2018. október 26., péntek

Sopron és a Fertő-tó

A reggeli az eisenstadti szálláson sem rosszabb, mint a kremsinél volt, csak valahogy nem olyan hangulatos és a tulajd végig ott ül mellettünk, szinte őriz minket, gondolom fél, hogy fizetés nélkül lelépünk. :-) 

Sopron felé lépjük át a magyar határt, mert Sopronban még sohasem voltunk. Parkolni lehetetlen, két kört teszünk az egész belváros körül, és végül egy igen kedvező árú mélygarázsba parkolunk be, a városmag mellet. 

Bejárjuk a régi utcákat. Meglepődök, mennyi sok szép patinás, műemlék ház van, de mennyire lerobbant, szinte már összeomló állapotban. Mennyire szép város, és milyen kár érte. 







Sopront a tornyok városának tanultam, legalábbis erre emlékszem és valóban számtalan torony van benne. Hogy a leghűségesebb város címet kapta, erre nem is emlékszem a történelemből. 1921-ben a trianoni szerződések aláírásakor, a soproni lakosok azt szavazták meg, hogy Magyarországhoz és ne Ausztriához csatolják városukat. Így mardt meg Ödenburg magyar városnak. 












Sopron nagyon tetszett. Utána a fertődi Esterházy kastélyt nézzük meg, de ennek is csak a kertjét, mert a belsők nem érdekelnek és vezetéssel éppen fél óra múlva indulna egy csoport, de ha nem nézelődhetünk magunk, hanem a hosszabb mesélést kell hallgatni, az még halálra is untat, így maradunk a kert verziónál, ami ingyenes. Ez az Esterházy kastély jobban tetszik, mint az osztrák oldalon lévő. Ez olyan igazi kastélyos, és Schönbrunn hatását os érzékelni rajta












Utána pár órát a Fertő-tónál szeretnénk eltölteni, de a magyar odalról sehogyan sem közelíthető meg, és maga a Hanság sem, ahol darvakat reméltünk látni, mert ez a vidék egy hatalmas, egybefüggő nádas. Így aztán ismét átmegyünk a tó keleti oldalán az osztrák oldalra, oda, ahol tavasszal már jártunk egyszer, az Illmitz közelében fekvő szikes tavakhoz. Itt autókázunk, és nézelődünk és egy tóban valóban látunk három darumadarat ácsorogni. Sajnos a nagy teleobjektívem nincs itt, így nem nagyon tudom őket jól lefényképezni, de akkor is nagy élmény, mert életünkben először látunk darvakat vadon, szabadon.







Vicces, hogy a soproni határ után most ismét az osztrák autópályáról érkezve lépünk be a hegyeshalmi határon. Egy napon kétszer megékezni Magyarországra?? - nem esik meg gyakran.

9 megjegyzés:

  1. Jetzt will ich dir wenigstens auch hier mal wieder einen Gruß da lassen. Die Fotos sind wirklich wunderschön! Nur halt schade, dass ich den Text dazu nicht lesen kann, wie es überhaupt schade ist, dass du auf Deutsch nicht mehr bloggst.

    Liebe Grüße und ich wünsche dir noch einen schönen Abend
    Christa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Danke Christa, es freut mich trotzdem, daß du ab und zu mal auch hier vorbeischaust, auch wenn du nichts verstehst, siehst wenigstens die Bilder. Mir fehlt immer weniger das Bloggen, so langsam klingt es ganz aus, irgendwann wird hier auch Schluß sein (leider). Liebe Grüße

      Törlés
    2. @Christa

      Ist zwar ein kleines "Kauderwelch" aber wenn du die URL beim Google Übersetzer eingibst dann kannst du auf der Übersetzung den Link klicken und bekommst die gesamte Seite in "Deutsch"

      Törlés
    3. Das ist ja eine tolle Stadt. Die würde mir auch gefallen^^ Klar, ist schade wenn alles verfällt und bleibt zu hoffen dass sie es irgendwann in den Griff bekommen. Wäre wirklich sehr schade drum.

      Zu deinem "Eingangssatz". Vielleicht waren die Gastgeber auch nur in der Nähe um sofort zur Stelle zu sein wenn ihr noch etwas möchtet. Finde ich zumindest einen schöneren Gedanken als "Überwachung" ;-)

      Tolle Bilder hast du von dort gemacht, gefällt mir wirklich alles was ich sehe.

      Wünsche dir noch ein schönes Wochenende und sende liebe Grüsse

      N☼va

      Törlés
    4. Habe dir per Mail geantwortet. ;-)
      Liebe Grüße

      Törlés
  2. Szia! Utoljára gyerekkoromban jártam Sopronban, de nagyon szép emlékeim vannak, nagyon tetszett a város. Köszönöm a képeket! Állítólag a Fertő-tó körül van körben bicikliút, azt is régen tervezem körbetekerni, de eddig még nem sikerült meggyőznöm a családot... Nagyon szép helyeken jártatok már megint, köszönöm, hogy megosztottad. Jó hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Rég jártam Sopronban, Fertődön meg még régebben. Szeretem azt a vidéket.

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről