2018. december 5., szerda

El Hierro - 3. nap, kirándulás La Fronérából az óceánpartig és vissza

November 10.

9 órakor kelek fel és hagyom még M-et aludni. Borús az idő és csepereg az eső, ma akartunk menni a fennsíkra a ferde fákhoz, de abban az irányban átláthatatlan a köd, így ismét a végtelenségig, kb. fél 12-ig tötyörgünk, hova menjünk, mit csináljunk, míg a közeli környéken keresek ki a túrakönyvből egy rövidebb kirándulást. 
Felautózunk La Frontera felső részébe, ahol a Parroquia de Nuestra Señora de Candelaria templomnak a harangtornya kölön egy domb tetején áll és már messziről minden irányból látni lehet, innen indul a túránk le a partra a két Charcohoz (természetes medencéhez), amiknél még nem jártunk. 300 méter a magasságkülönbség. A könyvbeli leírás, mint ahogyan az elmúlt években is tapasztaltuk, használhatatlan, így megyünk a saját megérzésünk után, eléggé belátható a terület, mert fentről lefelé megyünk. Közben egyszer elkap egy rövid erős záporeső, de van nálunk kis ernyő. A felparcellázott, és kőfalakkal elválasztott lépcsőzetes telkeken itt mindenütt ananászt termesztenek. Számtalan ilyen ananászültetvény között érkezünk meg az óceán partjára.




















A Charco de la Maceta a meredek lávapart alján fekszik és hatalmas medencéjét elöntik a habzó hullámok, amik a partra is kicsapnak. Itt is, ma is több méteres hullámok ostromolják a partot, így azt gondoljuk, hogy ez valóban a tengerszintemelkedés következménye lehet és ezek a medencés strandok már a múltté lettek, már nem használhatóak. Vagy pedig másik magyarázat, hogy a sziget északi oldalánál ilyenkor téli időszakban valami áramlatok vannak, amitől ennyire vad a tenger. Ilyenre emlékszem a múlt évből La Gomeraról is. 
A természetes medence és környéke itt is nagyon szépen meg van csinálva, a már többször látott falapos napozóteraszok, szépen kiépített lépcsősorok és minden strandon grillező helyek, nagy kerek betonlapos asztalokkal. WC, büfé, kávézó, fent üveggel körbevett szép kilátó és onnan induló majdnem 3 km-es szintén falapokkal lerakott túraösvény... (erről majd egy másik részben írok).
















Minden strandnál ilyen fedett grillezőhelyek vannak:


Sokáig nézzük a hullámokat, vannak olyan turisták is itt, akik csak leülnek egy padra és ott ülnek és olvasnak. Annyira lenyűgöz ez a hullámverés, hogy én is órákig képes lennék bámulni. 

Itt kisüt már a nap és tűző forróságba vált át a korábban esős idő. Innen csak pár száz métert kell menni egy ösvényen és máris elérjük a szomszédos Charco de los Sargost. Ez is ilyen szépen van megcsinálva, teraszokkal, de hogy az eredeti medence hol lenne, arra nem jövünk rá, mert itt a hullámok alatt nyoma sincs a strandnak. 







A perzselő napsütésben indulunk el visszafelé és nincs kedvünk valami ösvények után kutakodni, egyszerűen az autóút mentén menetelünk a hegyre, La Fronetaba visszafelé. A kertekben sokszor nekirohannak a kerítésnak vadul ugató nagy kutyák, megint ránk jön a "kanári-kuyafélelem" korábbi rossz tapasztalataink alapján és azonnal begyűjtünk két nagy botot védekezőnek. 



grapefruit
Alaposan kiizzadunk, mire felérünk az autónkhoz és összesen 4 órát vett igénybe a kis túra. 

Utána még vásárolunk pár apróságot és korán hazamegyünk, máris csináljuk a vacsorát, garnélákat. Ma van a születésnapom, amit a helyhez méltóan szeretnénk ünnepelni, így sokáig rendezgetem a szaunaházat. Három csomag illatos teagyertyát hoztam otthonról, azokkal dekorálok, facsarok, mint minden este egy liter friss narancslevet a kertből, ezt többnyire a szaunázás között isszuk meg, és Ciddert iszunk. Mivel a pezsgőért egyikőnk sincs oda, így ezt az italt találtuk itt pezsgős üvegben, piros színe van, erdei gyümölcsös. Fogalmam sincs, mi az a cidder, még soha nem hallottam róla, M. már igen mondja, hogy valami habzó almabor. Mindegy, hogy micsoda, isteni finom és a kertben szedett csillaggyümölccsel dekorálom. Két hosszú szaunázás és jaccuzzizás után még sokáig kint üldölgélünk a verandán. Ma nagyon későn fekszünk le és ezért nem is tervezünk másnapra valami korai keléssel járó programot.



5 megjegyzés:

  1. Hallo Andi,

    sehr schöne Bilder hast du mitgebracht. Besonders die Felder mit den kleinen Ananas gefallen mir sehr gut und natürlich die Brandungsbilder.

    Liebe Grüße
    Arti

    VálaszTörlés
  2. Siehste...wusste ich gar nicht dass es dort soviele Ananasfelder gibt bzw. dass sie auch dort so zahlreich angebaut werden. Klasse!!

    Mit dem aufgewühlterem Meer ist um die Jahreszeit aber eigentlich normal. Gerade der November und dann auch wieder so Februar gibt es diese "Stürme" auf Land bzw. auch auf dem Wasser, und dazu kommt noch je nach Uhrzeit wann ihr vor Ort gewesen seid....Ebbe oder Flut, die wirken sich auch ganz schön aus.

    Jedenfalls wieder klasse Aufnahmen von dort.

    Wünsche dir ein frohes Nikolausi und sende liebe Grüsse rüber

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallo Nova,
      ich sehe immer aus deinen Antworten, daß du den Text ziemlich gut verstehen kannst, es freut mich total.
      Ja, Flut-Ebbe mit Sicherheit spielt eine Rolle und es gab tatsächlich einen Tag, wo diesele Orte ruhiger waren.
      Liebe Grüße

      Törlés
  3. Boldog születésnapot kívánok, így utólag is!
    Az ananász nagyon érdekes, én azt hittem magasabban terem... Mindig tanul az ember :-)

    VálaszTörlés
  4. Még sohasem láttam ananász-ültetvényt. :-o Azt hittem valami "pálmafaszerűségen" terem, nem ilyen "bokorban".

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről