2018. december 1., szombat

El Hierro - 2. nap, keleti rész, természetes lávamedencék

November 9. 

Borús, szeles, esős időre ébredünk és így a végtelenségig vacakolunk otthon, mire eldöntjük, merre induljunk el. A part mentén fekvő településeket keresek ki a térképről, ahol mindegyiknél természetes fürdőhely is van. Los Mocanesen keresztl megynk le az első helyhez, Pozo de las Calcosashoz.


 
Amikor megérkezünk a parkolóba és lenézünk a sziklafalról a mélybe, elrettenünk, hogy mekkora hatalmas hullámok jönnek és némelyik hullám, behatol a falu első házai közé és az utacákat, házak falait mossa. Meredek, kanyargós köves út vezet le, nagyon erős a szél, a sziklafal tetejéig hordja a hullámok vízpermetét, egy darabig gondolkozunk, lemenjünk-e, végül lemegyünk. Egy elhagyatott halászfalunak tűnik az egész és la palmai helyekre emlékeztet. Az interneten azt olvastam róla, hogy a közeli települések lakóinak hétvégi nyaralói vannak itt, azok a felújított házak, de vannak régi elhagyott halászkunyhók is. A falu előtt a megdermedt lávafolyamban két természetes lávamedence található, ami fürdőzésre jól alkalmas. Most 3 méteres magasságig terjeddő hullámok söpörnek véig rajta és az egész úgy hat, mint egy futurisztikus világvége film részlete, amikor is a tengerszint megemelkedése miatt falvak tűnnek majd el a Föld szinéről. Vajon itt erről van szó, vagy csak valami vihar van a tengeren, ami ennyire érezteti hatását?






A falu valami bizarr hangulatot sugároz ki. Lent állunk egy kőfalnál és nézzük, ahogyan a hatalmas hullámok a teherautókeréknagyságú bazalt köveken eltompulnak és észreveszünk egy fiatal sirályt a hullámok között. A szárnyai már el vannak ázva, próbál kirepülni a vízből, de nem tud startolni és ahogy jön a következő hatalmas hullám, maga alá teperi, és hozzácsapja a parti nagy kövekhez, újból és újból. Csodálkozunk, hogy ilyenkor még egyáltalán élve jön fel a víz felszínére. Haláltusa ez és nagyon rossz nézni. Egyszer egy hullám annyira kihozza, hogy két kő között megreked és ott végre szárazon van, annyira nagy hullámok csak ritkán jönnek, amik elérik ezt a követ, de annyi esze, vagy ereje nincs már, hogy onnan még kijjebb kellene jönni, mert nincs biztonságban. Percekig gondolkozunk, majd M bemászik és próbálja megfogni, kihozni, de a madár támadja a csőrével. Ebből a megmentésből nem lesz semmi és egyszer csak látom, hogy jön egy jó 3 méteres hullám, egy olyan, ami nem csak a madárig és M-ig fog kijönni, hanem egészen a falu utcáiig, ahol én állok. Kiabálok M-nek, hogy azonnal jöjjön vissza, persze ez fél méteres sziklákon ugrándozva nem olyan egyszerűen és gyorsan kivitelezhető akció, de éppen az utolsó pillanatban sikerül neki és ámuldozva nézzük, hogy mit művelt ez a hullám. Ott, ahol M. áll, még legalább egy méteres víztömeg csapódott be olyan erővel, hogy a következményeit még csak elképzelni sem szeretnénk. A sirályt ismét magával ragadta a víz és már félig élettelenül úszik a hullámok között. Ez a természet ereje, mi nem tudunk beavatkozni. A sirály keserves haláltusát vív és el fog pusztulni. 

















Eután a Charco Manzohoz autózunk, ahol szintén természetes lávamedencékből kialakított strand van. Itt nagyon durva a szél. Alig tudunk kiszállni az autóból, nem beszélve arról, hogy a vízpermet annyira szór, hogy az egész autót belepi a sós víz és uána egy ablakon sem lehet kilátni, mert rászárad a ragacsos só. Minket is totálisan belep a tenger permete. Egy darabig nézzük a hullámokat, de nagyon vizesek leszünk és a sós víz tönkretesz mindent, széldzsekit, hátizsákot...














Aztán el Tamaduste falucska jön, ami egy U-alakú öböl köré épült és ebben az öbölben nyugodt tengernél remek fürdőhelyek vannak, nagyon szépen meg van csinálv













 Végül a repülőtér mellett elautózva érjük el Caletát, ahol a természetes lávamedencéket kiépítették rendes medencékké, itt nyugodtabb a tenger, csak néha jön be az alsó medencéig egy-egy hullám. Itt is nagyon szépen ki van építve az egész, mindehol a lépcsőzetes teraszok, falapokkal lerakott napozórészek és zuhanyzó, öltözőkabin, majd a sziklaperemen egy nagyon szép sétány egy kilátóig. Itt lenne kedvünk fürdeni, de a víz nagyon hideg.











Továbbautózunk Las Playasig, amit az előző napról szóló beszámolómban mutattam, fentről csuda kék öböl a part mentén türkizes sávval. Egy érdekes, egyirányú, egy autó széles alagút vezet ide, aminek forgalma lámpával van szabályozva. Mivel szürke, sötét idő van, most a tengernek nincs olyan szép színe, mint fentről nézve volt, és a türkízszínű sávnak sincs nyoma sem, durva köves a part, nem is nagyon lehet bemenni a vízbe, csalóka volt a fentről látott vonzó kép. Itt áll az alagút előtt a Roque de Bonanza nevű sziklaformáció, ami nekem két kuytát elevenít meg. Ezt a formát, csak a régi parti útról lehet látni, ami nincs lezárva, de táblák figyelmeztetnek, hogy ne menjen be oda az ember, mert kőomlásveszély van és emiatt inkább nem megyünk be, így egy youtubon talált vidót linkelek be, ami egy drónos felvétel erről a helyről: itt.







Visszafelé lekanyarodunk Puerto de la Esteca kikötőbe, ide érkeznek a nagyobb komphajók. Egy ronda kikötő, semmivel sem több, de a nagy molója véd a hullámzástól és így a kikötő melletti partot strandnak alakították ki, több helyen vannak falapos napozóteraszok, nagy betonnapozóágyak és a vízbe korlátok mellett lehet bemenni. Itt csendes a víz, de nem szép a környék, nem vonz fürdésre.


Azután hazaindulunk. La Fronterában vásárolunk még pár innivalót és otthon tonhalat sütünk vacsorára, sült krumplival, abból a krumpliból, ami még földesen fekszik egy kosárban a mosogató alatti szekrényben, amit a tulajék nekünk tettek oda, és polipsalátát is csinálunk még. Minden isteni finom. Ma késő van már a szaunát beüzemelni, ma nem szaunázunk, kint akarunk ülni, sörözgetni, ezt az esti kinti hangulatot élvezni, amit a nyaralásban a legjobban szeretünk, de a szél erős és hideg, nem lehet kint maradni. Ma korábban lefekszünk.




6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól visszaadják a képek, hogy milyen félelmetes ereje is van az óceánnak. Engem Madeirára emlékeztetett, ott láttunk mi is hasonló óriás hullámokat.
    Elképzelni sem merem, hogy mit tudna okozni az emberrel, ha a habok közzé kerülne, még szerencse, hogy nem történt veletek semmi baj a mentőexpedíciótok során!!!

    VálaszTörlés
  2. Also...ich möchte ja nichts sagen, aber das war schon mehr als leichtsinnig von deinem Männe :-O Sicherlich ein guter Gedanke aber dafür dann das eigene Leben auf das Spiel zu setzen ist unverantwortlich^^ Nicht auszudenken was hätte passieren können....puh, wie gut dass M. es rechtzeitig geschafft hat!

    Könnte mir sehr gut vorstellen dass die Häuser da unten auch irgendwann mal abgerissen werden müssen. Das Küstenschutzgesetz aus 91 bzw. die Verfassung hat ja nur eine Duldung auf 30 Jahre gewährt (Verlängerung möglich), aber da unten sind die vielleicht sogar noch "schwarz gebaut" worden. Mich würde dort jedenfalls ein Haus absolut nicht reizen^^

    Danke fürs Mitnehmen, eine schöne "Rundreise" für meine Augen.

    Wünsche dir und M einen entspannten sowie schönen ersten Advent und sende liebe Grüsse rüber

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Es ist wahr, aber im Moment wollten wir das Tier unbedingt retten und ich war Wächter.
      Danke...Liebe Grüße ;-)

      Törlés
  3. Hallo liebe Andi,
    was für riesige Wellen... das ist ja der Wahnsinn... obwohl sehr gefährlich, sieht es aber doch fantastisch aus.
    Dein Mann hatte Mut, aber leider konnte er sie nicht retten. Ich hätte es auch versucht und wäre dann sehr traurig gewesen... aber das ist eben die Natur.. leider.

    Deine Fotos sind wunderschön!

    P.S. Post's von Teneriffa wird es erst im neuen Jahr geben. Ich hab noch einen letzten von Asien, der geht nächste Woche online und zwei Post's von Teneriffa hab ich schon vorbereitet. Aber im Moment hab ich viel zu tun, deshalb werde dann erstmal Pause machen und im neuen Jahr wieder anfangen.

    Euch einen schönen Adventssonntag...
    Liebe Grüße
    Biggi

    VálaszTörlés
  4. Das Haus auf Bild 17 mit dem Hintergrund is perfekt. Die Landschaften aber auch, ich kann die stürmische See gut auf den Bildern fühlen.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    VálaszTörlés
  5. Jézusom! Nagyon durva az a sirályos sztori, és még szerencse, hogy M. időben kiért a nagy hullám elől. Amúgy a képek nagyon jók, ezeken is átjön a természet ereje. :-)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről