2012. március 30., péntek

Frank-körutazás, Kronach

9-kor keltünk, szépen komótosan megreggeliztünk, búcsúzkodtunk, és 10 óra körül indultunk el a közeli Kronachba. A 39 km-es út a Frank-erdőn vezettett keresztül, ami gyönyörű fenyvesekből álló dombos táj. Nagyon szép út volt. 

Naila város főtere és díszített kútja


Hamarosan egy parkolóban hagyjuk az autót és nekivágunk a városkának. Meredek utcák vezetnek a város főteréhez. Útközben néha rálátás nyílik a várra és itt is gyönyörű faberakásos házakat látunk. 


Kronach a Frank-erdő lábánál terül el, három folyó (Haßlach, Kronach és Rodach) összefolyásánál. A város felett trónol a középkori Rosenberg erődítmény, mely Németország legnagyobb középkori erődítményei közé tartozik. A városképet jó állapotban fennmaradt városfalmaradványok, tornyok, kapuk, faberakásos házak (Fachwerkhaus), boltíves borospincék jellemzik. Kronach az ún. Várút és Sörút mentén fekszik. A környék ismert a sörgyárairól. 


Elérve a főteret éppen a vasárnapi miséről kiáramló tömeg akadályoz meg a fotózásban, mert belegyalogolnak a fotótémáimba. 
Innen eilndulunk gyalogosan fel a várba. Rosenberg erődítmény egy barokk erődítményrendszerrel körülvett vár. Forchheim város erődeivel együttesen a bambergi fejedelmi püspökök vidéki erődítményei közé tartozott. Rosenberg az egyik legjobb állapotban fennmaradt ilyen stílusú erőd egész Európában, és a 750 éves történelme során soha sem szállta meg ellenség. A Rosenberg nevet először 1249-ből származó oklevelek említik meg. Az egész erődítmény minden tartozékát beleértve kb. 8,5 hektárnyi területen fekszik. Az erődítmény így a Frank-erdő legjelentősebb történelmi emléke. Méretei alapján egész felső-Frankország legnagyobb erődítménye, mely teljes egészében az eredeti építési formájában maradt fenn. (Forrás:wikipedia)egy modern kori kapuőr
A belső részekbe nem mentünk be, nem csak a belépő miatt, hanem mert ez időben is nagyon sokat elvett volna a napunkból. Legyalogoltunk a hegyről és ismét autóba ültünk. 


Útközben egy kis faluban ezt a díszített kutat láttuk: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről