2018. május 23., szerda

Madeira - Az északi part mentén/Porto Moniz

Május 3.

Ma nagy kört szeretnénk tenni a szigeten, így 8-kor kelünk és pontban 9-kor el is indulunk. Amikor kifordulunk a lehajtóról az utcába, behajt egy nő, két kisgyerekkel a kocsiban. Tudtam, hogy a tulajnak két gyereke van és máshova nem nagyon mehet azon a felhajtón, mint hozzánk, így azt gondoljuk, most jön a pénzért és a törölközőkkel és visszafordulunk, felhajtunk mi is a garázsig. Megszólítoma nevén, hogy ő-e az, bemutatkozok és mondom, hogy akkor el is tudjuk intézni a fizetést is rögtön, ugyanis a bérleti díj készpénzben van nálunk és nincs kedvnünk minden nap ennyi pénzzel úton lenni. Furán néz, szinte sértődötten, semmi kedve az egészhez. Kérdi, hogy kp-ban vagy kártyával. Elveszi és megszámolja a pénzt. Utána tök kedvesen kérdezi, hogy egyébként minden rendben van-e. Mondjuk, hogy igen, csak hozzon törölközőt. Mondja, ha még ma beteszi az ajtó alatt a visszajárót (csak 2 Euro) és a számlát, illetve a törölközőket a ház előtti padra teszi. Ezután el is indulunk.
Az északnyugati csücsökbe indulunk, ahol tegnap félbehagytuk a túránkat. A hegyi utakon csak 11 fok van.

Első célpontunk Porto Moniz. 16 fok van, szitál a köd és jeges szél fúj. Nem éppen bizalom- és jókedvgerjesztő idő. Porto Moniz egy gyönyörű fekvésű falu és már a fenti útról rá lehet látni a természetes lávamedencékre, amiket mesterségesen hozzásegtítve egy nagyon szép stranddá varázsoltak és a betörő hullámok frissítik a vizét. Kettő ilyen medencés rész is van, egyik modernebben ki van építve és egy hotel is tartozik hozzá (csekély 1,50 Euro a belépő), a másik természetesebbnek van megyhagyva a sziklák között é sott belépő sincs.







Előbbi zárva van és ki van írva, hogy a víz hőmérséklete 18 fok. Hát akármilyen vonzóan is néz ki, tekintve a levegő hőmérsékletét, nem vágyom a vízbe. Mindenütt parkolódíjas parkolók vannak, általában 15 perc 20 Cent és gyakran keringőzik rendőrségi autó, akik ellenőrzik a cédulákat. Megnézzük mindkét medencés helyet. Az északi part mentén továbbnézve fenygető koromfekete felhőkbe burkolózik minden és már szitál is az eső.
























Éppen mire megnézzük a második medencés helyet, már futni kell vissz az autóhoz, mert elkezd szakadni az eső. Olyan sötétség borul ránk, mintha világ vége lenne.
Ahogy elindulunk a faluból kifelé, az utolsó buszmegállóban áll egy néni és lestoppol minket, miért ne vennénk fel. Így máris a hátsó ülésen ül és szerencsére csak a következő településbe, Seixalba igyekszik, mert különben mindenhol, ahol megállni szándékozunk, ki kelene várnia az autóban a nézelődésünket. Beszélgetni semmilyen nyelven nem tudunk. Kitesszük a háza előtt és invitál, meghívna egy kávére, de nincs kedvünk, mert a kommunikáció hiánya túlságosan blokkol, meg valahogy nem hiányzik most ilyen privát élmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről