2018. augusztus 9., csütörtök

Costa Rica - Tervezés, országinfó

Régóta vágyunk Costa Ricába. Az idén mentünk volna, de a tavalyi seychelle-szigeteki utazás után nem vágytunk egy darabig mégegyszer ilyen forró, párás, trópusi helyre, mert nagyon nehezen viseljük ezt a klímát. De izzotunk, hogy jövőre megint valami nagy utazás kell, kaland, izgalom és így egy afrikai utazás és Costa Rica között kezdtünk vacillálni. Végül Costa Rica nyert azzal, hogy az afrikai utazást nagyon nehéz csoport nélkül, bérautósan, egyedül utazóként leszervezni és még drágább lett volna, mint Costa Rica, valamint CR-ról vannak már könyveim, infóim, háttértudásom, így ezt könnyebb volt a fejemben is kitalálni, összerakni. 

Sokan közületek nem tudják, hol van Costa Rica, akiknek eddig meséltem róla, világatlaszhoz nyúltak, hogy utána nézzenek. CR középamerika legkeskenyebb részétől, Panamától északra fekszik, tehát déli határállama Panama, északi Nicaragua. Mindegyik békés ország. Így Costa Ricát jobbról (keletről) a Karib-tenger (Atlanti-óceán), balról (nyugatról) a Csendes-óceán nyaldossa. Ezáltal sok, szinte érintetlen tengerparttal is rendelkezik. Mégis mi nem ezek miatt utazunk oda, hanem a nagyon fajgazdag állatvilágért: több száz fajta színes madár, mint szabadon élő ara papagályok, kolibrik, tukánok, egyebek, aligátorok, teknősök, majmok, örvös állat (tatu), tapír, koati (vagy orrmányos medve), Krisztus gyík, amelyik a vízen tud szaladni, "nyílméreg béka", és még sorolhatnám, mik láthatóak. Az egész ország 18 kisebb és nagyobb nemzeti parkra van felosztva. Több lenyűgőző és még működő vulkánja van, színes vízű krátertavakkal, amik egy része nem hogy látogatható, hanem autóval fel lehet jutni egészen a kráterig.

Screenshot a google maps-ből

Costa Ricát Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1502-ben, negyedik felfedező útja során. Északról, Nicaraguai partjai felől érkezve, a mai Puerto Limónban (Karib part déli része, a panamai határhoz közel) kötött ki. Az itt élő indiánok akkor földjüket Cariainak nevezték, csak később lett Costa Rica ("gazdag part") a neve. Sajnos az őslakosság nagy része kihalt a spanyol uralom alatt, járványos betegségekben és a spanyolok kegyetlen bánásmódja miatt.

Costa Rica hivatalos nyelve ma a spanyol, de sokan beszélik az angolt is. Az ország az amerikai turisták körében kedvelt nyaralóhely. Ásványi kincsekben és gyümölcsökben gazdag ország. Costa Rica a "Csendes-óceáni tűzgyűrűn" fekszik és egy a napjainkig is aktívan működő vulkánláncolat húzódik az ország közepén, észak-déli irányban.

Fenti információk nagy része a wikipediáról származik.

Szokás szerint, előbb elolvastam két útikönyvet, ezek alapján összeállt a fejemben, mi érdekel. Hát, meg kell mondjam, minden! Max. 3 hétre mehetünk el szabira, ami iszonyú kevés. Ide kétszer 3 hét kellene, így máris rengeteg helyet el kellett kezdeni a képzeletbeli mérleg karjaira pakolászni, és itt elvenni belőle, ott házzáadni. Végül megszületett a konkrét terv...
A továbbiakról egy következő bejegyzésben írok.

12 megjegyzés:

  1. Kann man jetzt schon gespannt sein was ihr erleben werdet.

    Liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez nagyon izgalmasan hangzik! Várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  3. Izgalmas, várom a részleteket Flögi!

    VálaszTörlés
  4. Ez igen! Nagyon jól hangzik, komoly dolog lesz megszervezni, kíváncsian várom a további részleteket is!

    VálaszTörlés
  5. Azt gondoltam, hogy ha részletesen írok, senkit nem fog érdekelni, mert nem tudnak az idegen hellyel mit kezdeni. De akkor Írjak ezek szerint?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze! Amúgy nem olyan idegen, több spanyolországi kollégám is volt onnan, szívesen olvasnék róla. (Meg szívesen látnám is, de azt egyelőre csak a te fotóidon keresztül fogom...)

      Törlés
    2. Úgy értettem, ha elkezdek itt nemtezii park neveket sorolni, azzal nem igen fog tudni más mit kezdeni.

      Törlés
  6. Meine Übersetzung wurde zwar etwas holprig formuliert, aber in Bezug auf Tiere wird es eine einmalig schöne Reise. Bin schon auf Bilder gespannt.

    Liebe Grüße
    Arti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallo Arti, danke, daß du auch hier bist. Ich weiß selber, daß es mit dieser Übersetzung nicht funktioniert, da kommen schon sehr große Blödsinne heraus...aber ich bin überhaupt nicht böse, wenn einer nur die Bilder anschaut.
      Liebe Grüße

      Törlés
  7. Az időjárás és a gyakori földrengés elég kiszámíthatatlan arrafelé. A nyár iszonyú meleg,tavasszal-ősszel hurrikánszezon.Mi Kalifornia pár nemzeti parkját terveznénk,de a gyakori tüzektől tartunk.Várom a beszámolódat,remélve ,hogy sikeres lesz az utatok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm szépen a hozzászólást. Sajnos az időjárásra már sehol sem érvényesek a régi szabályok, az egész Födön kiszámíthatatlan. Reméljük, hogy minden jó lesz. A száraz és esős időszak átmenetében utazunk.
      üdv

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről