2020. július 27., hétfő

Milos - szigetinfó

Milos az Égei-tenger déli részén fekszik, a Kikládok szigetcsoport tagja. Állandó lakossága kb. 5000 fő. Száraz, kopár, vulkanikus sziget, hévforrásokkal. A sziget kikötője és fővárosa Adamas.


(google maps satellit verzió - lépernyőkivágás)

Az antik időkben Plaka volt a főváros, melynek van egy 13. századi temploma és egy velencei erődítmény romjai állnak a falucska feletti domb tetején. Plaka és Tripiti között a tenger felé néző domboldaban egy kis római színház maradványai és ókeresztény katakombák találhatóak. 


A sziget az ókorban híres volt obszidián-kincséről, amelyet még Egyiptomba is exportáltak. Valamint az itt, 1820-bana tengerben talált görög szobor, a „Miloszi Vénusz“ után ismert a sziget.

A szinte összeolvadó falvak: Plaka, Plakes, Tripiti és Triovasalos, illetve Adamas után a sziget északkeleti csücskében található nagyobb falu még Pollonia (vagy Apollonia), mely direkt szemben fekszik a kis Kimolos szigetével, ahova Polloniából napi több komp közlekedik. Ezek után van még a sziget közepén egy Zefiros nevű kis falu, és ezzel jóformán fel is soroltam az említésre méltó településeket.

 

Milos egyedi kincsei a szirmaták, apró, keskeny, több szintes halászkunyhók, közvetlenül a tengerparton, melyeknek alsó részében egy garázs található, mely direkt a tengerre nyílik, ide húzzák be a lakosok télre a bárkáikat, míg ők maguk a felső szinteken laknak. A szigeten több ilyen Syrmata-falu is található, mint a legnagyobb és legismertebb: Kilma, valamint Mandrakia, Fourkovouni, Firopotamos, Syrma (Mytakas), Agios Konstantinos és Emporios. Tipiksan mindegyiknek az ajtajai, korlátai, más-más színekre vannak festve. Némelyik szirmata fel van újítva és kiadó turistáknak.

 

A szigetnek patkóhoz hasonló alakja van. Mint ahogy Santorini estebében is, Milosnál is, egy vulkanikus eredeti szigetről beszélünk, melynek közepén kb. 60 ezer éve egy vulkán szétrobbant, ennek helyébe folyt be a tenger, mely a mai nagy belső öblöt képezi. A legmagsabb hegy a 748 m magas Profitis Ilias.

Négy lekopott vulkáni kúpot még felismerni a szigeten. A sziget pajszvulkánjai rétegenként halmozták fel a kitörések alatt kivetett anyagokat, a sziget nagy része ma vulkáni tufa és hamurétegekből áll, ezt sok helyen jól lehet lárni és felismerni. Még több helyen törnek fel kénes gőzők és forróvízű források, mint pl. Paleochorinál, ahol a tenger alatt sárgás-vöröses színű foltok mutatják az aljzaton ezeket a forrásokat, és ha odatesszük a lábunkat, érezzük a kellemesen meleg talajt a tengerfenéken.

A sziget főleg a bányászatból és, ami külső kinézetnének nem éppen kedvez, mert hatalmas nagy, mély bányakráterek, lehordott kopár területek rondítják a tájat, íz embernek az az érzése, hogy valamikor elhordják az egész szigetet, míg semmi sem marad. Értékes kincsek, amiket Miloson termelnek ki: betonit, perlit, barit, zeolit, mangán, kaolin, kén és puzzolán. A bányák és feldolgozó üzemek között 24 órán át nagy teherautók robognak a sziget kis poros földútjain.


A szigetre utazni lehet Athenból az Aegean Airlines (Olympic Air), illetve a Sky Express járataival, vagy Athénból (Pireus), illetve más Kiklád-szigetekről komppal. 

Bevásárlás önellátóknak: Adamasban csak egy nagy boltot találtunk, a kikötőből Plaka eflé kanyarodó út elején, (első vagy második bal sarok). A második ettől még nagyobb bolt fent van az utolsó kyanarban, ugyanezen az úton, ahogyan kanyarog felfelé Adamasból, látni lehet rögtön, nagy parkolóvan: Food market néven. Mindkettőben mindent lehet kapni.

Ahogy felérünk az elágazásba és balra, Tripiti, Plaka felé fordulunk, ott van egy hatalmas nagy pékség, a Mouratos „Art of Bakery“.  Életemben nem voltam még ilyen jó pékségben. Hihetetlen nagy a választék, akátmit próbáltunk isteni, első helyen áll nálam a pitarakia: leveles tészta, vékonyan fetáva, kakukkfűvel töltve, olajban, mint a lángos kisütve, ízre is olyan, ropogós, finom, és fokhagymás is. Meg a kis kerek tortácska, kivül keksz szerű süti, belül mézes-fetás töltelék, olyan, mint a „sajttorta“. De minden más nagyon jó!!! Kávézni és itt helyben enni is lehet kint a nagy teraszon és közben bámulni le az öbölre, Adamasra. Imádtuk. Minden nap otthagytunk 10-15 Eurót!

 




Rengeteg étterem van a szigeten, van helyi buszközlekedés is pár helyiség között. A legtöbb strand meg van hagyva natúrnak, Napágyak a nagy Paleochorin (10 Euro két stabil faágy, puha matraccal és stabil napernyővel), a kis Paeochorin a hálós napozóágy és ernyő (nap átsüt rajta verzió van, és ha erős szél van, kifordítja ez ernyőt), továbbá Plathienán is ez a gagyibb verzió, míg Provatas Beachen is a stabil faágyas verzió van 15 Euróért.

Júliusban elkezdődik a meltémi a viharos széllökésekkel tomboló erős északi szél. Sajnos nekünk a negyedik naptól végig tombolt. Ilyenkor az észak felé néző strandok erősen, vadul hullámoznak, és a parton nem marad meg semmi sem, minden elrepül, felborul és betelítődik vastagon homokkal. Ilyenkor csak a déli strandok élvezhetőek. A meltémi augusztban és szeptemberben a legerősebb (mobilon egy windy.app nevű applikációval szuper előrejelzést lehet követni).

Az utak katasztrófálisak, ami aszfaltozott, az is tele van lyukakkak, de csak a főbb utak aszfaltozottak, a többi mind földút, jobb vagy egészen járhatatlan állapotban.

Hamarosan kezdődik a részletes beszámolóm, sok képpel.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a stilusa is és a képek is.
    Siklódi Viola

    VálaszTörlés
  2. Liebe Andi,
    ich habe mir eben deinen vorigen und diesen Beitrag durchgelesen und angesehen - und ich freue mich sehr, dass ihr die so notwendige und ersehnte Erholung auf dieser Griechenlandreise in Corona-Zeiten gefunden habt! Schön, dass ihr dadurch eure kleine Sehnsuchts-Insel Milos endlich besucht habt, nach so langer Zeit des Verschiebens!
    Wie das Reisen weitergehen wird, das ist wirklich eine Frage, doch obwohl wir - wie ihr - immer vom Reisen "besessen" waren, mache ich mir darum im Moment überhaupt keine Sorgen. Wenn keine großen Reisen mehr möglich sind, werden es kleine sein oder vielleicht auch nur Tagesausflüge, wie den, den wir nach Bratislava zu den Bienenfressern gemacht haben oder den anderen zu den Störchen und Wildpferden. Zur Zeit erfüllt uns das mächtig mit Glücksgefühlen, ähnlich wie bei einer langen Reise in ein weit entferntes Sehnsuchts-Land...
    Mein mittlerer Neffe und seine Familie sind übrigens derzeit auch auf Griechenlandurlaub und scheinen ihn sehr zu genießen. (Ich weiß aber leider nicht, wo sie genau sind...)
    Herzliche rostrosige Grüße und alles Liebe euch beiden!
    Traude
    https://rostrose.blogspot.com/2020/07/von-einer-burg-in-bratislava-und-von.html

    VálaszTörlés
  3. Olyan jó ilyen képeket nézegetni, nyaralásról olvasni... nekem már elvonási tüneteim vannak 😫
    Viszont a szirmatákat ábrázoló képekről az jutott eszembe, mi lesz ha emelkedik a tengerszint a klímaváltozás következtében? Így is nagyon közel van a bejáratok szintjéhez ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ditke! Köszi a hűséged, én már nem blogolok, nem követem a többit, mert szinte soha be sem lépek ide, csak most írni.
      Ez a vízszintemelkedés már évek óta elgondolkodtatott, hogy egész falvak és tengerparti városok lesznek majd valamikor víz alatt, ez a sors.

      Törlés
  4. Gyönyörű! A pékség kínálatát olvasva összefutott a nyál a számban :-)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről