2017. június 8., csütörtök

Seychelle-szigetek - 4. rész (Vallée de Mai)4. nap

Reggeli után a Vallée de Mai Nemzeti Parkba megyünk, ahova fejenként 25 Euroa belépő. A parkban még a sziget eredeti ősnövényzete található meg 19,5 hektárnyi területen. Itt látható az ún. Seychelle-pálma kb. 5000 példányszámban, melynek termése a Coco de mar, vagy tengerikókusz, azaz ez a "majomfenék" kinézetű hatalmas nagy kókuszdió, mely a világ legnagyobb növényi termése. A legyező szerű levelek, akár az 5 méretes átmérőt is elérhetik! Szerencsével láthatunk itt kaméleont, a szigeteken csak itt honos papagájfajt, sok gekkót és csigát, repülőkutyákat (denevérfaj) és egy tanrek nevű rágcsálót is. 

Két út vezet a parkon keresztül, egy kisebb körút és egy nagyobb. Mi a nagyobbat választjuk, vezető nélkül (ami külön pénzbe kerül) és ehhez jó 2 órára van szükségünk. Dohányozni tilos, az erdőben nincs szemetes, sem wc, erre fel kell készülni, viszont sok a szúnyog. 

Többféle ún. csavarpálmafajta is él itt, ezek egyik fajtájából egy kis erdőrész is van, ahova egy kitérővel lehet eljutni, majd visszatérni az eredeti ösvényre. Az erdőben nagyon párás a levegő, sok innivalót kell vinni.

Itt egy coco de mar-ból nő ki az új pálma: Ez a gekkófajta a szigeteken mindenhol ott van:
A Seychelle-bülbül (mi csak "punk" madárnak neveztük) nagy zajt tud csapni az erdőben, 
messziről megismerni a hangját: 


A parkról összességében azt tudom elmondani, hogy fantasztikus, és annak, aki ilyet még soha nem látott, biztosan dupla akkora élmény. Viszont az egész körút alatt teljesen ugyanazok a növények vannak végig, így egy idő után eléggé unalmas is, hogy nem változatos. De már maga ezeknek a hatalmas nagy leveleknek a mérete lenyűgözi az embert.

4 megjegyzés:

 1. Te jó ég, az akkora mint egy görögdinnye - vagy még nagyobb? Olyan nehéz is?
  Nekem biztos nagy élmény lenne, még nem jártam ilyen helyen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 18-20 kilóig nő. Ez olyan 7-8 kg lehetett.

   Törlés
 2. Vicces formája van ennek a kókuszdiónak. :-)

  VálaszTörlés
 3. Ja, ez állítólag "Éva" feneke. :-)

  VálaszTörlés