2016. május 27., péntek

Portugália - Sintra, Palácio Nacional da Pena

A Quinta da Regaleira után elnézünk a Palácio de Monserrate-hoz, ami egy orientális stílusban épült romantikus kastély, szép kerttel. Itt van egy parkoló is, de a belépő 8 Euro, amit sokallunk, mivel még a Pena kastélyt is meg akarjuk nézni, ahova nagyon sok a belépő és így az egész napra nézve, túl sok kiadás lenne mindez. Így lemondunk a Monserrate palotáról és felautózunk a Palácio Nacional da Pena-hoz, ami stílusában, kirívóságában és vad stíluskeveredésében, bolondságában a bajorországi Neuschwanstein kastélyra emlékeztet minket. A kastélyt Dom Fernando II. király építtete Wilhelm Ludwig von Eschwege német építésszel, aki különböző korok és földrészek építészeti stílusait keverte benne össze. A végeredmény az építészek rémálma, de a látogatók nagy rajongását váltja ki.


Palácio de Monserrate

Úton-útfélen egy kút


A Pena kastély alatt húzódó út mentén bárhol lehet parkolni és innen még egy jó meredek úton kell felmenni a kastélyhoz (vagy felvitetni magát egy kisbusszal). Megvesszük a kombi belépőt, ami a parkba, a kilátó teraszra és a kastély belső részeire érvényes, fejenként 14 Euro! Nem a főbejáratnál vesszük meg a jegyet, hanem egy hátsó kapunál és innen kacskaringós ösvényeken menetelünk fel a park különböző részein át a kastélyhoz. Ezen a napon fülledt meleg van, de nem a tegnapi hőség és a szél is fúj, meg felhős az ég. 


Ezekkel a pókhálót utánzó horgolás művekkel találkozunk egy helyen a parkban. Eszméletlen munka lehet benne, és mérnöki ügyesség. Még ha giccs is, engem lenyűgöz.










Ki is fáradunk, mire felérünk a kastélyhoz, ahol egyszerre csak igen sok ember gyűlik össze és lehetelen egy fotót is készíteni úgy, hogy az ember odaállna valami elé és ne lenne benne egy csomó idegen is.
















A kilátás innen minden irányban szép, bár dunsztos az idő, így nem lehet túl messzire ellátni, pedig állítólag még Lissabont is látni lehet. Viszont a mór erődítményt azt igen, amin még gondolkozunk, hogy oda is megyünk majd még.


A kerengő:












A belső részektől mi nem esünk hanyatt, mert igazából az ilyesmik minket annyira hidegen hagynak. Bútorok, berendezési tárgyak, a leggiccsesebb dolgok sokasága. Ráadásul libasorban halad több száz ember itt és néha beragad a sor, hogy az ember nem tud egy lépést sem továbbmenni. Alig várjuk, hogy kiérjünk ismét a szabadba.















Végül a mór fellegvárba már nem megyünk be, nyomaszt a párás meleg és ott is drága a belépő, már kedvünk sincs hozzá, inkább Sintrában szeretnénk valahova beülni kávézni. 

Magában Sintra városban fekszik a Palácio Nacional de Sintra, a valamikori királyi palota. Már a mór időkben építkeztek itt, és a különböző korok királyai mindig hozzáépítettek, átalakítottak a palotán, de I. Mánuel idejében (1495-1521) nyerte el apalota az ún. mánueli stílus elemeit.







A főtéren ülünk be egy kávázóba. Egy fizetős parkolóba tesszük le az autót, ami nem drága, de a kávé viszont igen. Két mini adag cappuccino, darabja 4 Euro!!!, míg Lissabonban 1,50-ért ittunk a belvárosi kilátókban, amik nem kevésbé turistásabb helyek. Utána még méreg drága fagyit is eszem (2,30 egy gombóc), úgyhogy Sintra egy pénzszívó hely. :-)

1 megjegyzés:

  1. Igen, ez volt a legdrágább hely Portugáliában, ahol jártunk, viszont bármikor visszamennék! Nekünk a Mór vár és a Monserrate mondjuk jobban tetszett, mint a Pena és Palácio National. Míg utóbbiakban elég nagy a tömeg, Monserrate-ban alig találkoztunk turistákkal.

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről