2012. március 30., péntek

Frank-körutazás, Kronach

9-kor keltünk, szépen komótosan megreggeliztünk, búcsúzkodtunk, és 10 óra körül indultunk el a közeli Kronachba. A 39 km-es út a Frank-erdőn vezettett keresztül, ami gyönyörű fenyvesekből álló dombos táj. Nagyon szép út volt. 

Naila város főtere és díszített kútja


Hamarosan egy parkolóban hagyjuk az autót és nekivágunk a városkának. Meredek utcák vezetnek a város főteréhez. Útközben néha rálátás nyílik a várra és itt is gyönyörű faberakásos házakat látunk. 


Kronach a Frank-erdő lábánál terül el, három folyó (Haßlach, Kronach és Rodach) összefolyásánál. A város felett trónol a középkori Rosenberg erődítmény, mely Németország legnagyobb középkori erődítményei közé tartozik. A városképet jó állapotban fennmaradt városfalmaradványok, tornyok, kapuk, faberakásos házak (Fachwerkhaus), boltíves borospincék jellemzik. Kronach az ún. Várút és Sörút mentén fekszik. A környék ismert a sörgyárairól. 


Elérve a főteret éppen a vasárnapi miséről kiáramló tömeg akadályoz meg a fotózásban, mert belegyalogolnak a fotótémáimba. 
Innen eilndulunk gyalogosan fel a várba. Rosenberg erődítmény egy barokk erődítményrendszerrel körülvett vár. Forchheim város erődeivel együttesen a bambergi fejedelmi püspökök vidéki erődítményei közé tartozott. Rosenberg az egyik legjobb állapotban fennmaradt ilyen stílusú erőd egész Európában, és a 750 éves történelme során soha sem szállta meg ellenség. A Rosenberg nevet először 1249-ből származó oklevelek említik meg. Az egész erődítmény minden tartozékát beleértve kb. 8,5 hektárnyi területen fekszik. Az erődítmény így a Frank-erdő legjelentősebb történelmi emléke. Méretei alapján egész felső-Frankország legnagyobb erődítménye, mely teljes egészében az eredeti építési formájában maradt fenn. egy modern kori kapuőr
A belső részekbe nem mentünk be, nem csak a belépő miatt, hanem mert ez időben is nagyon sokat elvett volna a napunkból. Legyalogoltunk a hegyről és ismét autóba ültünk. 


Útközben egy kis faluban ezt a díszített kutat láttuk: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése