2014. október 1., szerda

Kréta, Stalis 2014 - Elounda, Agios Nikolaos és Voulisma Beach

Plakából visszafordulunk és Eloundában állunk meg. Itt sétálunk, hatalmas nagy és finom gíroszt eszünk ebédre (2,5 Euro), amivel jól is lakunk. Tetszik a kis üdülőfalu hangulata, ez még olyan igazi görögös, ahogyan én szeretem Görögországot, tavernákkal, sok kis szuvenírbolttal, színes halászbárkákkal és kevés turistával. 










Ami még pozitívumként mondható el a sok korábbi görög utazásunkhoz képest, azaz fejlődésképp látjuk, hogy a legtöbb strandon van öltözőkabin, több édesvizes zuhany és még nyilvános wc is. Ezek hiánya eddig mindig kellemetlenséget okozott. 

Csak 7 km-re fekszik Agios Nikolaos, Kelet-Kréta egyik nagyobb városa Eloundától, pár perc alatt ott is vagyunk. Parkolót kicsit nehéz találni, de kintebb, az alábbi képen látható kis standnál találunk és onnan visszasétálunk. Iszonyatos szélvihar van, a parti kávézókat mind pakolják össze, mert mindent elhord a szél az asztalokról. 



Agios Nikolaostól a képek alapján több bájos hangulatot vártam el, mint amennyit valójában ad nekem. De aranyos kis város és rengeteg bár, fagyizó van, ha nem lenne úgy tele a hasam a nagy gírosszal, elüldögélnék egy nagy fagyikehely mellett valahol. 







Az erős szél ellenére is rekkenő hőség van és amikor már bejártuk az egész városmagot, beülünk egyik bárba frappézni. Ez az első itteni frappénk. Nagyon finom, 5 Euro a kettő. Közben egy pópa is betér frappézni ide. 





Most valami szép strandra vágyunk és végignézve előzetesen a google earth-ön a partokat, a Mirabello-öbölben lévő Voulisma strand tetszett a legjobban, ezt bejelöltem még otthon a térképen, ide igyekszünk. 

Agios Nikolaos körül sok szép kis strandöblöcske van, némelyikük jól védve van a széltől és hullámzástól is, de mind a főút mellett van és teli napágyakkal, egyik sem jön be úgy igazán.



A Voulismán hullámzik nagyon, de mindegy, csak érezhesse a testünk végre a tenger habjait. Itt maradunk és egy jó óra hosszát ugrándozunk a hullámokban. A tenger finom langyos, nagyon kellemes. 












A hullámok felmennek a sziklafalig, az összes napozóágy vízben úszik, lepakolni is csak a sziklafal padkáira tudunk, így a fürdőzés után összepakolunk és még egy kicsit tovább autózunk, hátha találunk még szép strandot, de ezután már egy kanyargós út vezet a hegyekbe, Sithia felé és nem a parton. 

11 megjegyzés:

  1. Na, akkor ide, ez alá a bejegyzés alá válaszolok az előzőben indult beszélgetésre. :)

    de előtte még: bevallom, ez a Voulisma nekem teljesen új, de nagyon tetszik, nagyon vonzónak tűnik! Legközelebb (ha lesz legközelebb) akkor feltétlenül felkeresem! És csodajók a fotók!

    Szóval, görög hangulat. Krétán elsősorban délen. Valamennyire ott szinte mindenütt megvan, még talán a legismertebb részeken, mint Matala vagy Plakias is. De külön kiemelem a dél-keleti végeken Xerocambost, az nekem nagyon-nagyon. :) Említésre méltó még ebben a körben Lendas környéke, vagy Sougia a dél-nyugati oldalon.

    Másutt? Szerintem Ikaria például feltétlenül olyan, mi tényleg beleszerettünk szépen, lassan, de eléggé mélyen. :) Samost ismered, szerintem ő is megfelelő, meg tán általában ez az észak-égei rész: Chios például nagyon érdekel engem.
    De, példának okáért a Pilio nagy részén is megtalálnád ezt az érzést, azt hiszem.
    Sok helyütt olvastam jókat Kythiráról is, persze ez tökéletesen csak olvasmányokból mondom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézegete már google earthön, hogy mivel lehetne még kombinálni Ikariát, Patmosszal vagy Kalymnosszal is van-e vajon hajóösszeköttetése, meg hogyan jövünk akkor onnan haza....Chios is érdekel engem is, de mi hosszabb ideig szeretünk egy helyen lenni, nem cska pár napig, így túl sok sziget már nem jöhet szóba egymás után.

      Törlés
    2. sajnos nincs, legalábbis tudtommal nincs. samosról van, ha jól tévedek patmosszal egész sűrű (bár valószínűleg ezt tudod, na nem baj. :) )

      Törlés
  2. Nagyon szép fotók. Várom a következő utazásod beszámolóját. Szerintem az is fog bőven témát és fotókat adni. Jó utat kivánok Nektek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Pinta, az biztosa, hogy lesz fotó dögivel, ha érdekel, nézz majd erre december vége felé. üdv

      Törlés
    2. Biztos hogy benézek hozzád hiszen tudom hogy hová mentek. :-)

      Törlés
  3. Ezek csodás helyek, remélem lesz hasonlóban nekünk is részünk. A fotók mesések, kellemes hangulatot teremtesz a közelgő utazásunkhoz. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen biztosan találtok ti is ehhez hasonló szép helyeket' Örülök, ha a beírásaim már felpezsdítik benned a hangulatot. :-)

      Törlés
  4. Mindig nagyon várom az útibeszámolóidat, különösen a fényképeket. Valószínűleg nem utoljára fogod hallani tőlem (és ahogy nézem, a többiektől sem) hogy egyszerűen fantasztikusak a képeid, szinte élnek! Nagyon jól elkapott pillanatok és ragyogó színek (szóval éljen a kiváló fotós és a nagyszerű masinája).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, Manka. Egy éve komolyabban foglalkozom a fotózással, hozzátanultam valamennyit, és ami miatt különösen örülök, ha dícséritek a képeket, hogy be tudtam bizonyítani, hogy digitális géppel is lehet elérni olyan minőséget, mint tükörreflexes géppel. ;-)
      üdv

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről