2016. május 19., csütörtök

Portugália - Óbidos

Óbidos az a falu, amit képeken láttam és abszolút beleszerettem és az első helyen állt, a mindenképp muszáj megnézni célok között.

Óbidos az autópálya kivezető útjáról, menet közben, kicsit elmosódva


Egy időszámításunk előtt 700-ban alapított kelta településből alakult ki a későbbi Óbidos. Később rómaiak, vizigótok, mórok uralták...

Mi a város alatt, az út mentén egy bank nagy parkolójában tesszük le az autót és a pár szász métert a városkapuig onnan pár perc alatt gyalogosan tesszük meg. Fent a kapu előtt van egy nagy parkoló is, ezt előre nem tudtuk. 
Ahogy bemegyünk a városkapun, rögtön felmegyünk a városfalra fotózni, de azután lejövünk és előbb lent járjuk be keresztbe-kasul az egész hangulatos kis falut, ahol lehetetlen egy olyan fényképet készíteni, amiben ne lenne több tíz ismeretlen turista feje benne.Az 1900-as évek elején-közepén visszaállították eredeti állapotukba a vár- és városfalakat. Talán pont ez okozza a középkori, mesebeli érzést. A városfalak között meredek és kacskaringós, szűk, hófehér házas és virágokkal teli utcák kanyarognak. Többségüket nappal ellepik a buszokkal idehozott turisták, így a főutca szinte kizárólag csak szuvenírboltokkal van tele. Pár görögországi helyre emlékezet, ahol már jártam. 
A várfalakra több helyen is fel lehet menni és az egész falu körül körbemenni. 

Elérjük a várat, és bemegyünk, a belső tér tele van színes, és lebontás alatt álló bódékkal, színpad maradványaival, valami rendezvény lehetett itt nem olya rég. Eléggé kaotikus állapotok uralkodnak itt, így ez a belső rész most nem nagyon fotogén. 


Majd a felső várfalak alatti városrészt járjuk be. Sok ház és utca teljesen elhagyatott. A kertekben viszont hatalmas citromoktól roskadozó fák állnak.
Visszaérve a városkapuhoz, ismét elindulunk a mag felé, egy másik utcán, majd felmászunk a várfalra is egy darabon.
Esteleik már és mi még le akarunk menni az óceánpartra is, az Óbidosi-lagúnához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése