2019. február 7., csütörtök

Vulkánok Costa Ricában (Irazu, Poas, Arenal, Rincon de la Vieja)

Ezt a bejegyzést jó két hete írtam, csak nem fejeztem be, akkor még nem tudtam, hogy Andalúzia leszervezése fogja kitölteni minden időmet. 😄

"Mivel más téma nincs a blogban most az utazásig, a szervezkedésről írok ismét bővebben. 

Costa Rica széltiben-hosszábban egy igen kicsi ország, és mégis több, mint 200 vulkánnal bír! Ezek közül több napjainkban is aktív. A megváltozott útitervünk miatt, amiből sajnos hogy kiesett a Tortuguero NP, ehelyett meg tudjuk nézni az Irazu vulkánt. 
Az Irazu 3.432 m magas és majdnem egészen a tetejéig fel lehet hajtani autóval. Utoljára 1994-ben tört ki, kráterében esővíz által táplált türkíz színű savas tó képződött. Ez a vulkán egyedileg látogatható, csak a nemzeti park belépőt kell kifizetni. A délelőtti órákban érkező passzátfelhők miatt sokszor egyáltalán semmit sem lehet látni a kráterből. Ez szerencse kérdése. 
Itt egy csodálatos drónvideó róla (kb. a második perc körül látható a türkíz tavas kráter).  
Sajnos egészen közel a vulkánhoz nem találtunk szállást, csak 40 km-re de ez az út másfél órás, így nem lesz egyszerű, hogy még a reggelit is meg tudjuk enni és mégis korareggel odaérjünk. De valahogyan majd csak lesz. 

A második vulkán, amire nem is számítottunk, hogy meg tudjuk nézni, a Poás vulkán, mely 2017. áprilisában tört ki utoljára és 2018. novemberig ezért le is volt zárva. Itt később két videót linkelek, hogy jobban átlássátok a leírásom. 
A 2.708 m magas Poásnak két krátere van, a fő és egy mellékkráter. A főkráterben az utolsó kitörés előttig szintén egy türkíz színű tó volt, ez sajnos a kitöréskor elpárolgott és azóta csak egy barnás, szürkés vizű kisebb pocsolya látható benne. A mellékkráterben egy zöldes vízű nagy tó látható, de az ehhez a kráterhez vezető utat lezárták.
Tavaly augusztusban még az a hírünk volt, hogy a vulkán területe látogatók elől le van zárva, így nem is nagyon kutakodtam. Az, hogy csupán 5 km-re a vulkán alatt éjszakázunk egyet, nem a vulkánnal való összefüggésben volt megtervezve, hanem így alakult, így tudtuk a leghosszabb napi szakaszt kettévágni és egy éjszakával megosztani, mielőtt a Cahuita NP-ből továbbutaznánk az Arenal vulkánhoz. Pár hete kutakodtam kíváncsiságból és fedeztem fel az interneten, hogy a Poas ismét látogatható. A látogatást viszont nagyon szigorúan szabályozzák, 7-14 óráig lehetséges és kisfős csoportokban vezetővel, védősisakkal és 20 perces taktusban. A jegyeket csak előre lehet foglalni, a helyszínen nincs jegyárúsítás és csak és kizárólag a nemzeti park igazgatóságának oldalán, szuper komplikált módon lehet hozzáférni. Két hétbe telt, míg egyáltalán ezt a választ megkaptam a park igazgatóságától. A szuper felhasználóbarát oldalt csak spanyolul tudtam elérni és küldtek hozzá egy szintén spanyolul szóló youtube videót, amiben elmondják a lépéseket. Hát 10-szeri próbálkozásra sem sikerült, míg aztán találtam egy amerikai bloggert, aki szintén készített egy sokkal részletesebb youtube videót, angolul, na ez segített. Persze, ha a vulkán kitör, odaveszett a belépőjegyünk is, de ha már direkt mellette lakunk, nehogy már kihagynánk. 

Ebben a videóban (első fele a La Paz vízesés, ezután érkezik a pár a vulkánhoz) látható, hogy hogyan néz ki most a kráter és hogy a legutóbbi kitöréskor (ami szerencsére csak pici volt) hogyan csapódtak be kisebb méretű kövek a kilátóhelybe. Hát ezektől az építkezési sisak nem sokat védene, de bízzunk benne, hogy nem fog kitörni, amikor ott vagyunk. Még egy csodálatos drónfelvétel itt.
És itt lenne egy korábbi videó, amikor még a második kráter is látogatható volt, ennek szép tavát most sajnos nem láthatjuk majd.

A következő állomásunk az Arenal vulkán (1.670 m), melynek legutóbbi kisebb kitörése 2010-ben volt. Ez nem mászható meg a csúcsáig, viszont van egy mellékvulkánja, a Cerro Chato (1.140 m) , melynem kráterében egy hatalmas zöld tó van. Legútobbi kitörését kb. 3500 évre visszamenőleg saccolják. Ehhez fel lehet mászni az őserdőben, meredek ösvényen, ahol sokszor a fák gyökereibe kell kapaszkodni. Erre sajnos nem lesz időnk, meg őszintén, sok merszünk sincs hozzá egymagunkban. Nem szeretnék valami mérges kígyóba nyúlni.

A Rincon de la Vieja Nemzeti Parkban található az azonos nevű napjainkban is aktív vulkán (1.916 m), melynek 250 m átmérőjű kráterében egy 90 fok meleg savas tó található. Az 1995-ös kitörésnél egy 18 km hosszú folyékony törmeléklavina folyt le a hegyről, mely sok ültetvényt tönkertett. A fő vulkán krátere nem látogatható, de a mellékvulkánokig megmászható a hegy. Ezen a ritkán látogatott területen lehet sok ritkán látott állatot látni, mint pl. hangyászmedvét és tapírt. A Nemzeti parkban több túrát is tervezünk, de nem a vulkánra, hanem vízeséskhez. Egy videó azokról a helyekről, amiket mi is tervezünk."

2 megjegyzés:

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről