2017. június 8., csütörtök

Seychelle-szigetek - 4. rész (Vallée de Mai)



4. nap

Reggeli után a Vallée de Mai Nemzeti Parkba megyünk, ahova fejenként 25 Euroa belépő. A parkban még a sziget eredeti ősnövényzete található meg 19,5 hektárnyi területen. Itt látható az ún. Seychelle-pálma kb. 5000 példányszámban, melynek termése a Coco de mar, vagy tengerikókusz, azaz ez a "majomfenék" kinézetű hatalmas nagy kókuszdió, mely a világ legnagyobb növényi termése. A legyező szerű levelek, akár az 5 méretes átmérőt is elérhetik! Szerencsével láthatunk itt kaméleont, a szigeteken csak itt honos papagájfajt, sok gekkót és csigát, repülőkutyákat (denevérfaj) és egy tanrek nevű rágcsálót is. 









Két út vezet a parkon keresztül, egy kisebb körút és egy nagyobb. Mi a nagyobbat választjuk, vezető nélkül (ami külön pénzbe kerül) és ehhez jó 2 órára van szükségünk. Dohányozni tilos, az erdőben nincs szemetes, sem wc, erre fel kell készülni, viszont sok a szúnyog. 

Többféle ún. csavarpálmafajta is él itt, ezek egyik fajtájából egy kis erdőrész is van, ahova egy kitérővel lehet eljutni, majd visszatérni az eredeti ösvényre. Az erdőben nagyon párás a levegő, sok innivalót kell vinni.









Itt egy coco de mar-ból nő ki az új pálma: 



Ez a gekkófajta a szigeteken mindenhol ott van:




A Seychelle-bülbül (mi csak "punk" madárnak neveztük) nagy zajt tud csapni az erdőben, 
messziről megismerni a hangját: 






A parkról összességében azt tudom elmondani, hogy fantasztikus, és annak, aki ilyet még soha nem látott, biztosan dupla akkora élmény. Viszont az egész körút alatt teljesen ugyanazok a növények vannak végig, így egy idő után eléggé unalmas is, hogy nem változatos. De már maga ezeknek a hatalmas nagy leveleknek a mérete lenyűgözi az embert.

4 megjegyzés:

  1. Te jó ég, az akkora mint egy görögdinnye - vagy még nagyobb? Olyan nehéz is?
    Nekem biztos nagy élmény lenne, még nem jártam ilyen helyen.

    VálaszTörlés
  2. Vicces formája van ennek a kókuszdiónak. :-)

    VálaszTörlés
  3. Ja, ez állítólag "Éva" feneke. :-)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről