2014. május 1., csütörtök

Nyugodt sziget

Mielőtt valaki azt gondolná, mit akarok én itt több, mint egy évvel korábban, sosincs elég korán, főleg álmodozni, kitalálni, tervezgetni. Jövő nyáron vissza akarunk térni a hőn imádott Görögországunkba. Egyre több utazótól hallom, hogy kezdik ezt az országot is megtalálni és ellepni az oroszok, akiknek nem csak a viselkedése zavaró, hanem mivel két marokra szórják a pénzt, az árak is kezdenek hozzájuk igazodni. Igaz, nem igaz, nekem végül is mindegy. De félek, hogy már sehol sem találunk olyan szigetet, mint 12 évvel ezelőtt Thassos, vagy 7 évvel ezelőtt Karpathos volt, ahol alig akadt turista, ahol nem sorakoztak napozóágyak a strandokon, ahol voltak néptelen öblök is. Olyan helyre vágyunk, ahol teljes nyugalom van, nem pedig tömegek, ahol még lehet valamit érezni a hely varázsából, de hol lehet ez a hely? 

Szívesen várok tippeket görög szigetekre, illetve lehet felőlem szárazföldi rész is, sok látnivaló nem fontos, ne legyen nagyon kopár, és legyen sok szép strandöböl a közelben és nem legyen kicsi sziget, hanem nagyobbacska, ahol két hétig nem lesz unalmas. 

Évekig Milos volt a favorit és most egyszerűen valahogy csont kopárnak, csúnyának tartom, annyira, hogy elriaszt és a mostani fotók alapján a strandjai sem tűnnek már üresnek. 
Lesvos és Chios is vonzanak, mindkettőről kevesebbet tudok, mint Milorsról.
Kefallonia nagyon jó lenne, zöld és ezekért rajongok. 
Thassosra is visszatérnék, de ott már az akkori üres partokon napágyak sorakoznak, elveszíthette a varázsát. 
Kréta három hetes utazás lenne, nem pihenős nyaralás, mert ott mennénk bérautóval, több szállással, így a nyugalomas, pihenős nyaralás szemszögéből most nem jó ötlet. 
Karpathos és Samos is visszavonz, de vajon mennyit változtak? 
Epiruszi partok, azaz Parga környéke? 
A Peloponnészosz valahogy sosem elég, oda is bármikor visszamennék, előny, hogy Athénból kiindulva oda megyünk, ahova jól esik, és van pár hely, ami visszavonz, de két hétre csak unalmas lenne harmadjára ugyanott lenni. 
Zakynthos nem vonz, nulla a vonzóereje számomra. 
Lefkada vonz, de nagyon turistás. 
Kevésbé ismert, kisebb Kiklád-szigetek vonzanak, de túl kicsit két hétre, szigetvándorlásra meg nem vágyok, nem akrok stresszt, pakolászást, kompozást, szállásváltoztatást. 
Paros, Ios? 

Hova???
Az is fontos tényező, hogy lehetőleg legyen ott repülőtér, szóval egyenesen oda tudjunk repülni, Athénból nem vagyunk hajlandóan kompozgatni sehova sem. Esetleg két sziget közt 2-3 órás kopozás oké....

Fogalmam sincs. Azt hiszem, elő kell vegyem a polcról a görögországos könyveimet és nézegetnem kell képeket, és beleszeretni valamibe. :-)

Samos, Kokkari, 2006

4 megjegyzés:

  1. Kefallonia! :-) Imádtam, most imádom, bármikor visszamennék... :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Ada, Kefallonia gyönyörű tényleg, de aki ott járt, azt mondja, hogy nem tipikusan görögös.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt én is alá tudom támasztani. Viszont még nem "turistás", és sok, gyönyörű, "rejtett" helyet találtunk. Szerintem aktív pihenésre, és strandolásra is tökéletes. Egy utat biztosan megér, főleg, annak aki imádja Görögországot! :-)

      Törlés
    2. Még nem kizárt, hogy odamennénk, még nem döntöttünk, fogalmunk sincs még. A legtöbb helyre macerás az odajutás és így a végén ezek csak nem vonzanak. Sajnos innen, Németországból Kefallóniára is csak egyetlen légitársaság megy, heti egyszer, ami nagyon kevés választák. Meg ha ősszel mennénk, délebbei szigetet választanék, az időjárás miatt...De még akár Thassos is lehet, mert oda is úgy visszamennék. :-)

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről