2013. május 18., szombat

Barcelona - Ramblák

Ramlba Santa Mónica-nak hívják a ramblák első szakaszát a Kolombusz szobor felől. Ennek közepe gyalogos korzó és a két szélén fut keskeny autóút. Hatalmas platánfák adnak árnyékot a gyalogos zónában sétálóknak. Eme délelőtti időpontban (10:30 körül) még meglehetősen kihalt a rambla ezen szakasza. Csecsebecseárusok éppen most pakolnak ki és az utcai mereven álló (vagy fene sem tudja, minek hívják őket) művészek is most állnak be első pózukba. 





De nagyon gyorsan megtelik a rambla és hamarosan olyan tömegnyomor alakul ki, hogy az ember csak a menekülésre gondol. Meglátunk egy pékség szerűséget, amit Baguetina-nak hívnak és rengeteg helyen megtalálható a városban. Itt két féle dolgot lehet kapni, az egyik egy félbevágott baguett, pizza feltétekkel, a másik pedig hatalmas baguette szendvicsek spanyol sonkával és sajttal. Mindkettőt megmelegítik, de elég drágák. A pizzás 5 Euro, a kenyeres verzió 4 Euro. Isteni finomak és jól lehet lakni velük. Itt bepótoljuk a szegényes reggelinket és menet közben esszük a finom pizzaszendvicset. 

Azután benézünk a Placa Reial térre. Imádom ezt a mediterrán stílusú tértípust, gótikus ívekkel ellátott árkádsorok, kovácsoltvas (itt Gaudi munkája) lámpások, magas pálmák, vijjogó fecskék. Korfu város nagy hasonló terére emlékeztet. El tudnék órákat is időzni itt, de most tömeg van, mert bolhapiac van itt. 









A térről nem indulunk még el a gótikus negyed felé, mert én előbb a Mercat de la Boqueria vásárcsarnokba szeretnék menni, de egyáltalán nem is gondolok arra, hogy vasárnap van és esetleg nem lehet nyitva. Na mindegy, majd visszajövünk. Közben egy ilyen épületbe botlunk:


Még el kell mesélnem, hogy a rambla elején elkezdett megbolondulni a fényképezőgépem és az idegrohamot hozta rám. Előbb pittyegett és kiírta, hogy "tárhelykártya hiba" és csak azután működött újra, ha ki- és újra bekapcsoltam. De az utolsó fotó mindig eltűnt. Sőt olyan is volt, hogy fotóztam, kikapcsoltam és sok utcával odább kapcsoltam be és akkor pityegett ugyanígy és akkor is elveszett az utolsó kép, de oda már nem lehetett vissza menni újra fényképezni. A guta majd megütött, de igazán kétségbeesni akkor kezdem, amikor ki volt eresztve a zoom teljesen és megint pittyogott és utána semmi sem működött, nem lehetett visszavenni a zoomot és még a kikapcsoló gombra sem reagált semmit, mint amikor a PC teljesen lefagy. Ekkor kivettem az akkut és visszatettem, utána normálisan működött, de egész nap ezzel szórakozott és nagyon az agyamra ment, meg féltem is, hogy elromlik teljesen és itt maradok fényképezőgép nélkül. 
Fogalmam sincs, mi lehetett az okozó, a kártya hibás, az akku vagy maga a gép, de utána a többi napon minden baj nélkül működött. 

1 megjegyzés:

  1. Tudod, ami el tud romlani, az el is romlik, de alapvetően bejön a kikapcs-bekapcs :-)
    A Plaza Reial nekem is nagyon tetszett, a kép a sok lámpával (meg persze a többi is!) király!! :-)
    Ja és Enikő vagyok a Lindám kontójával :-D

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről