2019. július 3., szerda

Andalúziai körutazás, 10. rész - Caminito del Rey


Május 28.

6:20-kor kelünk, 67 km-et kell a hegyekben megtennünk a Caminito del Reyhez. 10 perccel 9 előtt már ott vagyunk a parkolóban, ahol 2 Euro a parkolás, nem sok. Pár métert megyünk az úton és máris ott állunk az alagút előtt, ami a hegyen átvisz a szurdok oldalára. Onnan még egy ösvényén kell menni a bejáratig, összesen 1,5 km. A szurdok csak egy irányból járható be, a leírások a kiindulópontot illetőleg igen különbözőek és összezavaróak, nagyon nehéz volt a szövegekből megérteni, hova is kell mennünk és ezt a helyet a google maps-en megtalálni, ezért megmutatom itt.

1. Az egész útvonlat nézve az "El Kiosko"-tól induló kék vonal mentén megy a gyalogút, a zöld vonal a busszal történő visszautazást jelöli


2. Még egyszer ugyanez, kicsit kinagyítva a kék vonal jelzi a gyalogos útvonalat a szurdok mentén.


3. Parkolási lehetőségek és az alagút megjelölése és a gyalogos út kezdete, ami a szurdok bejáratához vezet. 


(Mindhárom fenti térkép képrenyőkivágás a google maps-ből.)

Figyelem!
Belépőjegy csak és kizárólag előre és csak a hivatalos oldalon foglalható és előre kell kifizetni! Aki jegy nélkül megy a bejárathoz, azt nem engedik be! 
Időpontra van megadva, lehet egyedül (10 Euro) vagy vezetett csoportban (18 Euro) menni és meg lehet venni a visszafelé útra szóló buszjegyet (1,55 Euro) is előre a belépővel együtt, de aki ezt nem tette meg, a buszon is vehet jegyet a sofőrnél!




 
Mivel időpontra adják a jegyet és csak előre az interneten és korlátozott számban, arra számítunk, hogy olyan 30 ember lehet talán egy csoportban. Ezzel szemben az érkezésünkkor már olyan 150 ember tolong ott. 4 wc van és valami irdatlan bűz jön ki egyikből. Mivel már negyed 10-kor ott vagyunk és a jegyünk 9:45-re szól, ott aszalódunk a tűző napon a bűzben egy embertömegben és nem történik semmi. Hatalmas káosz van. Kétszer beengednek embereket, mi is előre megyünk a jegyünkkel, de nem engednek be. Minden annyira eltolódik, hogy csak 10:18-kor jutunk be. Egy órát várakoztunk. Papírsapkát osztanak ki a sisak alá higiénikus okokból.

Kibírhatatlan katlani hőség, 38 fok van és végig a mi oldalunkra süt be a nap. A szurdok nagyon szép, több szakaszból áll, előbb szűk majd egy völggyé tágul ki, később ismét szűk és 300 méterig emelkedő sziklafalak oldalában vezet. Rengeteg keselyű köröz a levegőben.






fakó keselyű (németül Gänsegeier)



 
A Caminito del Rey ("Királyösvény") a Gaitanes szurdokon vezet keresztül. A mészköből és dolomitból lerakódott kőzet a júra idejében keletkezett, és a Guadalhorce folyócska vájta ki benne a mély hasadékvölgyet. Az ösvény 3 km hosszú és Ardales és El Chorro településeket köti össze. Eredetileg az El Chorro vizierőmű építői és tulajdonosai kezdek itt egy utat építeni 1901-ben, hogy a víztározóikat könnyebben meg tudják közelíteni és rövidebb úton tudjanak építőanyagot szállítani. 1921-ben XIII. Alfons király jött felavatni az utat, innentől kezdték az emberek az utat Caminito del Rey-nek, a király ösvényének nevezni. A hosszú évek során az utat nem javították, nem tartották karban, egyre rosszabb állapotba került, míg a járdarészből darabok szakadtak ki és az egész életveszélyessé vált, mégis csak azután zárták le, miután több halálos balesetet követve, 1999-ben 4 halálos turistabaleset történt itt. Ha valaki ezek után mégis bement a lezárt útra és elkapták, 6.000 Eurós bírság várt rá! 2014 februárjára lett kész a teljesen új út, amit a régi fölé építettek, így a régi romjait még látni lehet.

az új út alat a régi maradványai (több fotón is látható lesz még)


Pont elmegy a egy vonat a hídon

hihetetlen, hogy ott megy a vonat - jó lett volna kipróbálni

A szurdok és az egész környék természetvédelmi terület! Már 1851-ben elkezdtek itt egy vasútpályát is építeni, mely 1866-ban el is készült és Malagát Cordobával kötötte össze. A 192 km hosszú vasútvonal olívákkal beültetett tájakat szel a mai napig is keresztül. A szakasz a mai napig is üzemel.



 





































Sok nézelődéssel szűk 2 óra alatt megyünk végig. Végre olyan programunk van, ami nem városnézés és ez sokkal jobban bejön nekünk. A végén a kitágult völgyben, a víztározó melett vezet az út a buszállomáshoz. Szerencsésre még utolsónak pont felférünk a buszra. A jegyet előre vettük meg, a szurdok belépővel együtt. 11 km-et visszabuszozunk a parkolóhoz. A hőségtől totál ki vagyunk purcanva. Jó óra alatt visszaautózunk a szállásunkig. Veszünk még kenyeret és innivalókat, majd 3 órát a medencénél vagyunk. Vacsorára két kis doradát sütünk. Sajnos az utolsó este itt, pedig nagyon szeretünk itt lenni. A szállás nagyon hangulatos, szuper a medence, a kilátás, a fekvése, minden. Az ilyen helyekbe bele tudunk szeretni, mert azt adják nekünk, amit elképzelünk, hogy hogyan szeretnénk élni, szóval egy pici darab álom válik valóra pár napra és máris azon agyalunk, hogyan tudnánk kivándorolni ide és miből tudnánk élni, de a végén soha nem találunk erre megoldást.

7 megjegyzés:

  1. Toll!!! Diesen Weg/Ausflug würde ich auch sofort machen wollen. Finde es auch gut dass sie durch die Art des Ticketverkaufs eine Beschränkung der Teilnehmer haben und man nich einfach so hinfahren kann. Damit ist doch eine gewisse Kontrolle vorhanden, zum Schutz der Natur und natürlich auch des Weges (Beanspruchung). Habe von dem Weg schon einige Berichte im hiesigen TV gesehen und war da schon fasziniert davon. Freue mich für euch dass ihr ihn genießen konntet.

    Ja, so eine Auswanderung sollte durchdacht werden. Gerade was die Sozialabsicherungen angeht muss man sich doch umstellen. Man lebt doch anders, muss sich darüber im Klaren sein dass man härter arbeiten muss. Allerdings wird man doch auch mit mehr Lebensqualität belohnt und gibt sich auch mit viel weniger zufrieden (wenn man es kann). Allerdings: Den Satz "du lebst im Paradies", den hass ich...ich lebe/arbeite dort wo andere Urlaub machen.

    Liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Du hast völlig recht. Schon mir sagen meine Bekannten aus Ungarn, "du hast gut, du lebst in Deutschland, die sind doch alle reich" und kannst immer reisen. Aber was ich dafür arbeite, was ich für alles kämpfen musste, daß ich es so haben kann mit Nebenjobs früher...Wir gucken immer diese Auswanderersendung und dadurch erfährt man, daß es sauschwierig ist. Ich kann es nur bestätigen, ich bin schon ausgewandert :-) Erstes riesiges problem wäre das Nullsprachkenntnis, und wir können ja null auf spanisch. Zwar will ich schon seit Jahren zu VHS zum Kurs, aberr es passt nie zusammen mit meinen Arbeitszeiten und wenn ich von 10 mal 5 mal nicht gehe, dann ist es sinnlos. Das andere st, wir können nichts. Wir wollen nicht mehr in unserem Beruf und was anderes können wir nicht und sind nicht mal handwerklich geschickt...Das einziges wäre, FeWo zu vermieten, aber da mussten wir auch für jede Arbeit Fachmann rufen....nicht so wie der Reimann :-) :-)
      Danke dir erneut, daß du dir die Mühe nimmst hier alles zu übersetzten und lesen. Ich freue mich sehr, daß du so treu geblieben bist und daß wir immer im Kontakt sind.
      Liebe Grüße

      Törlés
    2. Toller Spruch :-( ; so als ob die gebratenen Tauben in den Mund fliegen würden.

      Erst letzt habe ich einen Bericht über die Wohnungsnot in D. und vor allem auch München gesehen. Streetworker drehten ihre Runden und kamen zu Osteuropäern die meinten nach D. kommen zu müssen weil es dort ja so einfach und toll ist. Seit fünf Jahren da, haben sie vereinzelten Schwarzjobs und leben auf der Straße. Bei sowas frage ich mich dann immer warum sie nicht wieder in ihre Heimat gehen und dort etwas aufbauen.

      Jep, wenn man sowas macht dann sollte man auch ein wenig selbst machen können. Nicht zu vergessen dass man sich vorher erkundigt ob eine Vermietung überhaupt in der Region/Stadt erlaubt ist. Was meinste wieviele Schwarzvermieter es gibt, und so nach und nach werden sie erwischt weil die Finanzämter sich die Internetplattformen vornehmen, neben den erweiterten Angaben die man als Vermieter meist jetzt machen muss. Ich hatte mich als ich mich für dieses Objekt entschieden habe genau erkundigt, es ist offiziell und ich mache meine jährliche Steuererklärung.

      Mache ich gerne liebe Flögi, auch wenn manchmal ganz schön lustige Übersetzungen bei rauskommen *gg*

      Grüssle *wink*

      Törlés
  2. Egeszen elkepesztoen csodas hely, koszi a sok kepet!!! Nekem egybol a Neretva folyo volgye ugrott be roluk (vissza kene mar mennem a Balkanra, az meg egy lenyugozo regio).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, van egy blogismerősöm, aki Mostarban él, onnan valósi és csodálatos képeket szokott mutatni a krnyékről. De Albániáról, Montenegróról és Bosznia-Hercegovináról is annyi sok képet látni. Mi is agyalunk ezen a környéken, csak annyira még ismeretlen, nincs róla anyagunk, azt sem tudom, hol kezdeném a szervezést, így mindig előtérbe kerülnek azok az utazások, amiket egyszerűbben le tudok szervezni.

      Törlés
    2. Mi anno Sebestyen Arpad: Montenegro c. vekony kis konyvevel indultunk neki a Balkannak. Boszniarol meg annyit tudtunk, amennyit anno Mia blogjarol olvastam (ha jol tudom, ot ismered is- sajnos a blogjat mar nem irja vagy nem teszi lathatova). Nagy elmeny volt, a taj, a hegyek, a folyovolgyek, a mecsetek, az emberek, az ennivalo, minden. Meg most, jo 10 evvel kesobb is kavarognak az erzeseim, ha visszagondolok erre az utazasra. Csak ajanlani tudom. Amugy is megszerveztel te mar annyi de annyi mindent, nem hiszem, hogy ez ne menne majd, ha eljon az ideje. 😉

      Törlés
    3. Szia Manka, igen ismertem, már nem vagyok vele kapcsolatban, csak annyit tudok, hogy egészen megváltozott az élete.
      Persze, ebben igazad van,hogy bármit le tudok szervezni ;-) de nálam ez úgy működik, hogy meg kell lássak képeket a neten, amik alapján minden áron el akarok jutni egy helyre, és akkor elkezdek kutatni, olvasni utána...és felírom a listára :-) na ezen a listán kb. 30 hely szerepel most, és ha felírom, az utolsó helyen fog állni, tehát a többi hely fontosabb, vagy jobban vonz, így egyelőre nem fogunk egyhamar oda utazni, de már legalább rajta van a listán. A lista lassan hosszabb lesz, mint az életünk. :-)

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről