2018. november 24., szombat

El Hierro - A nyugalom szigete

Ezt a bejegyzést teljes egészében a szállásunknak szentelem. Minden nap készült pár kép róla, így előbb az összes nap összes képei közül kellett csoportosítanom őket. 

November 8

Én 8-kor ébredek fel és meglepően jól aludtam, mondjuk két napi nemalvás után az utazás előtt, már ideje volt. Felkelek, bekapcsolom a vízforralót és a kávéfőzőt és amíg elkészül a kávé és tea, kimegyek és körbejárom, tanulmányozom és fotózom az összes látnivalót. Minden részlet nagyon ki van találva, minden dekoráció, és rengeteg sok természetes elem, rengeteg régi tárgy, hihetetlen, ahogyan pl. egy háromfelé elágazó faág van az íróasztalon, aminek az elágatás közepében egy fából faragott kéz fekszik és abban vannak a névjegykártyák, illetve a grillház előtt egy szintén háromfelé elágazó kaktuszféle tart egy zománcos kézmosólavórt...meg hasonlók. 
Nyugalom van, még egy kutya sem ugat, és ha az ember nagyon fülel, idáig lehet hallani a tenger hullámzását. Rögtön magával ragad ez a nyugalom és legszívesebben úgy ahogy vagyok, pizsamában, lehorgonyoznék egész napra a verandán a fapadra és csak bámulnék ki a fejemből. Ebből a reggeli rituáléból a következő napokban délig tartó hagyomány lesz. 😊

Most egy nagyon részletes idegenvezetés következik a házunkról.

Elsőként a főbejáraton lépek ki a házból, itt megértintenek a reggeli nap meleg sugarai. A nap még alacsonyan jár és éppen csak a mögöttünk magasodó kalderaperem felett áll, a völgybe háturlról, laposan süt be, igazából ez a korareggeli időpont abszolút nem alkalmas a fotózásra, mert szinte még mindenre hosszanti árnyékok vetődnek. De nem bírom kivárni, hogy majd máskor fotózzak. 😊

Felmegyek a meredek úton az autónkig és onnan indítom lefelé menet a részletes fotós körutam. Az első képen a meredek mellékutca látható, ami csak két házhoz vezet itt lent, köztük az egyik a miénk. Ahol az autónk áll, az a hivatalos parkoló és egyben minden nap induláskor a "rakétakilövőrámpa"! 😁Ahol kevés lóerővel igen látványos az elindulás (kilövés). Ott fent megy a településen áthaladó fűút és ott vannak a hivatalos szemétgyűjtő konténerek is, ahova minden este főzés után felcaplatunk. 





A házunkhoz egy lekövezett út vezet le, ezen megyünk most végig. Jobbra rögtön egy kis "cabaña", azaz kunyhó áll, ahol üldögélni, enni, olvasni lehet - ezt soha nem használjuk. 
Alatta jobbra van a grillház, aminek minden részlete lenyűgöző számomra. Minden elem nagyon tetszik benne és a rusztikális faasztalt itthonra is elfogadnám. Itt is van a szekrényben egy evőeszköz garnitúra, plusz mosogartószer, szelektált szemetesek...A grillrács magasságát meg egy tekerőcsörlővel lehet állítani. Régi és mégis minden van benne, ami kell, egyszerűen fantasztikus.

Alábbi képen: bal felső a cabaña, jobb felső a grillház pultja, bal alsó a házunk bejárata, jobb alsó a házunk konyha felőli kijárata a verandával.






Utána a ház belsejét fotózom körbe, előbb a felső szintet, majd az alsót. Első montázs a konyha, a gyümölccsel telepakolt ajánddékkosárral, gyönyörű porcelánedényekkel és a kovácsoltvas állványban helyi borokkal, amiket  Euróért lehet fogyasztani. A konyhában minden van, semmiben nem szenvedünk hiányt.




Kedvenc kiülős helyem, akár enni, akár olvasni, vagy csak bámészkodni, a konyha előtti veranda, ahonnan még egy kis kamra nyílik, ahol mosógép és ezernyi takarítószer van, a mosógéphez mindféle mosószerrel. Sajnos itt az étkezés lehetetlen, mert 5 macska van, akik szinte folyton a kőfalon ülnek és várják a kaját és ha itt ennénk, felugranak az asztalra és szinte megtámadnak.



Ő a kedvenc, de most nem etetjük őket, nem akarjuk, hogy minden nap már eleve kaját várjanak tőlünk. Jól ápolt, nem sovány cicák, a felső házhoz látszanak tartozni, úgyhogy nem úgy néznek ki, mint akiknek rossz soruk van.


Isteni ízű, érett mangó és sajnos éretlen avokádó a kertből, a magót megettük, az avokádó nem érett be leszedve sem, sajnos még ehetetlen volt, amit nagyon sajnáltam. Szoktunk belevágni a vegyes salátákba és boltban a 2 Eurót közelített meg darabja. A kertünkben meg a fán egy csomó volt, de hát mit érek vele, ha éretlen.


Fürdőszobánk, kis játszótér is van két hintával, mögötte a napozóterasz, amit egyszer sem használtunk és a szauna ház.


Nappali szoba nagyon kényelmetlen ülőgarnitúrával, de szeretó rádióval, tévével. A wifi sajnos csak ebben a szobában működött. Rengeteg könyv, társasjáték, két túrakönyv, térképekkel és este nagyon gyér megvilágítás.


Hálószoba kicsit keskeny ággyal, sok pakolási lehetőséggel és sok régi dísztárggyal, ezekből az éjjeli edény a kedvencem. 😀


Alagsori rész, ahova nagyon keskeny, nagyon meredek csigalépcső vezet le, elég életveszélyes, és pont ez az alsó rész van gyerekeknek gondolva. Rettenetes dohos a szag, szinte kibírhatatlan. Sokáig szó volt róla, hogy két barátunk is velünk utazott volna, most örülök neki, hogy nem kell az egész utazás alatt magam totál rosszul éreznem a gondolattól, hogy ők ebben a büdös lyukban, két 5 méterre egymástól lévő ágyban aludtak volna. Az alsó résznek saját fürdőszobája van.






Végül a kertről és szaunaházról jönnek a fotók.





45 fokos lejtő! Az egész kertben minden út ilyen volt, párszor elcsúsztunk és majdnem elestünk, de sikerült épen megúszni, de eléggé veszélyes.



Narancs, alatta csillaggyümölcs (más néven karambola), jobboldali montázs: első kép balra papaya, mellette a két kicsin, a felsőnek a nevét nem jegyeztem meg, valami gua...alatt tamarillo, alattta balra gránátalma, mellette avokádó, alul balra mangó, mellette éretlen csillaggyümölcs.


A szaunaházban a szaunafülke van, ami finn, száraz szauna és igen kicsi. Az alsó padon el lehetett feküdni, a felsőn csak gubbasztani lehet. A hőfokot magunk állíthattuk be. A jacuzziban kétféle erősségű masszázsszelepek voltak, kellemes langyos víz volt benne. Mivel nappal soha nem használtuk, ezt a kilátást nem tudtuk belőle élvezni. Este a ház üvege bepárásodott, így belátni kintről soha nem lehetett.
A szaunahasználathoz el kell mondjak pár dolgot, mert ami Magyarországon folyik a szaunákban, az egyetlen szóval, egyszerűen undorító! A szauna helyes használata: az ember meztelenül és szárazon megy be és úgy teríti maga alá a nagy törülközőt, hogy semmilyen testrésze soha ne érintkezzen a fával és semmilyen nedvesség ne érje a fát! Sajnos Magyarországon nincs tudatos szaunakultúra, az emberek a csurom vizes fürdőruhájukkal mennek be, átitatják vízzel a fát, ami elnyálkásodik, rengeteg gomba és baktérium megtenyészik rajta. Higiénikus okokból ez az eljárás abszolút rémálom! Van lehetőség felönteni a kályhát vízzel, ezzel érhető el a gőz és erősebb hő és izzadás. Ennek külön ceremóniája van, hogyan kell ezt kivitelezni, ezt most nem írom le, de minden szaunázáskor egyszer felöntjük. Utána jéghideg zuhany, majd kint ácsorgunk a ház előtt, hogy lehűljünk, és azután ülünk be a jacuzziba. Minden este visszük a frissen facsart narancslevünket és egy üveg vizet is megiszunk. Istenien ellazít az egész és nagyon jót tesz. Két szauna között el kellene telnie egy órának, de annyit nem bír ki az ember a klóros vízben, meg eleve vízben, a bőrünk nagyon szétázik, fel menni a jéghideg házba nem lehet, mert mmit csinálnánk ott addig. Így fél óra jacuzzi után jön a második kör. A jacuzzi után teljesen meg kell törölközni és szárazon menni a szanába, ezért a tulajék áltak idetett két törölköző nagyon kevés, mert kell a száraz törölköző, amin az ember a szaunában fekszik és egy másik, amivel törölközi, az a vizes. Erre számítottunk és hoztunk othonról még egy halom törölközőt. Rengeteg teagyertyát hoztunk otthonról, illatosakat, ezeket használjuk minden alkalommal. Itt is van egy sztereó USB-lejátszó, amin 36 nagyon hosszú, relaxáló zene van. Harmadjára már nagyon unalmas, de azért mégis tök jó, és nagoyn figyelmes dolog. A jacuzzit használat után le kell fedni, hogy ne veszítsen hőt és ezáltal ne fogyasszon túl sok energiát. Mind a szauna, mind a jacuzzi extrém energiafalók, ezért használatukért napi plusz 10 Eurót kérnek, ez őszinteségi alapon működik. Mi felírjuk egy papírra a dátumokat, hogy mikor használtuk és a végén otthagyjuk az ennek megfelelő összeget.







Hát ennyi let volna, ezután jön a részletes napi beszámolóm.

6 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy ilyen részletesen meséltél a szállásról. Nagyon szuper választás volt ez a kis házikó, egy ilyen szállással még élvezetesebb lehetett az ottlét. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az benne a jó, hogy az ember nagyon rövid iő alatt a sajátjának érzi és ez valami olyasmi érzés, mintha az ember hazaért volna oda ahova egész életében vágyik, és ettől hihetetlenül jól tudja érezni magát.

      Törlés
  2. Haben sie echt hübsch gemacht und finde ich für die Nutzung auch vollkommen in Ordnung mit den Extragebühren. Voll Vertrauen dann ja mit dem Wein. Natürlich nicht auf euch bezogen, gell^^

    Liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jeder Wein war 5 Euro, wir haben nicht getrunken, da Rotwein mag ich nur süß und es ist fast nie der Fall, die auch manchmal so als Geschenk auf dem Tisch stehen, die gießen wir zum Schluß in Abfluß, da so grausam sauer schmecken, die weißen empfinde ich auch wenn sie als trocken beschrieben sind, immer viel süßer als die roten, aber im Supermarkt gab es sie für 2 Euro und dann muß ich nicht 5 ausgeben, wir sparen noch, wo wir können. ;-)

      Törlés
  3. Liebe Andi,
    heute bin ich endlich dazu gekommen, mir deine Urlaubsbilder und -Schilderungen der letzten Postings durchzuschauen und zu "lesen" (also zumindest das, was ich von der Übersetzung verstanden habe ;-)) Euer Quartier sieht auf jeden Fall gut, gemütlich und natürlich aus, gefällt mir. Und die Katze - sehr hübsch!
    Ich bin ja ganz erstaunt, dass du nach eurer strapaziösen Rückreise gleich mit einem Reisebericht begonnen hast - ich hätte wahrscheinlich noch wochenlang Erholung gebraucht, bis ich mich dazu aufraffen hätte können! Hoffentlich fühlst du dich inzwischen wieder besser, ich hab mir wirklich Sorgen gemacht, weil du so erschöpft geklungen hast...
    Und was ich vorher noch gar nicht wusste - all die Probleme mit der Costa Rica-Reise. ABer wenn ich es richtig verstanden habe, ist inzwischen wieder alles geregelt, Geld zurück, Reise neu gebucht...!?!?

    Achja, wegen unreifer Avocados: Weißt du, dass man sie auch braten kann? Mit Salz und etwas Knoblauch würzen und eventuell in etwas Mehl wenden, dann in wenig Öl oder Butter herausbraten. Das geht am besten, wenn sie noch nicht ganz reif sind!
    Herzliche Rostrosen-Sonntags-Grüße und liebe Drücker!
    Traude
    https://rostrose.blogspot.com/2018/11/der-perfekt-gefullte-kleiderschrank-fur.html

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hangulatos, tetszik! (Leszámítva a dohos alagsort.)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről