2015. július 29., szerda

Izland - 2. nap - Geysir és Gullfoss vízesés

Utána a geotermikus területhez érünk, ahol annyira dolgozik a földhő, hogy mindenféle lyukakból vagy rettenetesen büdös gőzök áradnak, vagy kátrányszínű, bugyogó lé fő a lyukban. Itt található több, kicsi és nem kitörő gejzír, amik között napjainkban csak egy tör ki (Stokkur), ittlétünkkor igen gyakran, kb. 3-4 perces rendszerességgel. Többször is megvárjuk a kitörést, hogy minden lépését el tudjam kapni a fényképezőgéppel. Itt is rengeteg ember van. Majd még egy kicsit felmászunk a hegyre, ami a gejzírek felett áll. 





































Következő állomásunk a Gullfoss vízesés, ami hatalmas nagy. A parkolóban egy nagy épületben szuvenírt lehet venni vagy az étteremben ebédelni lehet. Az árak pokoliak. A vízesés gigantikus és a permete annyira szétszóródik, hogy az ember totálisan vizes lesz, ahogy megközelíti. Ez a fotózást csöppet sem könnyíti meg, szinte minden kép között törölgetem a kamera lencséjét, meg dugdosom be a kabátom alá. 


















7 megjegyzés:

  1. a legjobb az az, ahogy elkaptad a gejzír kitörését! ahogy kvázi púposodik a kék víz, és benne mintha már ott lennének ketrec mögött a habok is... :o eszméletlen jó!

    és fene tudja miért, de meglep a sok ember. pedig tulképp tök logikus, persze.

    azt meg csak nem értem, hogyan tudnak az ottaniak ott élni, hogy még nyáron is ennyire cudaros az időjárás... azért egyéb skandináv térségekben legalább nyáron normalizálódik a helyzet, legalábbis délen. de ez...kőkemény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      előtte láttam a neten ezeket a "póposodós" képeket és mndtam, nekem, ilyen mindeképpen kell, így amikor érezhető volt, hogy kezdődik a kitörté (pokoli gyorsan történik) akkor sorozatfelvétellel fotóztam végig az egész folyamatot.
      Érdekes módon sehol nem volt ember, még az utazkon sem. A látványosságoknál mert rengetegen, de mivel az utakon nem lehetett látni autót, nem igazán értettük, honnan kerül elő egyszer csakegy helyen ennyi ember. :-)
      Hát, itt sem kellene ilyennk lennie az időnek. Július és augusztus számít nyárnak és akkor 18-20-nak is szabad lennie, napsütéssel, amit mi csak az utolsó 4 napban kaptunk.
      üdv

      Törlés
  2. Elszállt a bejegyzésem :-( na akkor újra.
    Elsőnek a színek amik megfogtak, fantasztikus, mennyi ásványi anyag. A vízkupolás fotó viszi nálam is a pálmát! Készíthettél volna szép minivideót a mozgásról, érdekes lett volna.
    A 35. képen a gyapjúsás látható, nagyon szép, szeretem. Először mikor felfedeztem a Pillersee völgyében alig tudtam vele betelni (http://bessyke.blogspot.de/2013/07/piller-volgy-piller-to-es-waidring.html) Azóta figyelek rá és már itt a Chiemgau környékén is láttam nyílni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm megint a nevet. Meg sem tudok jegyezni ennyit, mert ma pl. az összes madarat kinyomoztam ls kiírtam a netről, amiket láttunk, hogy ha odaér a beszámolóm, tudjam hozzáírni a nevüket. Ebből a vattás izéből, szóval gyapjúsásból néha voltak egész fehérlő mezők is.
      üdv

      Törlés
    2. Ja, készült videó is, de azzal még nem foglalkoztam, meg telefonnal készült, nem olyan jó minőség.

      Törlés
  3. Nagyon szuper! A gejzíres púposodós nekem is a kedvencem! :-)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről