2019. június 8., szombat

Andalúziai körutazás, 3. rész - Doñana Nemzeti Park


Május 21.

8-ig alszunk, tízkor elindulunk El Rocío felé, délben ott vagyunk és meg is kapjuk a szobát (Pension Cristina), ami helyes, de mini, éppen csak az ágy három oldalán lehet szűkösen elmenni az ágy és a fal között. A tulajdonos család a recepció előtt beszélget és egy időbe telik, míg egyáltalán tudomást vesznek rólunk, mintha zavarnánk. Angolul vagy más nyelven itt senki sem beszél.



A falu hihetetlen! Az egész mexikói western stilusú és nem is kicsi, az utcák homokból vannak, minden háznak van lókikötője, de a falu 80%-a kihalt. A La Rocia tó partján van a szállásunk, régimódi, mexikóias a stílusa. Bepakolunk a szobába és lemegyünk a tópartra madarakat nézni, csomó flamingó, íbisz és kanalas gém van a vízben és a parton vadlovak.







 











Már gyerekkoromban láttam természetfilmeket a Doñana NP-ról és évek óta szerettem volna ide eljutni. Nyomozásom során kiderítettem, hogy a park egyénileg nem látogatható és csoportosan is csak egy kis része. Emlékszem a filmekből a széltől hullámzó magas fűre, a bokáig érő vízzel elterített síkságra és benne szabadon szaladgáló, boldog vadlovakra. Valahogy ez az idill van bennem a legerősebben emléként és ilyen képet szeretnék látni. De a nedves területek a park központi részében vannak, ahova mi nem mehetünk el. Így előbb azt nyomoztam ki, hogyan és honnan lehet egyáltalán a parkba bejutni, majd ennek megfelelően kerestünk szálláshelyet, így lett a szállásunk El Rocióban, ebben a különleges faluban.





Iszonyú forróság van. 13 h körül elmegyünk a 15 km-re levő Acebuche lagúnához, amiben alig van víz. Itt van a Doñana NP egyik látogatóközpontja. 5 km fastéges úton lehet lesekhez menni, belepő nincs, de szinte semmi állatot nem látunk. Utána lemegyünk az atlanti parthoz, Matalascañasba, sem egy üzlet, sem egy étterem, minden elhagyatott és a part is csúnya. Étterem és bolt reményében elautózunk Mazagónba, de ugyanaz, mint az előző település volt, lepukkadt és semmi sincs ott. Kívül találunk egy boltot, ahol tudunk venni innivalót. A falunkba visszaérve este 8-ig várnunk kell, hogy kinyisson a szállásunk étterme, addig a tóparton mászkálunk fel és le. A kisebb éttermek, amik délután tömve voltak a napközben idelátogatókkal, most mind zárva vannak már. Nyulat és anchovit (apró szardellák, lisztbe forgatva kirántva) eszünk. Elidőzünk fél 11-ig, nagyon tetszik a western hangulat. Jól alszunk.




7 megjegyzés:

  1. Ja, die wissen schon warum sie dann ihre Siesta abhalten und erst am Abend wieder öffnen, gell^^

    Ein tolles Dorf, das würde mir auch gefallen, auch die Unterkunft. Mal etwas ganz anderes und sowas kennenzulernen hat was. Dazu dann noch die Nähe zum See mit all den Vögeln. Da ist deine Kamera bestimmt auch wieder heiß gelaufen.

    Wünsche euch ein schönes Pfingstwochenende und sende liebe Grüssle

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Die Unterkunft war nicht gut, stinkedes mikriges Zimmer und das Frühstück haben sie uns einfach ncht gegeben, da wir früher weg mussten, obwohl gesagt haben, daß wir eine Box bekommen. (Kommt alles in dem nächsten Teil.)
      Die Kamera ist von der Hitze kaputtgegangen, an einem Tag, war es so aufgehheizt, daß es sich bestimmt innen drinnen schon 60-80 Grad Hitze entwickelt hat. Erst gint das Display nicht mehr, dann konnte ich das Teleobjektiv nicht mehr abschrauben nur mit gewalt, das hat deformiert, kann man nicht mehr draufschrauben. Display ist später zurückgekommen, also die Kamera selbst ist nicht kaputt, aber hat insgesamt einige Schaden davon. :-( Liebe Grüße

      Törlés
  2. Hallo liebe Andi,
    ich muss jetzt mal wieder ein bisschen bei Dir stöbern.
    Viele Fotos hab ich ja schon gesehen, aber es gibt auch vieles was ich noch nicht gesehen habe.
    Herrlich ist dieser Park, da hätte es mir auch gefallen.
    Auf dem einen Foto mit den Störchen kann man sehen wie warm es ist, denn der Storch hat weiße Beine... ein Zeichen das es sehr heiß ist.

    Ein schönes Pfingstwochenende wünsche ich Dir.
    Liebe Grüße
    Biggi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallo Biggi,

      danke für die Info mit Storchfuß, interessant.
      Liebe Grüße

      Törlés
  3. Ez igazán különleges hely!
    Cukik azok a kis fecskék, a tátott csőrükkel! :-)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes lehet ez november első napjaiban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, és igen. Nem, mert addigra elmennek a vonuló madarak, amikből amúgy meg mi sem láttunk sokat. Igen, mert a homoksivatag, a dűnék és a szarvasok mindig ott vannak.

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről