2014. február 15., szombat

Előszó: Île de la Réunion

A novemberi nagy utazást illetően két "résztvevő vetélkedett": a Seychelle-szigetek és La Réunion. Mindkettőnél volt rengeteg előny és hátrány is, ami mellette vagy ellene szólt. A részletekbe most nem megyek bele, hogy miért is döntöttünk Réunion mellett, még ha a játékos, minden esti cetlihúzogatásnál gyakrabban nyitottuk ki a "SEY" feliratú papírfecnit. A drágább és kevésbé ismert helyet választottuk, mert nagyobb kihívás és természetben számunkra sokkal több szépséget kínál Réunion, mint a Seychelle-szigetek. 



Amikor 2007-ben Mauritiuson voltunk, már akkor játszottunk a gondolattal, hogy "átugrunk" a szomszédos Île de la Réunion-ra. De a "Gamede" nevű ciklon gondoskodott arról, hogy magán Mauritiuson is a fele nyaralást a hotelszobába zárva töltsük, míg eközben a ciklon központja csupán csak 300 km-re volt Réunion szigetétől és a trópusi vihar 90 óra hosszán ostromolta a szigetet, 180-200 km/órás sebességgel pusztításokat végezve azon. 

Azóta sem hagyott nyugodni, hogy Réuniont mindeképpen látni szeretnénk és ez egyben egy lehetőség visszatérni Mauritiusra is. 

Mauritiuson sok dolgot nem tudunk a ciklon miatt megnézni és az is egy álom maradt, hogy egyszer novemberben visszatérhessünk oda, amikor is a  Flameboyant (lángfa) fasorok teljes virágpompában állnak. Az csak véletlen, hogy Réunionon, ahol egészen mások a klímazónák, mint Mauritiuson, szintén pont november a legjobb utazási időszak. Évek óta követtem az (általam létrehozott) Réunion fórumot és rendszeresen nézegettem a repülőjegyárakat. Eme utóbbiak voltak az egyetlen ok, ami visszarettentett az utazástól, mert ezek sajnos pokoliak.

Galló Kovács Zsuzsanna fotója (képét az engedélyével mutatom)

La Réunion az Indiai-óceánban fekszik, délnyugatra Mauritiustól. Szokták Franciaország legdélebbi részének is emlegetni, az Európától  9.000 km-re fekvő vulkanikus szigetet, ahol a fizetőeszköz Euro. 

A sziget az ún. Maszkaron szigetcsoporthoz tartozik (Mauritius-szal és a cseppnyi Rodrigues-szel együtt) és egy ún. vulkáni hotspoton, azaz törésvonalon fekszik. A szigetcsoport legfiatalabb tagja, míg a másik két sziget a törtésvonaltól már eltávolodott, Réunion méreteit napjainkig is a Piton de la Furnaise vulkán rendszeres és lélegzetelállító kitörései által kiáramlott lávamennyiség növeszti. A sziget legmagasabb hegye a Piton de Neiges (3.070 m). A sziget belsejében, egy valamikori, beszakadt őskráter helyén, folyóktól erodált, három nagy zöld völgy található, (Cirques Salazie, Cilaos és Mafate), melyeket nehéz megközelíteni és igazi túraparadicsomnak nevezném őket. - Szóval, minket ez vonz, ez a csodálatos környezet és nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy Réunion nem éppen egy ismert, felkapott utazási cél.


őskorból visszamaradt pálmapáfrányok

Az eme bejegyzésben felhasznált utolsó 3 fotó Hévizi Ágnes tulajdonát képezi és írásos engedélyével használom fel őket. 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas, és csodaszép hely! Biztos, hogy sok szép élménnyel fogtok ott találkozni... és mi is, ha majd a képeket megmutatod!!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Hát persze, hogy ömleszteni fogom rátok a képeket. :-)

    VálaszTörlés
  3. Semmit nem tudok Reunionról, de bízom benne, hogy általatok megismerhetem:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, pillanatnyilag minden le van szervezve, nyaraláson nincs sajnos netünk, telefon is csak vészhelyzetre (nincs okos telónk), így a kommunikáció létrejövetele ott helyben nem lenne túl egyszerű.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről