2014. február 15., szombat

Előszó: Île de la Réunion

A novemberi nagy utazást illetően két "résztvevő vetélkedett": a Seychelle-szigetek és La Réunion. Mindkettőnél volt rengeteg előny és hátrány is, ami mellette vagy ellene szólt. A részletekbe most nem megyek bele, hogy miért is döntöttünk Réunion mellett, még ha a játékos, minden esti cetlihúzogatásnál gyakrabban nyitottuk ki a "SEY" feliratú papírfecnit. A drágább és kevésbé ismert helyet választottuk, mert nagyobb kihívás és természetben számunkra sokkal több szépséget kínál Réunion, mint a Seychelle-szigetek. Amikor 2007-ben Mauritiuson voltunk, már akkor játszottunk a gondolattal, hogy "átugrunk" a szomszédos Île de la Réunion-ra. De a "Gamede" nevű ciklon gondoskodott arról, hogy magán Mauritiuson is a fele nyaralást a hotelszobába zárva töltsük, míg eközben a ciklon központja csupán csak 300 km-re volt Réunion szigetétől és a trópusi vihar 90 óra hosszán ostromolta a szigetet, 180-200 km/órás sebességgel pusztításokat végezve azon. 

Azóta sem hagyott nyugodni, hogy Réuniont mindeképpen látni szeretnénk és ez egyben egy lehetőség visszatérni Mauritiusra is. 

Mauritiuson sok dolgot nem tudunk a ciklon miatt megnézni és az is egy álom maradt, hogy egyszer novemberben visszatérhessünk oda, amikor is a  Flameboyant (lángfa) fasorok teljes virágpompában állnak. Az csak véletlen, hogy Réunionon, ahol egészen mások a klímazónák, mint Mauritiuson, szintén pont november a legjobb utazási időszak. Évek óta követtem az (általam létrehozott) Réunion fórumot és rendszeresen nézegettem a repülőjegyárakat. Eme utóbbiak voltak az egyetlen ok, ami visszarettentett az utazástól, mert ezek sajnos pokoliak.

Galló Kovács Zsuzsanna fotója

La Réunion az Indiai-óceánban fekszik, délnyugatra Mauritiustól. Szokták Franciaország legdélebbi részének is emlegetni, az Európától  9.000 km-re fekvő vulkanikus szigetet, ahol a fizetőeszköz Euro. 

A sziget az ún. Maszkaron szigetcsoporthoz tartozik (Mauritius-szal és a cseppnyi Rodrigues-szel együtt) és egy ún. vulkáni hotspoton, azaz törésvonalon fekszik. A szigetcsoport legfiatalabb tagja, míg a másik két sziget a törtésvonaltól már eltávolodott, Réunion méreteit napjainkig is a Piton de la Furnaise vulkán rendszeres és lélegzetelállító kitörései által kiáramlott lávamennyiség növeszti. A sziget legmagasabb hegye a Piton de Neiges (3.070 m). A sziget belsejében, egy valamikori, beszakadt őskráter helyén, folyóktól erodált, három nagy zöld völgy található, (Cirques Salazie, Cilaos és Mafate), melyeket nehéz megközelíteni és igazi túraparadicsomnak nevezném őket. - Szóval, minket ez vonz, ez a csodálatos környezet és nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy Réunion nem éppen egy ismert, felkapott utazási cél.


őskorból visszamaradt pálmapáfrányok

Az eme bejegyzésben felhasznált utolsó 3 fotó Hévizi Ágnes tulajdonát képezi és írásos engedélyével használom fel őket. 

6 megjegyzés:

 1. Nagyon izgalmas, és csodaszép hely! Biztos, hogy sok szép élménnyel fogtok ott találkozni... és mi is, ha majd a képeket megmutatod!!! :-)

  VálaszTörlés
 2. Hát persze, hogy ömleszteni fogom rátok a képeket. :-)

  VálaszTörlés
 3. Semmit nem tudok Reunionról, de bízom benne, hogy általatok megismerhetem:)

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, pillanatnyilag minden le van szervezve, nyaraláson nincs sajnos netünk, telefon is csak vészhelyzetre (nincs okos telónk), így a kommunikáció létrejövetele ott helyben nem lenne túl egyszerű.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés