2018. december 30., vasárnap

El Hierro - 9. nap, falumúzeum és Arbol Garoe

November 16. 

Ez az utolsó napunk sajnos és ismét délben indulunk útra. A közeli etnográfiai múzeumba megyünk (Ecomuseu Guinea), előtte csepereg az eső, de ott kisüt a nap. A belépő, ha egymagunk nézelődünk, fejenként 5 Euro, ha vezetéssel, amiben még benne foglaltatik egy lávabarlang megnézése és egy mini állatkert, ahol az 50 centis el hierrói gyíkot lehet megnézni, ami valóban lézetik még, de kihaló félben van, akkor 9,50 fejenként. És ez másfél órát tart. Mi nem szeretünk belépőkre kiadni pénzt, és nehezen viseljük el, ha csopotokban vagyunk és másfél órán át beszélnek nekünk, meg a 9,50 már túl sok, így magunk megyünk és nem bánjuk, hogy a barlangot és a gyíkot nem látjuk. A falu a helyi őslakosok, a bimbache-k életét mutatja be, először föld alatti lávabarlangokban éltek majd az állattartás miatt, a föld felett is építkezni kezdtek, istállókat, víztározókat, főzőhelyeket alakítottak ki. A lávakőból épített házak nem voltak állandóan lakottak. Szinte hihetetlen hogy ilyen ősi körülmények között egészen 1948-ig lakott volt a falu, amikor is egy hosszantartó szárazság után sokan elvándoroltak nem csak a faluból, hanem a szigetről is.




















A múzeum után egy hegyi úton autózunk és az Arbol Garoe "botanikus kerthez" érünk. Ez egy igen eldugott és több kilométernyi földúton megközelíthető helyen fekszik, igazából semmi köze egy botanikus kerthez, de vaskapus bejárata van és belépőt is kell fizetni, ami csak, ha jól emékszem 2,50 Euro fejenként. A hely 10 órától 18-ig van nyitva, és egy fiatal lány ül az irodában. El nem tudjuk képzelni, hogyan lehet kibírni egy ilyen munkahelyen, ahol napi 8 óra hosszát totál egyedül ülsz egy kalickányi helyen és ha óránként egy-egy pár idetéved, sokat mondunk. Inkább remetéknek való munkahely ez, mint egy fiatal lánynak, nem beszélve a napi ideautózás gyötrelmeiről. 



A garoe szó vízgyőjtőt jelent. Egy állítólag 500 éves vörös bűzös babér áll itt, ami a bimbache-k szent fája volt. A babérnak ahogy a vörös színhez semmi köze nincs, úgyanúgy nem is bűzös és más források szerint állítólag csak száz éve ültették ide. A fán lévő zuzmók által a fa felfogja a passzátfelhők víztartalmát, majd a víz lecsöpög róla és az itteni természeti adottságoknak köszönhető, részben természetes barlanglyukak, részben mesterségesen kialakított medencék fogták fel ezt a vizet, emiatt tekintették az őslakosok a fát szent fának, mert vizet adományozott.






Utána még Isora faluba megyünk, ami eddig minden nap kimaradt, és annak közelében két kilátót látogatunk meg, és mindkettőből csodálatos a kilátás.
















Hazafelé még megállunk Valverdeben, a sziget fővárosában is, mert eddig még azt nem néztük mg, csak mindig átautóztunk rajta.







Megint hihetetlen sebességel elrepült a nap és hazajövünk, pakolászni kezdek, majd vacsorára tonhalat sütünk és ma már nem megyünk szaumázni, mert az egész nagyon sokig elhúzódik, meg a törölközőink sem száradnak meg másnapig.

4 megjegyzés:

  1. Hach, vom Garoé, dem Regenbaum von Hierro habe ich erst letzt in dem Buch "Der Kojote im Vulkan" die Legende gelesen ;-) Schön dass du die Gegend nun zeigst ;-) Ein toller Ausflug, auch das Museum gefällt mir. Solche Orte finde ich immer besonders interessant, auch dann noch mehr von der Kultur zu erfahren.

    Das Mädel im Parque weiß sich wohl zu beschäftigen, wobei die Frage ist ob sie es tagtäglich macht oder auch die vollen acht Stunden. Wie auch immer, sie ist wahrscheinlich froh Arbeit zu haben und Geld zu verdienen. Gerade für junge Leute bestimmt auch dort nicht so einfach (daher wandern ja auch viele junge Menschen von den Kanaren ins Ausland oder auf Festland ab/nach wie vor hohe Arbeitslosigkeit).

    Ihr habt jedenfalls, trotz des "durchwachsenen" Wetters viele schöne Orte gesehen. So wie ich es im Urlaub auch immer geliebt habe.

    Wünsche dir noch einen schönen Sonntag und schicke liebe Grüsse rüber

    N☼va

    VálaszTörlés
  2. Sooo schöne Fotos, liebe Andrea. leider kann ich kein Ungarisch, obwohl wir dort 3mal Urlaub gemacht haben und so herzlich aufgenommen wurden. Ich wünsche Dir auch ein schönes Reisejahr mit viel Gesundheit und Glück, bestimmt auch spannend!
    Freue mich über Deinen Besuch auf meinem Blog, herzlichst Klärchen

    VálaszTörlés
  3. Vielen Dank für diesen wunderbaren Artikel und tolle Fotos! Es ist wirklich toll, wenn Sie die Möglichkeit haben, irgendwohin zu gehen. Ich wollte diesen Sommer nach Griechenland, werde es aber nicht wegen Lockdown und Epidemie tun. Ich arbeite jetzt mit instaforex review um Geld zu sparen, um bald dorthin zu gehen.

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről