2016. január 27., szerda

Hófedte Fekete-erdő/Wheratal, St. Blasien és Grafenhausen

Nem akarunk ugyanazon az unalmas úton visszafelé menni, így Schopfheimnál lekanyarodunk Wehr felé és spontán egy alsóbbrendű utat választunk a Whera-völgyben, ahol az azonos nevű patak fut és annak duzzasztott víztározója mellett, vadregényes szurdokvölgyben halad az út. Többször látunk szürke gémet a patak mentén.








Vajon mit akar mondani ez a fura tábla a faházacska oldalán?



Egyszer látunk szarvast! Életünkben először, agancsos szarvast szabadon, de messze ahhoz, hogy le tudnám fényképezni. Ezután mindig reméljük, hogy látunk majd még párat. Később látunk is, ezeket itt, de egy elkerített helyen, szóval  nem szabadon. 





A hegyi klíma miatt itt szinte minden településen található egy-egy, vagy több kúraklinika, azaz ilyen rehabilitációs intézet szerűség, mint ahogy St. Blasienben is, de ez a hely főleg a bencés apátságáról és kolostoráról nevezetes. A hatalmas kupolás templom miatt, a Fekete-erdő dómjának is nevezik a templomot. Csak egy fotó erejéig állunk itt meg, jobban szeretnénk még a természetben kint sétálni, de már lassan 16 óra lesz és megy lefelé a nap, az idő meg hűvösödik.




Hamarosan Grafenhausenbe érünk, ahol a Hüsli neveztű skanzen található. Ez a helytörténeti múzeum adott annó otthont "Brinkmann Professzornak és családjának" a Fekete-erdei Klinika c. tévéfilmsorozatban. 




1989-ben is jártam itt, egy fotóm akkorról: 


A "Brinkmann-ház" előtt egy erdei ösvény kezdődik, ezen indulunk el, és megannyi vándorösvénybe ágazik el. Mi csak 2 km-et gyalogolunk be mélyen az erdőben, ahol a nap fénye nélkül már igen hideg van. Sajnáljuk, hogy nem korábban értünk ide, mert egy kellemes, kis 4 km-es körtúrával meglátogathattuk volna az erdő mélyén fekvő Schlüchtseet. De már esteledik és mi pedig fázunk, így hazaindulunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről