2015. június 15., hétfő

Bietigheim és Besigsheim

Közeledtünk vissza délről Heilbronn felé, azon az úton, ahol előző napon is a városkába érkeztünk, és már akkor is érintettük ezt a két fura nevű települést, amiknél mondtam, hogy mindenképpen vissza kell jönni megnézni őket. Így is lett. 

Bietigheim-Bissingen egy 42 ezer fő lakosú város, de középkori magjában sétálva, inkább egy kis, nyugalmas településnek hat csak. Az Enz nevű folyónál fekszik, ahol a Metter nevű folyó torkollik az Enzbe. A környéken már a kőkorszakban, 6000-5000-rel Krisztus előtt is voltak lakott települések. Szinte a levegőben érezni ezt a régi kisugárzást, ezt a patinát. És ha valakit ez érdekel, Szekszárd testvérvárosa. A látnivalók Bietigheim városrészben találhatóak. 








A városban Jürgen Goertz szobrász művei több helyütt is láthatóak, mint pl. ez a fura emeletes szobor, mely a "Turm der grauen Pferde" azaz "A szürke lovak tornya" nevet viseli. 







és persze cégérekből is akad bőven:





"Ku(h)risorium" (szintén Jürgen Goertz szobrász műve)



Mondanom sem kell, hogy ez a város is lenyűgözött, de már korgott a gyomrunk és valami nyugodtabb helyen frekvántált, olcsóbb étteremre vágytunk, végső esetben egy újabb dürüm döner is megtette volna és mivel kezdett esteledni, de még egy település hátra volt, úgy döntöttünk, hogy odamegyünk és ott keresünk majd vacsorára valót. 
Csak pár kilométerrel odébb fekszik Besigheim, ami még romantikusabb volt, mint a modern kori művészettel nem annyira összhangban lévő Bietigeim. 




Ez a város is két folyó összefolyásánál fekszik, mégpedig az Enz és Neckar folyékénál, borszőlő-dombokkal körülölelve. Az 1153-as alapítású város ma 11 ezer lakost számlál. Középkori városmagja hitelesen őrzi még most is az akkori hangulatot. 






















Egy pizzériában vacsoráztunk meg, igaz nem a középkori városmagban, ahol a legszebb lett volna, hanem kicsit kintebb, olcsóbban, de a szőlőhegyekre nézve és megkaptam az áhított fehérboromat is hozzá, ami rátette erre a csodálatos napra a koronát. 
Sok évre visszatekintve, utazásaim egyik legszebb napja volt ez, emléke erősen fog élni bennem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről