2015. július 31., péntek

Izland - 3. nap - Urriðafoss és Seljalandsfoss vízesések

Most nagyon jól alszom. 7-kor kelünk, kényelmesen készülődünk, reggelizünk és fél 9-kor kelünk ismét útra. A szállással nagyon elégedettek voltunk. 

Hamarosan utunkba esik az Urriðafoss vízesés, ez nem nagyon ismert, pedig csak egy kb. 1 km-es kitérő a főúttól. 13 fok van, felhős, szeles az idő. Utána egy hosszabb szakasz autózás jön és a Seljalandsfoss vízeséshez érkezünk, amit már vártam, mert a korábban látott képek alapján ezt találtam a legszebbnek. Sajnos, ahogy megyünk odafelé, egyre borúsabb az idő és éppen, hogy odaérünk, rákezd erősen esni az eső. Ilyen madarat rengeteget láttunk, és ez volt a kedvencem, az egyenes csőrű "nagy godával" (Limosa limosa) együtt. Ez itt, magyarul egy "kis póling" nevezetű madár (Numenius phaeopus). Mindkettő sokszor felreppent a fűből és a szélben szinte álló, vitorlázó lebegéssel másodpercekig lebegéssel "állt" a kocsink felett. Lesznek ettől még sokkal jobb fotók is, ez az első. :-) 


Elnyújtott záridővel fátyolosra mosott vízesés:


Felvesszük az esőnadrágokat is és ernyővel közlekedünk, így nem ázunk el nagyon. De aki a vízesés melletti lépcsőkre felmegy, vagy átmegy a vízesés mögötti (nagyon sikamlós) ösvényen, azt számítson rá, hogy csurom vizes lesz a vízesés erős permetétől, illetve fényképezni szinte lehetetlen ott, mert a kamera szétázik. 
Itt előbb elsétálunk a kempingig, ahol egy kisebb, másik vízesés is van, majd vissza a Seljalandfosshoz és ott át akarunk menni mögötte, de ezt félúton feladjuk, mert látunk embereket, akik onnan jönnek ki, és borzalmasan csurom vizesek és ennyit nem ér meg az egész, hogy utána vizes cuccokban legyünk egész nap. 


Minden annyira üde zöld, annyira friss tavaszias, még a sziklák is zöldek. Valóban mesébe illően szép ez a hely, ahogyan 66 méteres mélységbe zúdul a zöld hátteret szinte kettéhasító fehér víztömeg. Sok időt töltünk el itt. Mikor visszaérünk a parkolóba (van rendes wc), akkor áll csak el az eső és letesszük az ernyőket, széldzsekiket és esőnadrágokat száradni és uzsonnázunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről