2015. május 29., péntek

Magyarország - Szellemutazás Gólyaországon át

Egy éve látok nyaranta gólya fotósorozatokat két német blogoló hölgynél Christa-nál és Biggi-nél. Ők olyan vidéken laknak, ahova sok gólya jár vissza és sok mesterségesen felépített pózna és fészekalj van előkészítve, hogy a gólyák könnyebben megtalálják az ideális fészekrakóhelyet, lehetőleg a magasfeszültségű áramvezetékektől messze. Azóta totálisan rajongója vagyok a gólyáknak és nagyon szeretnék én is pár fészket folyamatosan napról napra megfigyelni, a kikelt gólyafiókák fejlődését stb...

Sajnos a mi környékünkön se közel, se távol nincs egy árva gólya sem. 

De az otthoni tartózkodásunk során láttam rengeteget. 

A kis történetemben ott tartottam, hogy el kellett indulnunk Vízvárra. Nem mentünk vissza Sikósról Pécsre, ahol a jobb minőségű műúton mehettünk volna Barcs felé, hanem a gps által javasolt, legeldugottabb, kis kanyargós "szellemutakon" autóztunk. 

Quelle: google.maps

Az egész út során egy szellemországban éreztük magunkat. Egészen keskeny utakon jártunk, ahol sokszor hiányzott az aszfalt túlnyomó része. Minden 5 perc után elértünk egy kis szellemfalut, ahol ember fiát nem láttuk, csak lehúzott redőnyös házakat, esetleg egy-két romát. De minden faluban volt legalább 3 gólyafészek és ezek mind lakottak is voltak. Így a 103 km alatt minimum 50 fészket láttunk. De a legtöbb gólya a tojásain ült és csak a feje búbja volt látható, nem több. Mivel rettentően sietnünk kellett, ezt a távot 1 és negyed óra alatt megtenni, ilyen minőségű utakon és rengeteg falun át, ahol csak 50 km/h-val szabad menni, így sajnálatos módon nem volt időnk megállni és a gólyafészkeket fotózni, ami pedig szívem vágya volt. Csak egyszer álltunk meg két percre, abból születtek a fenti fotók, pedig később még sokkal jobb lehetőségeket is láttunk. Mi voltunk egy szellemország szellmautózói a német rendszámmal. :-) 

Ez a szellemutazás mégis gyönyörű volt. A tájak szépsége, a nyugalom...minden nagyon tetszett és ha több időnk lett volna, akkor szívesen le-le nézegettem volna a Dráva felé. Biztosan több madarat láttunk volna, mint a csónakos lesen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése