2018. december 27., csütörtök

El Hierro - 8. nap, partok mentén

November 15.

Fél 10-kor ébredek fel és esik az eső. Várjuk, hogy elálljon, így 13 óráig otthon ücsörgünk. Akkor áll el. Gondolkozunk, hogy ma nem is megyünk sehova, így előbb végigtanulmányozzuk egyesével a kertünk összes növényét, azután mégiscsak elmegyünk Sabinosa faluba, ami közel van és eddig csak átautóztunk rajta, de nem álltunk meg. Igaz, nincs is sok látnivaló. Innen leautózunk a lávapartokhoz, ott is vannak még részek, amiket nem néztünk meg. 

gránátalma

narancs


mangó

csillaggyümölcs


A bokor a ház előtt mikulásvirág

Elsőként a Charco Azul de Sabinosahoz megyünk, a parkolóból egy meredek lépcsősor vezet le. Nem látni fentről, hogy itt lennének lávamedencék, nem is tűnik érdekesnek, először le sem akarunk menni, de aztán mégis lemegyünk és ha ezt nem tettük volna meg, soha nem is tudtuk volna meg, hogy milyen szép lávabarlang van a kanyar mögött. Egy keskeny betonozott peremen tudunk odamenni. A színei gyönyörűek, de fürdésre még jó időben sem vonzana. Egyrészt nem elég mély benne a víz, másrészt meg nagyon algás, nyálkás, halszagú víz. De látványnak mindenképpen megéri.











Tegnap sem volt már annyira erős a hullámzás, meg ma sem, így elmengyünk ismét a közeli Charco Azulhoz, ahol első alkalommal a sziklabarlangból spricceltek ki a hullámok. Itt is a parkolóból egy igen meredek lépcsősor vezet le és most be lehet menni a barlangba. Úgy képzeljétek el, hogy egy boltívszerű barlang ez, melynek egy nagy bejárata van a lépcsők felől és másik oldaln félig nyitva az óceán felé néz. Itt a szélei szinte egy szabályos lávafallal vannak elzárva, ami által egy szabályos alakú medence képződött és ennek külső oldalát csapdossák a hullámok, amik ha erősebbek, betörnek a medencébe, sőt a barlang hátsóbb részeibe is. A víz színe hihetetlen gyönyörű türkízkék. Lenyűgöző hely. Sokáig csodáljuk. A külső nyitott medencét is meg lehet most nézni, abban elég kevés a víz. Kívülről is oda lehet jutni a barlang tenger felőli nyílásához és egy picit bele lehet látni. Hihetetlenül szép képződmény. 

Az első képen jobbra látszik a barlang bejárata. A borús szürke idő és a szinte fehér ég nagyon megnehezítetták a fotózást, szinte egyetlen kép sincs, ami eredetiben több lenne sötét, szürke barlangrészek és vakítóan fehéren tükröződő fények keverékénél. A képek mostani kinézetében rengeteg utómunka van.  























Most már kíváncsiak vagyunk, ha ma vajon a Maceta medencéiben is nyugodt víz van-e és lehet-e fürdeni. És igen, ott is csekélyebb a hullámzás ás páran fürdenek is. Innen indul egy 2,5 km hosszú sátaút, mely a lávafolyam tetején, a szagatott bazaltoszlopos partok mentén vezet, a kiindulópontot beleszámítva összesen 7 kilátóval és egész hosszában le van rakva falapokkal. Ez az út magában is csoda, de ahogyan meg van csinálva, hihetetlen számunkra, hogy egy ilyen ismeretlen, alig látogatott szigeten ilyen sok pénzt és fáradtságot fordítanak az infrastruktúrába. Hiszen minden strand is annyira szépen ki van építve. Elindulunk az úton, de nem megyünk el a legvégéig, mert időközben már eléggé késő lett és megint lóg az eső lába. 























A parkolóban megszólít egy idős német férfi hátizsákkal, túrabottal, hogy el tudjuk-e vinni La Fronterába. Természetesen elvisszük. A sziget másik oldaláról túrázott ide és most busszal akar visszamenni. Egy hónapot nyaral itt egyedül. Annyiszor találkoztunk már ilyen német nyugdíjasokkal, akik télen hosszú időt töltenek el a szigeteken és hihetetlen távokat képesek túrázni. 

Vacsorára garnélákat sütünk és utána szaunázunk, jaccuzizunk, nagyon jó és nagyon későn fekszünk le. A szigeten annyi mindent lehet csinálni, nem is kell messzire menni és mindehol, minden nap újat lát az amber. Egy csodálatos sziget ez, számunkra a legszebb a Kanáriak közül.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszenek ezek a barlangok! Szuper mind a kettő. :-)

    VálaszTörlés
  2. El Hierro kenne ich bisher noch nicht, da habe ich wohl was verpasst. Sieht schön aus, vor allem diese vielen Felsen. Und Granatäpfel gibt es auch. :-)

    VálaszTörlés
  3. Liebe Andi,
    es sieht wirklich traumhaft aus da - gut, dass ihr vom Parkplatz zum Meer hinunter gegangen seid - es sieht dort wirklich sehr speziell und fotogen aus - eine faszinierende Landschaft. Wunderbare Aufnahmen - und dein Krabbenfoto ist ein Hammer!
    Ich bin auch sehr neugierig, ob ihr in Costa Rica zum Aufatmen und Erholen kommt. Was du über die Zip Line Fahrten mit bis zu 70km/h über den Baumkronen erzählt hast, klingt echt heftig... irgendwie schon spannend, aber auch beängstigend.
    Zu den Perchtenläufen: Soweit ich weiß, sind die tollsten davon in Salzburg und Oberösterreich, vor allem in der Nachweihnachtszeit... Die bei uns sind nur "besser als nichts" ;-))
    Habt noch eine schöne und möglichst nicht so stressige Zeit "zwischen den Jahren" und einen guten Rutsch ins 19er-Jahr!
    Alles Liebe, Traude

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ich werde im Internet nach den Pechtenläufen nachschauen, vielleicht kann ich mir für nächstes Jahr eins finden, wo wir hinfahren können.
      Ja, wegen Zip Line habe ich auf jeden Fall Angst, aber wenn man da Videos anschaut und sieht, wie das die Leute genießen, dann kann es nur gut sein. :-)
      Liebe Grüße

      Törlés
  4. Die Bucht erinnert hat viel Ähnlichkeit mit der Charco Viento, das ist auch der Grund warum ich da so gerne bin und auch bade. Schon allein die vielen Fische und Krabben die man sehen kann^^ Eine tolle Ecke zeigst du, würde mir auch sehr gefallen^^

    Ich kann mir sehr gut vorstellen das die Insel schön ist, für mich für Urlaub aber immer dort leben wäre dann doch nichts für mich. Zu einsam d.h. sehr wenig Möglichkeiten auch mal etwas anderes zu machen, geschweige von den Materialien die man braucht und dann doch länger drauf warten müsste^^ Dennoch steht sie auch auf dem Plan mal zu besuchen.

    Liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, es langfristig ist eher nur für absolute Ruhefans ertragbar ;-)
      Ich muß auch immer überlegen, wie die Leute dort für ihre Häuser die Baumaterialen, sowie Möbel bekommen...
      Liebe Grüße

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről