2018. július 18., szerda

Sexteni Dolomitok - 1. nap

Július 7.

Garmisch-Partenkirchenen, Innsbruckon át, dugók nélkül 4,5 óra alatt érkezünk meg a Valle di Casies-be (Gsieser Tal) azaz völgybe. Ami vicces, hogy Auzstrián a német határtól az olaszig (Scharnitz – Brenner) összesen 64 km-et megyünk csak, és ebből 51 km az autópálya, így meg kell venni a 10 napos osztrák matricát 9 Euroért, és az ezen belülre eső Brenner-szakaszra, ami csupán pár kilométer és főleg az Europa-híd miatt, még pluszban 9 Eurót kell fizetni oda és vissza, ezt előre megvéve a visszaútra is, összesen 28 Eurót fizetünk 64 km Ausztriáért!!!!

A Brenner – Brixen olasz autópályaszakaszért (38 km) 2,90 Eurót kell fizetni. Ezután főúton megyünk tovább a Puster-völgyben.

14 óra körül érkezünk meg Welsberghez, ahonnan a szállásunk völgye, a Valle di Casies elágazik. A szállásra 15 órától csekkolhatunk be, így még elmegyünk a közeli Lago di Braies-hez (Pragser Wildsee), ami egy csodálatos színű kis tó. Hatalmas nagy parkolóhelyek fogadnak, de már a völgybejáratnál pirosan ég a lámpa, hogy nincs szabad hely. Mivel rengeteg autó az út szélén is parkol, ahol lépten-nyomon parkolni tilos tábla van, mi is ezt tesszük és elloholunk a tóhoz, majd vissza, mert a hátsó ülés is tele van pakolva és így nem merjük hosszabb ideig otthagyni az autót. Meg a tilos miatt is félünk, hogy borsos büntetést kaphatunk. A tó vitathatatlanul álomszép, de ez a tömeghisztéria számomra egyszerűen már nem normális, és elviselhetetlen, ami itt van. Az autóúton sorban állnak az autók, dudálnak, a gyalogos úton pedig tömeg van, szembe jön négy ember egymás mellett, egyik sem húzódik összébb, nekünk kell lemenni az útra miattuk. Totálisan ki tudok akadni az ilyen emberi viselkedéstől.

Leérünk a tó kis csónakházához, ami a legtöbbet fotózott hely. Itt szinte lehetetlen fényképet csinálni, mert nem engednek oda azok, akik hatmillió szelfit készítenek magukról. Valahogy ez a fertőző betegség minket szerencsére nem ért el. Mi magunkat vagy egymást szinte soha sem, vagy csak nagyon ritkán fotózzuk. Felmászok pár métert a hegyoldalba, onnan tudok fotózni és máris megyünk vissza az autóhoz. 









Utána Welsbergben (Monguelfo) vásárolunk még pár apróságot a vacsorához (amúgy egy ládában szinte az egész konyhánkat elhoztuk). A völgyben 17 km-et autózunk a völgy leghátsó végéig, Santa Magdalena településig, ami felett a szállásunk van.

A szállás szuper (Montain Residence Montana). Alpesi stílusú ház, amit 2012-ben építettek, teljesen modern, szép berendezéssel. Az apartman csodaszép, tiszta, hatalmas az erkély, van mosogatógép is, a kilátás a völgyre ámulatba ejtő és az alagsorban van szauna és gőzfürdő is.
A tulajdonos család fia van a recepción, akiről lerí, hogy szívvel-lélekkel csinálja a munkáját és mivel itt nőtt fel, bármiről órákig képes mesélni, rettentő segítőkész és kedves. 





Kipakolunk mindent, otthonosan berendezkedünk, majd sétálunk egy aprócska kört a szállás körül és rögtön látjuk, hogy sok vándortúrát jelző tábla van mindenhol, azaz direkt a szállásról is nekiindulhatunk a közelben lévő túráknak. Ehhez adott is a szállás egy térképet, leírásokkal, így el is határozzuk, hogy másnapra, bemelegítésnek egy túrát innen a környékről választunk ki. Az egész környék tanyákkal van tele, ahol a lakóház mellett, a lakóház kétszerres méretében egy pajta áll, ami szebb építészeti stílusában, mint maga a lakóház. Teljesen lenyűgőz ez a stílus. Minden tanyának van állata vagy földműveléssel foglalkozik és percenként mennek a traktorok, nagy utánfutókkal, amik hordják be a lekaszált füvet. 






Széna szárító "hárfa". Ilyet eddig csak Szlovéniában láttunk:








Az egész idillikus, nyugalmat sugároz ki és nyugalmat ad nekünk és nagyon, de nagyon jól érezzük itt magunkat.

A szaunák 16:30-tól 19:30 vannak bekapcsolva, így le is megyünk és szaunázunk. Utána vacsorára csirkemellett sütünk salátával és átnézzük az összes túrát. Annyi lehetőség van, hogy alig vagyunk képesek választani. 


9 megjegyzés:

  1. Oh schön, liebe Andi, der Bergsee sieht nach angenehmer Abkühlung aus! Und da hätte mir Bootfahren bestimmt auch Spaß gemacht - oder eien kleien Wanderung. Mein Knie ist jetzt wieder besser, der Fersensporn auch, wir waren am Wochenende endlich wieder wandern (nur ein kleiner Wienerwald-Ausflug, aber immerhin! :-))
    Du hast geschrieben, dass du noch nie die Husaren in Budapest gesehen hast - da siehst du, was wir manchmal für Glückspilze sind - nur einmal kurz dort, und schon reiten sie uns über den Weg... :-)
    Lustig, dass die Mirabellen oder Kriecherl bei euch Ringlo heißen. Bei uns gibt es auch den Namen Ringlotten dafür - das kommt vom französischen "Reineclauden". Und das wieder bedeutet übersetzt "Königin Claudia"...
    Alles Liebe, Traude

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Danke Traude, daß du auch hier mit dabei bist. ;-)
      Im See haben wir nicht gebadet, aber viele andere ja und es schien nicht sehr kalt gewesen zu sein. Halbe Stunde Bootsfahrt war, glaube ich 20 oder 25 Euro, das ist zu viel für uns für den Schmarrn rauszuschmeißen. ;-)
      Wir sind von dem See ganz schnell wieder "weggeflüchtet", da es dort unerträgigliche Menschenmassen waren und weil wir unser Auto im Parkverbot stehen lassen mussten...
      Liebe Grüße

      Törlés
  2. Das sind prachtvolle Fotos von eurer Reise ins schöne Südtirol, liebe Andi.
    Die Bergwelt ist fantastisch und am liebsten möchte mal schnell mal in den See hüpfen.:-)

    Was macht denn dein neuer deutscher Blog, geht es voran?

    Liebe Nachmittagsgrüße schickt dir
    Christa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Liebe Christa,
      da wird nichts mehr mit dem Blog...ich schreibe dir E-Mail...
      LG

      Törlés
  3. Schaut einfch nur schön aus dort. Da kann man sich sicherlich erholen, und klar euch hat es hingezogen und so geht es vielen Menschen. So isses mit dem Tourismus, und zwar Frühaufsteherin fahre ich hier für gute Fotos immer sehr früh los um etwas "einsamer" zu sein.

    Mit den Gebühren ist zwar ärgerlich, gerade wenn man nur ein kurzes Stück fährt, aber ehrlich gesagt habe ich es früher schon nicht verstanden warum Deutschland es nicht längst gemacht hat. Alles fährt durch und ringsum in den Ländern muss bezahlt werden.

    Herrlich für mich auch mal wieder so einen See zu sehen. Traumhaft die Farbe.

    Wünsche dir einen schönen Tag und sende liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
  4. Hű, hát ez valami gyönyörűséges!!! Nem csodálom, hogy jól éreztétek magatokat, ilyen helyen nem is lehet másképp! 💚

    VálaszTörlés
  5. Wow das ist mit Abstand der schönste Ort den ich je gesehen habe.
    Wie von einer anderen Welt, da muss ich unbedingt mal hin.
    Wundervoll.

    schau dir gerne meinen BLOG an und mein INSTAGRAM Profil

    VálaszTörlés
  6. Kedves Léna v. Flögi! Szeretem nézni a fotóidat és leirásaidat.Mi is sokat utazunk a párommal és az Alpok ill. Dolomitok hegyei között is sokfelé jártunk. Nagyon szépek a fotóid!Madeirán is töltöttünk 2 hetet.ill. jun. 20-tól júl. 15-ig Sao Miguel-en /azori/
    Szívesen nézem,hogy másoknak mi tetszik. Köszönöm ezt a lehetőséget. Üdv. K.

    VálaszTörlés
  7. A legszebb vidékek egyike, csak ez a tömeginvázió tart vissza. Örülök, hogy a képeiden keresztül láthatom most. :-)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről