2015. augusztus 16., vasárnap

Izland - 8. nap - Pingeyrar, Borgarvirki, Kolufoss vízesés

7 órakor kelünk, fél 8-tól reggelizünk és fél 9-kor indulunk el tovább. Akureyriben írunk egy kört az autóval, de nem egy érdekes vagy szép város. A Netto és a Bonus is csak 11-kor nyitnak, így nem tudunk itt bevásárolni. Továbbutazunk. A hegyekben megint lóg a köd, már kezdünk tőle megőrülni, hogy sosem lesz napfény. Egy részen csak 50 cm-t lehet látni, tök unalmas, hiszen végig ebben a tejmasszában megyünk és nincs benyomásunk a környezetünkről. Aztán néha, mintha a ködön átsütne a nap és végre egy helyen, mintha késsel vágták volna el, megszűnik a köd és süt a nap és kék az ég!!! Boldogság!!! Csak a tépő, éles, jeges szél marad. De vannak színei a világnak! Kivirul a lelkünk. Blönduósba érünk, ami egy nagyobb település a tengerparton és ott vásárolunk egy Samkaup nevű drágább boltban. Ezután a szép idő megmarad, leszámítva a szelet.

Megnézünk Pingeyrarnál egy kis fekete bazalttemplomot, majd Borgarvirkinél a bazaltgyűrűt és utána a Kolufoss vízesést. Mindhárom egy-egy jó 15 km-es kitérő a főúttól. Ezután körbeautózzuk keletről nyugatra haladva a Vatnses-félszigetet.

Itt már egyre naposabb idő lesz és valami hihetetlen a színek pompája. Egy hetes szürkeség és köd után szinte sokkoló a látvány, mennyire szebb lehet a táj így. A szélben ma nem lehet kint megmaradni, felborít szinte és leírhatatlanul hideg. Annyi szép piknikhely van, de sehol sem tudunk padhoz ülni enni, végül egy helyen széllel szemben parkolva a felnyitott csomagtartótető védelmében kuporogva állva eszünk és közben az ujjaink majd lefagynak. Szél nélkül már kellemes meleg lehetne ma.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése