2014. október 5., vasárnap

Kreta, Stalis 2014 - Kritsa

2014. szeptember 23.

Ismét alig alszunk a hőségtől és a szúnyogoktól. Reggel kialvatlanul kelünk az ébresztőre és már nem lehet kibírni az erkélyen a reggelizést sem, mert odatűz a nap. Azt tervezzük, hogy keresünk a közelben szép partokat, aztán megnézzük Kritsa falut, meg még ezt azt és utána a reggl felfedezett strandon töltöjük a délutánt. 
Eme tervünk nagyon mellésikerül. Ahogy elhagyjuk Maliat a parti (old road) úton, nem csatlakozunk most bele a gyors útba, hanem Paralia Milatou felé, mert a térkép alapján egy félkörív alakú öböl lehet ott, ami általában jóval kecsegtet. A gondolt 10 percesnél sokkal hosszabb kanyargós úton érünk le ebbe a Milatos nevű faluba és annak strandjára, ami egy katasztrófa. Strandnak nem is lehet nevezni, egy köves, sziklás part, egészen pici kavicsos strandos résszel. Pár ház, apartman és egy ilyen kikötő: 


Nem érte meg idelejönni, da ha már itt vagyunk, elnézünk a szomszédos Sisibe is. Na ez még rosszabb. Ide le sem lehet jutni a parthoz. Egy hosszab elhúzódó üdülőközpont ez, sok hotellel a parton, a turisták masíroznak a főutcán sok szuvenírüzlet között hónuk alatt a krokodilos és egyéb gumimatracokkal. A partra csak nagy ritkán látunk le, de úgy tűnik minden szálloda előtt a saját partja van, sok napággyal és alig találjuk meg a kiutat eme kaotikus és nagyon unszimpatius településből. Mérgelődünk is, mert több, mint egy óra elment erre az akcióra. 

Most már egyenesen Kritsába indulunk. A "turistás" falu aljában van egy parkoló, itt állunk meg, és éget a nap. Turistás falun azt értem, hogy ez amolyan turistacsalogató látványosságképp szerepel az útikönyvekben, mint még "eredeti formájában megmaradt görög falu"...akárcsak mondjuk Karpathoson Olympos, csak itt még több a romokban álló, már nem lakott ház és buszok hordják ide  fakultatív programra a turistákat.


A parkolóból felkaptatunk a pokoli hőségben a kis faluba, melynek az elején még néhány szuvenírüzlet van, amik előtt anyókák és idős bácsik ülnek kint és hímeznek vagy cipészkednek. 







De amint ezt a részt elhagyjuk, egyre kihaltabb, romosabb utcácskákba keveredünk, ahol a félig beomlott házak belső terét szemétlerakóként használják. Ennek a falunak nem sok ideje van már hátra érzéseim szerint a végső pusztulásig. 











Egyik kis utca végében üldögél egy anyóka és elkap minket, egy szem mandulát nyom a kezünkbe, hogy kóstoljuk meg. Utána persze venni kell belőle, amit szívesen megteszünk, nem is a manduláért, hanem az anyóka anyagi támogatásaképp, de egy vicc az egész, mert 50 Centért kapunk egy aprócsak nejlonzacskót, ami egy mutatóujj hosszú és széles, és a szélei cérnával vannak összevarrva, kb. 15 szem mandula van benne, amit azonnal el is rágcsálunk. Közécsusszant ugyan pár szem sárgabarack mag is, amit a keserű ízéről meg lehet ismerni. Amolyan turista átvágás ez is, kisiparos módra. De egye kutya, az 50 Centet nem bánjuk, odaadtuk volna a mandula nélkül is. 





Ezekben a fentebbi elhagyatott utcákban ember fiával nem találkozunk, de még a tipukus kóbor kutyákkal, cicákkal sem. A falu nagy temploma előtt egy széken anyóka üldögél, lóbálva mutatja, hogy tőle megkaphatjuk a kulcsot és benézhetünk a templomba. Alig bírjuk lerázni, de nem tehetek róla, nem érdekelnek a templombelsők. Ateista vagyok, nincs keresnivalóm eme épületek belsejében. 






Vicces ez a felirat: "renovált ház eladó", mert mellette egy (bár nem romos, mint sok másik, de egy) viskó áll:













A falu rettentően Olymposra emlékezetet Karpathosról. Ahogy végigjárjuk a rekkenő hőségben a végén már menekülünk valami árnyék felé. A parkolóhoz visszafelé vezető utolsó kanyarban beülünk egy frissen facsart narancslére egy tavernába, ahol senki más nem ül rajtnk kívül. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről