volt, amikor olyat láttam amit (szerintem) nem kellett volna, de ez más kérdés.

    városnézéskor (meg úgy egyáltalán egy utazás alatt) mi külön tartjuk a pénzt és az iratokat, illetve a pénzt megfelezve, a bankkártyákból szintén van A-nál is és nálam is (egyiken sincs mondjuk sok pénz :D). pulcsi alá felvehető szütyőn én is gondolkodom most egyébként, de van olyan kis válltáskám, ami nem lóg le, egész rövid a pántja, tehát szinte a hónom alatt van, tudom szoírtani a karommal magamhoz, ha arról van szó, Rómában pl így csináltam, és Athénban is. a fényképezőgép ha nem ebben a táskában van, hanem mondjuk a nyakamban, akkor közben fogom a kezemmel is a markolatát, és odafigyelek. ránézésre nem (sem) vagyunk egy jómódú család, kétlem hogy cska úgy szembe jőve, fenyegetőzve ki akarnának minket rabolni.

    VálaszTörlés
  5. Internetes bankoknál van ingyen számla és bankkártya. Amúgy sok másra is jó, például a Tagesgeld Konto kamataik elég jók, ingyenes készpénz felvét külföldön.
    Nekem comdirect-nél és a DKB-nél van 2 számlám.

    VálaszTörlés
  6. Köszi a válaszokat. Most rohannom kell, már késésben vagyok a munkából.
    Snow: köszi a tanácsokat, mi így hasonlóan szoktunk és asszem ennél is maradunk.
    Gabi: nekem is van Tagesgeldkontom, de az a takarékszámla, ahol gyűjtöm a pénzt :-) internetes bankolást mi nem csinálunk, mi mindentől elzárkózunk, ami kártyával, nettel megy, mert félünk a hackerektől, hogy egyszer valaki kiüríti a számlát.
    Most tényleg húznom kell, majd este leszek ismét.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nem veszélyesebb mint Budapest (ahol a kezemből lopták ki a metrón a mobilomat, a rendőrség csak annyit mondott, hogy napi kb 100!!! ilyen esetük van és miért nem akasztottam a nyakamba...).
    1 hónapot voltam júliusban, turistaszezonban Barcelonában. Semmilyen negatív élményem nem volt, pedig rendszeresen jártunk éjszaka is bulizni. Mini hátizsák előre fordítva, hogy mindig lássam, illetve kézzel magamhoz szorítottam a zsúfoltabb helyeken. Kártyát nem szoktam nyaralás alatt napközben magammal hordani, készpénz több helyre a poggyászban/kézitáskában szétosztva, pénztárcában csak annyi, ami kb. az adott napra elegendő, iratokról fénymásolat(egyszer sem igazoltattak). Bank elérhetősége, ha esetleg mégis le kellene tiltani kártyát előre kinyomtatva (+nagykövetség, betegbiztosítók telefonszámai).
    Egyetlen lopásról hallottam az egy hónap alatt: egy osztrák lány elaludt a strandon, zenét hallgatva - a parti zugárusok elvitték a táskáját a feje mellől. De ugye egy nagyvárosban edződött kelet-európai nem hívja ki a sorsot maga ellen...
    Szerintem semmivel sem rosszabb, mint más milliós nagyváros.
    Beva99

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, köszi szépen, hogy írtál és nagyjából ugyanígy szoktuk csinálni mi is, mint amiket te írsz. Én is így gondoltam, hogy annyi helyen meséltek már rémhíreket és sosem láttunk belőle semmit, ha az ember kellőképp óvatos, nem érheti nagy baj. üdv

      Törlés
  8. Szia drága Andi !
    Azért olvasgatok:-)
    Most láttam hogy Szardíniára mentek.
    Mi Costa Rei- n voltunk, és nagyon jó szállásunk volt , a part szinte fehér homokos.
    Ha kell szállás ajánló írj . Magyar a hölgy aki foglalkozik vele, ott él.
    Van a képtáramban is a nyaralásról egy pár kép.
    Sajnos Barcelonához nem tudok hozzászólni. Csak feltételezem hogy én is rinyálnék ahogy ismerem magam :-)

    VálaszTörlés
  9. Szia drága Andi !
    Azért olvasgatok:-)
    Most láttam hogy Szardíniára mentek.
    Mi Costa Rei- n voltunk, és nagyon jó szállásunk volt , a part szinte fehér homokos.
    Ha kell szállás ajánló írj . Magyar a hölgy aki foglalkozik vele, ott él.
    Van a képtáramban is a nyaralásról egy pár kép.
    Sajnos Barcelonához nem tudok hozzászólni. Csak feltételezem hogy én is rinyálnék ahogy ismerem magam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mmama! Köszi, már megvan az összes szállásunk Szardínián és írtam annak a magyar nőnek is, az indexen istenítik, de egy hétig nem is válaszolt, akkor is csak magyarázkodott. Aki kompetens az nekem pár percen belül küldte az árajánlatot.
      Mi nem akartunk a Costa Rei-en maradni egy egész hetet, mert délen, középre akartunk szállást, Cagliari mellé, hogy az egész déli részt onnan járhassuk be és ez össze is jött. üdv, Andi

      Törlés
    2. En mar sokszor voltam Barcelonaban es soha semmi gondom nem volt pedig semmi kulonos ovintezkedest nem tettunk. Ugyanolyan mint barmely mas nagyvaros, siman egy kus jozan esz kell es kesz. Jo utat!

      Törlés
    3. Szia, köszi, én is így gondolom, hogy sokan csak a rosszhírbe kapaszkodnak bele és azt felfújják, én sem hiszem, hogy rosszabb lenne ott, mint máshol. Én is voltam már kétszer Barcelonában, igaz, lassan már 20 éve is lesz annak, de akkor sem éreztem semmi veszélyt.

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről