2015. augusztus 12., szerda

Izland - 6. nap - Selfoss és Dettifoss vízesések

Nagyon jól alszunk, bár én 5-kor felébredek a tervezett 7 helyett. Ez valószínűleg a 2 óra időeltolódás számlájára írható, mert otthon már 7 óra van és valszeg a szervezetem nem áll át. 
Az idő a szokásos, szürke felhős, ködös, de legalább most nem esik. Reggeli után, 8 órakor indulunk útnak. 
Hamar Egilstaðirban vagyunk, ahol tankolunk és a benzinkútnál lemossuk az autót, ami nagyon szükséges az esőben megtett szakasz után a földúton. Utána vulkanikus tájakon át autózunk tovább, sokszor megint csak keveset látni a ködtől és én annyira be vagyok kómálva, hogy folyton lógó fejjel szundikálok, küzdök, szundikálok és bármit megadnék egy ágyért. Így aztán mindegy hogy a ködtől vagy az alvástól, nem sokat látok a tájakból, ahol átautózunk. Valahogy rém unalmas is ez a szakasz és nagyon hosszúnak is tűnik. Elérjük északon a Jökulsargljúfur hasadékot, amiben több lépcsőben is hatalmas vízesések zuhannak alá. Itt (ebből az irányból nézve, ahogy jöttünk) jobbról és balról is van egy út, ahol a vízesések mellett el lehet menni. Jobbról a 864-es út, ami a térkép szerint jól járható aszfaltút, illetve balról a 862-es út. Ez utóbbit ma reggel a reggelinél javasolta nekünk egy fiatal német házaspár, mondván, hogy innen jobban rálátni a vízesésekre. 

Kegyetlenül hideg van és viharos a szél, majd szétfagyunk, míg megnézzük a két nagyobb vízesést, a Selfosst és Dettifosst. Egy több, mint egy órás kirándulás ez a parkolótól. Az előbbit nehéz megközelíteni, mert a sziklás talajban sok kis mellékágacskája a folyónak váj utat magának és ezeket vagy át kell ugrándozni, vagy a bennük lévő köveken átlépkedni, de néhol nehéz az átkelés. 
A Dettifosshoz közel is oda lehet menni, kilátóerkélyről is lehet nézni, de ezt most elvetjük, mert annyira erősen jön a hatalmas víztömeg permetje, hogy nem szeretnénk ebben a hideg időben csurom vizesek lenni, így beérem azokkal a fotókkal is, amit a jobban bejárható helyekről készítünk. A harmadik vízeséshez (Hafragilsfoss) egy hosszabb, több órás túra vezet, ezt már hagyjuk. 
Utána a parkolóban a csomagtartóból ebédelünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése