2019. július 5., péntek

Andalúziai körutazás, 11. rész - Frigiliana, Granada


Május 29. 

Korán kelünk, kényelmesen készülődünk és valamivel 10 előtt elindulunk Granada felé. Ismét hőség van és nem sok kedvünk van már városról városra vándorolni és mindent megnézni. Majdnem két órát autózunk Frigiliana faluig, tele van turistákkal, valóban hangulatos, de közel sem olyan érdekes vagy szép, mint amilyennek le van írva. 








Utána már egyenesen Granadába megyünk, ahol 3-kor érkezünk a szállásra (Cerro del Sol). Casa rural, a táblája szerint 68 ezer Eurót fordítottak a renoválására, és 19 ezret adott az állam. Nem szép, annyira régies, hogy inkább lepukkantnak tűnik. De tiszta és rendben van, 4 km-re van az Alhambratól kifelé.



A felsőképen látszanak kicsit a Sierra Nevada havas csúcsai, az alsón pedig egy ilyen ponyvákkal fedett utca- Sok ilyen van, hogy árnyékot adjon a nagy hőségben, de nagyon sok árnyékot vagy hűvösséget nem igazán ad, de azért egyedi hangulata van. 

Kis gondolkozás után úgy döntünk, bemegyünk a városba autóval és majd egy mélygarázsában parkunk. De belekavarodunk a kaotikus egyirányú utcák rengetegébe, az egyik mélygarázshoz állítom be a navit, de amerre vinni akar, egyirányú, nem lehet behajtani és végül ahogy kört akarunk leírni, rákeveredünk a csak busz és taxi utcára, ahol lekameráznak.

 








Ezután találunk egy kicsi és borzalmasan szűk helyekkel bepréselt parkolóházat és onnan a központba gyalogunk. Van pár szép utca, a katedrális környéken, de nem hagy nyugodni, mennyi lesz majd a bírságunk, így elmegyünk a parkolóházunk melletti rendőrségre. Ott mondják, hogy nem ők az illetékesek, hanem egy másik rendőrség, ami 4 km-re van. Odamegyünk. Ott mondják, hogy nem lehet helyben kifizetni, majd küldik a bírságot, ami kb 50 Euro. (De még el kell meséljem, hogy előtte egy idős férfit kérdeztünk az utcán, aki azt mondta, hogy szerinte pár száz Euro a bírság, ettől rezeltünk be annyira és ezért nem tudtunk megnyugodni és mentünk el a rendőrségre.) Nekünk ez mindig nagyon rossz érzés, ha valami rosszat teszünk és nem szándékosan és nincs is módunk ott helyben a szituációból kimenekülni. Nagyon kellemetlen egy ilyen bírság, és a pénz is fáj. Megnyugszunk legalább, hogy nem százas értékrendbe megy majd. Ha nem lettünk volna ennyire feldúlva a lefilmezés miatt, hogy csak erre tudtunk godolni, akkor még órákat maradtunk volna a városban szétnézni és enni valamit.
Hazafelé kifelé eső részen akarunk éttermet keresni és végre egy paellát enni, amit kezdettől terveztünk, de mindig halogattunk, de semmit sem találunk. A közlekedés totál vad és kaotikus, össze-vissza bolyongunk, míg végül egy mekibe ütközünk és már mindegy, csak kaja legyen. Ott eszünk. 8 után érünk haza.

(Az utazás óta egy jó hónap telt el, a bírság eddig még nem jött, de ez még nem jelenti azt, hogy megússzuk. Azt mondták, kb. egy hónap, mire kidolgozzák, majd előbb az autbérbeadó céghez megy és az küldi tovább nekünk.)

2 megjegyzés:

  1. Hmmm...in der Übersetzung konnte ich nicht lesen warum ihr eine Geldbuße bekommen habt. Ich gehe von falschem Parken aus, richtig? Ja, das kann dauern, sogar Monate bis dann über die Vermietungsfirma etwas kommt. OK....jetzt habe ich mir das Straßenschild mal kopiert und im Programm grösser gemacht. Also weil ihr dort reingefahren seid^^ Also...es wird kontrolliert, ob dann was kommt müsst ihr auf euch
    zukommen lassen. Kann sogar sein dass nichts kommen wird,weil Schild zwar da aber nicht aufgezeichnet wurde... da drücke ich euch die Daumen. Zumindest kann es so auf Teneriffa passieren.

    Ein Navi in Spanien, also zumindest kann ich auch da von hier sprechen, kann man in Großstädten oft "vergessen". So wie in Santa Cruz werden die Einbahnstrassen öfters mal von heute auf morgen in andere Richtung gemacht. Ist natürlich sehr ärgerlich sowas, auch wenn für den Tourismus nicht gut ausgeschildert.

    ...haben ausgegeben heißt nicht zwingend dass jedes bestehende Rural auch etwas davon abbekommt. Diese Gelder werden meist in die Centros oder auch für neue Rural Fincen sowie Herbergen ausgegeben. Wie schon mal geschrieben bedeutet Rural ja Einrichtungen für den Tourismus in historischen oder traditiellen Gebäuden und das meist auch genau vorgeschrieben, auch die Einrichtung betreffend. Da ist es meist altmodischer vom Stil. Fall nicht dann ist es in dem Ort frei zu bestücken oder wird nach der Abnahme wieder geändert...mit der Hoffnung das keine Kontrolle kommt und man dann den "Rural-Titel" los wird. Rural bedeutet nämlich auch das man bei den Rechnungen keine Steuer ausweisen muss (an den Mieter sozusagen weitergeben), dennoch aber eine Steuererklärung machen muss. Gibt sogar eine Änderung dass man je nach Einnahme sich zusätzlich anmelden muss (genau zu erklären würde den Rahmen jetzt sprengen *gg*)

    Ich persönlich mag den Ort, also was ich davon sehe, und auch der Schlafbereich sieht nicht schlecht aus. Bin ja aber eh der Antik-Typ und nicht modern ;-))

    Liebe Grüssle

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallo Nova,
      ich habe dir schon privat geschrieben, aber ich schreibe hier auch kurz, wenn jemand auf deutsch liest...Das waren so Straüen, wo nur Bus und Taxi durchfahren durfte und wir haben das Schild am Anfang nicht gesehen, nur zum Schluß.

      Du weißt, das wir Casa Rural Fans sind, aber es hat annähernd nicht so ausgeschaut, als auf den Fotos bei booking, drt war was mit sehr schönen, modernen stilvollen Möbeln und das war irgendwie so abgewohnt, mit schlechtem Geruch, nicht schmutzig, aber trotzdem irgendwie so, wo ich mich nicht wohl fühle. Wenn man was bucht, weil es dem auf den Bildern gefällt und in der Wahrheit viel anders aussieht, dann ist man halt enttäuscht.

      Liebe Grüße

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről