2013. május 24., péntek

Barcelona - Güell Park

Minden nap 8:15-kor kelünk fel és semmilyen látványosság kedvéért nem kelnénk fel ennél korábban. Tegnap még azt terveztük, hogy ma nyitás előtt odamegyünk a Sagrada Familiához, hogy akkor talán nem kell majd órákig sorba állnunk, de nem volt erőnk emiatt korábban felkelni. Az alvás szebb, mint bármely látnivaló! :-)  

Amikor odaérünk, a sor még hosszabb, mint tegnap délután, az épület bal oldala végéig áll. Olyan 2-3 órára tippeljük a sorbanállási időt, és ennyi időt nem akrunk egyetlen napból sem áldozni, így most is itt hagyjuk az egészet. Azt gonodjuk, hogy ennyi volt, többet már nem jövünk. 

Elindulunk a Güell Park felé, ami a térképen nem is tűnik annyira nagyon távolinak. A Carrer de Sardenya nevű utcában masírozunk egy jó háromnegyed órát hegymenetben. Előtte még veszünk a Sagrada Familiával szemközti sarkon lévő Baugetina-ban egy nagyon fincsi baguette szendvicset, amiben spanyol szárított sonka és sajt van.  Leírhatatlanul fincsi!

A hosszú, egyenes, lejtős utca után, kacskaringós utcákon át érjük el a park egyik egészen fenti, oldalsó mellékbejáratát. 





A Güell Park 17 hektáros városi park, építészeti különlegességekkel Barcelona Gràcia negyedében. Ma Antoni Gaudí épületeinek keretében az UNESCO Világörökség részét képezi. A kert Antoni Gaudí tervei alapján épült 1900 és 1914 között, Eusebi Güell megbízásából. A kert névadója, Güell eredeti elgondolása alapján egy parkos kertvárosi városrész kialakításával bízta meg Gaudít, ám az épületek közül csak kettő készült el. A Güell család lakóházán kívül itt található Gaudi lakóháza is, ami 1963 óta múzeumként működik. A park épületeit Gaudi abszolút a természet adta formákhoz igazította, hogy ne kelljen a terepet mesterségesen átforgatni. A sok kerámiatörmeléket egy közeli porcelángyár lomtelepéről gyűjtötte össze...(forrás: wikipedia)




 

 



 

A hatalmas teraszon embertömegek osztódnak el és szinte minden egyes fotóért küzdeni vagy perceket várni kell. 


 




naspolya




Szuvernírárusok kínálnak hűtőmágnest és egyéb turista csecsebecsét, sokkal olcsóbban, mint a Ramblákon a városban, de állandóan bújkálniuk kell, mert rendőrök vadásznak itt rájuk. 
A nagy teraszon percekig kell várni, hogy valahova odaférjen az ember fotózni, de többnyire akkor sem sikerül anélkül, hogy idegenek lennének a képen.



 










Gyakran hallunk papagájrikácsolást, de magukat a zöld papagájokat csak ritkán látjuk, akkor is csak gyors röptükben és sok időbe telik, mire észrevesszük, hogy a pálmafák tetején rakott hatalmas fészkeken dolgoznak. Sok türelemmel sikerül lencsevégre kapnom egy párat.








A park alsó, főbejárat felőli részén már alig tudjuk árverekedni magunkat a sok emberen. Mindenki a gyíknál fényképezkedik, lehetetlen a motívumot idegen ember nélkül lefotózni. Itt már menekülhetnékünk van és hamarosan el is hagyjuk a parkot. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről