2015. május 29., péntek

Magyarország - Szellemutazás Gólyaországon át

Egy éve látok nyaranta gólya fotósorozatokat két német blogoló hölgynél Christa-nál és Biggi-nél. Ők olyan vidéken laknak, ahova sok gólya jár vissza és sok mesterségesen felépített pózna és fészekalj van előkészítve, hogy a gólyák könnyebben megtalálják az ideális fészekrakóhelyet, lehetőleg a magasfeszültségű áramvezetékektől messze. Azóta totálisan rajongója vagyok a gólyáknak és nagyon szeretnék én is pár fészket folyamatosan napról napra megfigyelni, a kikelt gólyafiókák fejlődését stb...

Sajnos a mi környékünkön se közel, se távol nincs egy árva gólya sem. 

De az otthoni tartózkodásunk során láttam rengeteget. 

A kis történetemben ott tartottam, hogy el kellett indulnunk Vízvárra. Nem mentünk vissza Sikósról Pécsre, ahol a jobb minőségű műúton mehettünk volna Barcs felé, hanem a gps által javasolt, legeldugottabb, kis kanyargós "szellemutakon" autóztunk. 


Az egész út során egy szellemországban éreztük magunkat. Egészen keskeny utakon jártunk, ahol sokszor hiányzott az aszfalt túlnyomó része. Minden 5 perc után elértünk egy kis szellemfalut, ahol ember fiát nem láttuk, csak lehúzott redőnyös házakat, esetleg egy-két romát. De minden faluban volt legalább 3 gólyafészek és ezek mind lakottak is voltak. Így a 103 km alatt minimum 50 fészket láttunk. De a legtöbb gólya a tojásain ült és csak a feje búbja volt látható, nem több. 







Mivel rettentően sietnünk kellett, ezt a távot 1 és negyed óra alatt megtenni, ilyen minőségű utakon és rengeteg falun át, ahol csak 50 km/h-val szabad menni, így sajnálatos módon nem volt időnk megállni és a gólyafészkeket fotózni, ami pedig szívem vágya volt. Csak egyszer álltunk meg két percre, abból születtek a fenti fotók, pedig később még sokkal jobb lehetőségeket is láttunk. Mi voltunk egy szellemország szellmautózói a német rendszámmal. :-) 

Ez a szellemutazás mégis gyönyörű volt. A tájak szépsége, a nyugalom...minden nagyon tetszett és ha több időnk lett volna, akkor szívesen le-le nézegettem volna a Dráva felé. Biztosan több madarat láttunk volna, mint a csónakos lesen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről