2016. november 30., szerda

La Palma - Északkeleti rész

8-kor kelünk fel és fél 10 felé indulunk el a sziget északi felét felfedezni. Mivel fél 8-kor van napfelkelte, még látunk ebből valamit és pár percre látható a felhők között a szemközti Tenerife szigetén trónoló 3.718 m magas Teide is, melyet már megmásztunk.











Eléggé felhős az ég és helyenként esik az eső.


Elsőként, a hozzánk elég közel eső Mirador (kilátó) de San Bartoloméhoz megyünk ki, közben egy kis lávaköves templom mellett autózunk el. Ez az építési stílus jellemzi a sziget szinte összes templomát, a harangtornyocska alatt mindig megtalálható a faragott faerkély. Nekem nagyon tetszik ez a stílus.




Itt remekül látszik a jelenség, amit  beszámolóm elején már leírtam, ahogyan a passzátfelhők a hegyoldalba ütköznek, ott koncentrálódnak és esőfelhővé alakulnak át.



Szinte minden kilátóban van egy ilyen asztrónómiai térkép is, hogy melyik csillagképekre lehet innen éjjel látni. A Kanári-szigetek különösképpen ismertek arról, hogy a légkörük nagyon tiszta és ezért Tenerifén és La Palmán nagy csillagvizsgáló obszervatórium is működik.




A sárkányfák (dracénapálma) engem mindig a rajzfilmbeli Popejre emlékeztetnek, "karjuk szinte szétpattan az izmoktól" . :-)







San Andrés felé egyre több banánültetvény jelenik meg. Ezek az egész szigeten ott vannak és a kanári banán kicsit más ízű, édesebb, zamatosabb, és kisebb, mint a többi banán. Mivel a házunk tulajdonosa vagy 20 banánt odatett az asztalunkra, minden nap viszek ebből magammal a kirándulásainkra. Bámulatos, hogy egy cserjén mennyire sok gyümölcs terem, de utána a cserje nem hoz több gyümölcsöt, elhal, tehát minden banáncserje csak egyszer hoz termést az életében, mint ahogyan az agave kaktuszok is.






San Andrés mellett található a Charco Azul nevű természetes medence, melyet az óceántól elválasztottak és így biztonságosan lehet benne úszni, persze a vize jéghideg. Ezen a hétfői napon egy árva lélek sincs itt, minden kihalt. Vannak itt öltöző kabinok, wc, zuhanyzó és egy étterem is. Hétvégén sokkal többen vannak itt. Most még az étterem sincs nyitva.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről