2019. október 29., kedd

Hortobágy Nemzeti Park - daruvonulás

Minden napra volt egy programunk, találkozónk, ezekről most nem írnék, csak a kirándulásunkról a Hortobágy Nemzeti Parkba, ahol októberben kb. 100.000 daru állomásozik, azaz pihen és erőt gyűjt kb. 2-3 héten át, hosszú útját megszakítva a nyári költőhelyéről (ami általában Svéd- és Finnország), a továbbutazás előtt a dél-európai és észak-afrikai telelő helyekre. A Hortobágyon az alacsony állásúra lecsapolt tavakban éjszakáznak és nappal kirepülnek a szántóföldekre, amiket nem régen arattak le és sok magvat találnak még ott. Egész nap látni őket mindenfelé a földeken messze bent és szálltukban hangosan rikoltozva. Nagy repülő csapatok esetében hatalmas a ricsajozásuk. Naplemente előtt kezdenek összegyűlni gigantikus méretű rajokba és indulnak el a tavak felé, hadaik ellepik az izzó eget. 









Délben érkeztünk Balmazújváros közelébe és a Nádudvar felé vezető út mentén már láttunk nagyobb csapatokat messze bent a földeken. Fotózáshoz nagyon messze voltak és a 28 fokos októberi hőségben csak úgy izzott a levegő, ami a távolban olyannak tűnik, mintha benzingős szállna a földek felett. Nem hiába mondják "délibábos Hortobágynak" (német olvasómnak fordítás, mert a délibábot a fordító eléggé félre fogja fordítani: in Hortobágy sieht man bei Hitze immer in der Ferne "fata mogana"). Így a távolból beközelített fényképeken olyan, mintha a darvak egy izzó benzingőzben fürdenének. Ezek szinte használhatatlanul életlen képek, de este, naplementekor már nem izzott a levegő és akkor már jobbakat tudtam csinálni. 




4 óra felé elindultunk egy javasolt helyre, ahonnan majd sok darvat láthatunk az esti behúzáskor. Útközben már annyi nyulat, őzet és fácánt láttunk, hogy ezek fotózásával is elment egy csomó idő és közben elnéztük az utat és továbbmentünk az ajánlott helytől, míg egy tanyába botlottunk, ami benne volt a naplemente kellős közepében és nagyon szídtam az egészet, hogy mennyire rosszul fognak a házak kinézni a képekben. De pont ezek és a legelő birkanyáj adták a pluszt! A baj csak az volt, hogy a darvakból alig- alig húzott pár köztünk és a neplemente között el, a nagy tömegek mind a hátunk mögött voltak, amelyik irányban ugye nem volt narancssárgán izzó ég, így valamikor visszaindultunk abba az irányba, hogy mögéjük kerüljünk, de ekkor már lement a nap és nagyon hamar elkezdett sötétedni. Így is gyönyörű képeket készítettem. 




A nemzeti park területén belül tilos bárhova is behajtani autóval földutakra, és gyalogosan is csak engedéllyel szabad menni (ez egy napra egy főre 1000 Forinba kerül = ung. 3,30 Euro). Ahol mi voltunk, az a park határában volt, abból kívülre esett és egy helybéli által javasolt földúton hajtottunk be a pusztaságba. Utána az autó annyira vastagon tele volt porral, hogy alig láttunk ki belőle, a hátsó szélvédőn pedig egy cm vastag föld volt, így mielőtt hazaindultunk volna, el kellett menni még egy autómosóba. :-)
A darvakat látni hatalmas élmény volt és szeretnénk egy másik évbenebben az időszakban 2-3 napot valahol a közelben megszállni.

4 megjegyzés:

  1. Toll, das war bestimmt ein faszinierendes "Spektakel" an dem man sich nicht sattsehen kann. Wundervoll deine letzten Aufnahmen!

    Liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
  2. Dir sind wirklich herrliche Bilder gelungen, liebe Andi! Edle Vögel in einer schönen Landschaft - und dann noch das traumhafte Abendlicht!
    Herzliche rostrosige Novembergrüße und ein schönes Wochenende!
    Traude
    https://rostrose.blogspot.com/2019/10/herbstbluten-ein-ausflug-auf-den.html

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami hatalmas élmény lehetett!
    Gyönyörű képeket készítettél Andi! 😍 💖

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről