2020. november 6., péntek

100 km a Mosel folyó mentén

Kicsit elmaradoztam, de sok tennivalóm volt, nem jutottam oda, hogy folytassam a beszámolóm, de ami késik, nem múlik! 😊

Nos, a második napunkon és élvezhetjük a nyárias időjárást, szeptember végén 26 fokot! 

Kordelből, ahol lakunk, egy kanyargós völgyúton érjük el a Ehrang nevű települést a Mosel mellett, innentől indulunk el a folyó bal partján, felfelé, északnak és minden egyes településen megállunk szinte, nézelődünk. Így az idő nagyon hamar elmegy. 

Elsőként Trittenheimban állunk meg, ahol előző este a Moselkanyar felett a kilátás élveztük. Ezek a települések a szűk utcáikkal, falusias nyugalmukkal, a régi Fachwerk-házakkal (ezek, amiknek a homlokzatában ezek a nagy fa keresztrúdak vannak) és a házakon lógó cégérekkel kicsit középkorias hangulatot árasztanak. Az ilyen helyeket imádom! Mediterrán hangulattal keveredik az egész, sok helyen vannak pálmák, nem cserépben, rendesen a szabadba kiültetve. A települések mind nyüzsögnek a gumicsizmás, kötényes borász emberektől és traktorok fel-le járnak, hozzák nagy tárolókban a frissen szüretelt borszőlőt. Mindenütt borozgatnak az emberek a kiülős helyeken. 







 

Szerettünk volna egyik nap egy Mosel hajózást betervezni, le is megyünk itt a kikötőbe, éppen szállnak be egy hajóba, utána kérzdezni, de sajnos csak egy nagyon kis szakaszon közlekedik a kirándulóhajó, mert itt tavasz óta (!!!) nem esett az eső, nagyon komoly szárazság van, hogy már vízhiánnyal is küzdenek, a folyó nagyon le van apadva és nem járható hajóval mindenhol. Hát akkor ennek sajnos annyi. 

Sok helyen megállunk útközben, de nem részletezem annyira, mindegyik település hasonló. Legjobban Bernkastel-Kues tetszik. A folyó mindkét oldalán van település, ez sokszor van így és egy híd köti össze őket, innen ered a dupla elnevezés is (mint Buda és Pest). Nyüzsögnek az emberek, mind kint ülnek, kávéznak, esznek, fagyiznak, boroznak és mivel a folyó mindkét partján végtelen hosszú bicikliút vezet, rengeteg a biciklis is. 















Ezt a fehérbort Krövi pucérfenéknek hívják! 😁

Vettem is egy üveggel, már csak a neve miatt is.

Bernkasten a régebbi, patinásabb városrész, ez tetszik nekem a legjobban az egész folyó mentén. Tele van Fachwerkházakkal, kanyargós kis utcákkal, nagyon szép hangulata van. Itt sok időt eltöltünk, mint ahogy később Traben-Trarbachban is, míg végül egészen Zellig felautózunk. Mivel az autóút a folyó kanyarulatait követi, igen hosszúra el tud húzódni az utazás, ami a térképen csak pár kilométernek tűnik, a valóságban jóval a duplája annak. 

A célom ez volt, mivel nem akartunk két vagy több napon 100 km-re elmenni a akóhelyünktől, hogy ha már eddig eljutottunk, akkor már innen elmegyünk a kb. 20 km-re lévő Geierlay hídhoz. Ez két oldalról közelíthető meg, északkeletről Mörsdorf felől, vagy délnyugatról Sosberg felől. Az interneten leírtak alapján Sosbergtől (bár többet kell gyalogolni - 2 km a parkolótól!) kedvezőbb menni, mert a tömegek Mörsdorf felől jönnek, ott lehetséges a több órás várakozási idő is. Sajnos a Covid miatt rendszerezték a látogatást, az amúgy szabadon és ingyen látogatható hídon. Most mindkét végén biztonsági őrök csak óránként egyik irányba engednek át kb. 30 embert. Belépő most sincs! 

 









A függőhíd 2015-ben lett kész és főleg turisztikai céllal épült. Az említett két település közötti mély völgyet csak megkerüléssel vagy a völgybe le- és felmenéssel lehetett leküzdeni. A híd túraútvonalak része és biciklivel is át lehet menni rajta, így megrövídít sok útvonalat. Hossza 360 m, és 100 méter magasan feszül a a Mörsdorfi patakvölgy felett. 

Nekünk most szerencsénk van, mert nincs annyira sok látogató, hogy egy órát várni kellene, 20 perces ritmusban eresztik át az embereket az egyik, majd másik oldalról.

Étterembe a Covid miatt nem megyünk, mert amúgy is sokkal kényelmesebb otthon, még tegnapról maradt a garnélás tésztából és mellé egy szelet halat kisütünk.


 

1 megjegyzés:

  1. Sieht alles wunderschön aus. Ich mag solche Fachwerkhäuser und finde solche Städte strahlen unwahrscheinliche Gemütlichkeit aus. Da macht es noch Spaß durch zu gehen und es auf sich wirken zu lassen.

    Klasse dass ihr bei der Hängebrücke nicht so lange warten musstet. Sowas zu begegehn bzw. zu überqueren ist immer ein tolles, besonderes Erlebnis und dabei dann noch so eine Aussicht zu haben finde ich super.

    Danke dass du uns, auch wenn "verspätet" daran teilhaben lässt.

    Habt ein schönes Wochenende und liebe Grüsse rübergeschickt

    N☼va

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről