2019. július 11., csütörtök

Andalúziai körutazás, 13. rész - Cordoba

Az Alhambra után egy alsóbbrendű utat választunk Cordobába, amin 3,5 órát megyünk, szinte csak olívákkal teli dombos tájban. Időnként feltűnik egy-egy falu várral a tetején. Egyikben iszunk kávét. Fél 5-kor elérjük Cordobát, de sehogyan sem érjük el a szállás környékét, mert Krisztus mennybemenetele van és körmenet van, szinte az egész város le van zárva és a folyó másik oldalán meg búcsú van. Egy órás keringés után elérjük a parkolóházat, ami a szállásunktól gyalog kb. 50 méterre van, és előre kinéztem, hogy ott fogjuk hagyni az autót, de teltház van. Utána megpróbálunk több parkolót is, de minden tele van. Ami rettentően idegőrlő, hogy akárhol van az ember, mindig amerre menni akar, egyirányú utcák vagy behajtani tilosak vannak és nem lehet a tervezett irányba menni, a navi meg csak mondja és megpróbál minden következő lehetőségnél ugyanoda visszairányítani. Azon gondolkozunk már, hogy kintebb parkolunk és taxival bejövünk, de kintebb is minden tele van, vagy túl lepukkadt a környék. Felhívjuk a szállást, mondják hogy van egy utcával odébb egy mélygarázsuk, megadja a címet. Remek, de mivel oda csak az óváros egyirányú szűk utcáin vezet az út, amik komplett le vannak zárva a körmenet miatt és bekamerázott busz/taxi utcákkal is tele van, mint tegnap Granadában. Addig várunk míg a rendőrség elmegy és átengednek, de rögtön belekényszerülünk a tiltott zónába. Végül 2,5 órás horror bolyongás után megérkezünk. Totálisan ki vannak az idegeink.




 
Gyorsan betesszük a cuccokat a szobába (Hostal Almanzor) és elindulunk a Mezquita irányába. Éppen bent van a körmenet és megint le vannak zárva az utcák, lovasok és lovaskocsik jönnek-mennek, végül a díszes nép és a körmenet kocsija is kijön. Már semmi másra nem marad idő. A városmag hihetetlen hangulatos, a legszebb város nekünk a látottak közül.






A városmagban több ilyen magpörkölő üzlet is van, sokái elnézegetjük, ahogyan csinálják és veszünk is belőle, nagyon finom, mind a sós, mid a karamellizált változat. 




Utána éttermet keresünk, mindenáron paellát akarunk enni és szinte sehol sincs, azt mondják errefelé nem tipikus. Hát, megjártuk, hogy nem etttünk valahol máshol, ahol annyiszor láttunk. Végül szinte a szállással szemben találunk, de nagyon leszariak a pincérek, kint nincs már ülőhely, így beülünk egyetlen benti vendégként a vendégkőbe, de a picérek csak a kinti emberekkel foglalkoznak, mintha mi ott sem lennénk. Egy serpenyő paella két emberre 23 euro. Én sangriat iszom, de bele van keverve valami nagyon kiütős rumféle is. Utána még a szállás előtt üldögélünk a kövön. Igen későn kerülünk az ágyba. Csak légkondival lehet kibírni a szobában. Nagyon, de nagyon tetszik Cordoba hangulata.

2 megjegyzés:

  1. "rien ne va plus, nichts geht mehr"...würde ein Croupiers sagen *gg* Hach, wie gut ich das doch kenne. Was meinste wie oft ich am Anfang, als ich die hiesigen Feiertage noch nicht kannte, unten an der Hauptstrasse gestanden bin und nicht nach oben zu mir fahren konnte. Da hieß es dann aussitzen^^ Natürlich nicht schön das euch die Betreiber der Unterkunft diesbezüglich nicht vorgewarnt haben. Das mache ich nämlich immer wenn jemand an solchen Tagen kommen will.

    Dennoch, dieses "Spektakel" würde mir voll gefallen. Schon allein mit wieviel Freude mitgemacht wird, sich so unter die Einheimischen zu mischen ist voll mein Ding.

    Tolle erste Impressionen von Cordoba, eine Stadt die ich mir auch noch gerne mal anschauen würde.

    Liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
  2. Liebe Andi,
    Cordoba sieht wirklich sehr interessant aus, da möchte ich auch mal hin! Und die Prozession war auf jeden Fall fotografisch sehr interessant, auch wenn es euch große Probleme gemacht hat, durchzukommen und Parken zu können. Auf jeden Fall sehr schöne Bilder - und ich hoffe, die Paella hat geschmeckt!
    Herzliche Rostrosengrüße, alles Liebe und schönes Wochenende,
    Traude
    https://rostrose.blogspot.com/2019/07/thailand-reisebericht-teil-13-ausflug.html

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről