2015. augusztus 9., vasárnap

Izland - 5. nap - Rénszarvasok, Djupivogur

Djupivogur,  kis halászfalu előtt van egy pihenőhely, ahol információs táblák vannak az élővilágról. Itt látunk egy rénszarvas csordát, a rének nyugodtan sétafikálnak a mezőn, és szuperül lehet őket fotózni. 


A mai napi szakaszunk igen hosszú, így úgy döntünk, hogy nem megyünk végig az összes fjord mentén, hanem a Djupivogur fjordjának (Berufjörður) a végében kezdődő hegyi hágón át megyünk el Egilstaðir felé. Ezt az utat a térkép nem jelöli. Földút, de jól járható. Odafent a hágón pár méternél többet nem lehet látni, de minden fehérlik, még mindenütt hó van és rengeteg a vízesés is. 5 fok van csak. Biztosan csodálatos hegyvidéki táj lehet ez, ha látnánk belőle valamit. 

Djupivogur:
A kedvenc madaraim egyike, nagy goda:

Egilstaðirból elindulunk a rettegett 94-es úton, amit az index fórumon szörnyűnek írtak le, és hogy két óra kell 60 km megtételéhet. Tulajdonképpen emiatt nem mertünk a mai napba több látnivalót betervezni, pedig simán belefért volna. 

A kanyargós földút (van aszfaltozott szakasza is), sima, ledöngölt út, 70-80 km/h-val megyünk rajta, kivéve a hágón áthaladó részt, ami kátyús, lyukacsos, de így is kicsivel több, mint egy óra alatt odaérünk Bakkagerðibe (vagy más néven: Borgarfjörður Eystri). Magunk mögött hagyva ma 330 km-et, már délután 16 órakor itt vagyunk. Utunk közepe felé, mellettünk egy vad hasjtűkanyarokat leíró folyó kísér, ami gyönyörűséges. Eredetileg ezen a napon Seyðisfjörðurban aludtunk volna, de arra gondolva, hogy a másnapból egy, a Bakkagerðibe tervezett kirándulás pokoli sok időt vett volna el, sokkal jobb lett ez a mostani terv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése