2015. augusztus 9., vasárnap

Izland - 5. nap - Rénszarvasok, Djupivogur

Djupivogur,  kis halászfalu előtt van egy pihenőhely, ahol információs táblák vannak az élővilágról. Itt látunk egy rénszarvas csordát, a rének nyugodtan sétafikálnak a mezőn, és szuperül lehet őket fotózni. 


A mai napi szakaszunk igen hosszú, így úgy döntünk, hogy nem megyünk végig az összes fjord mentén, hanem a Djupivogur fjordjának (Berufjörður) a végében kezdődő hegyi hágón át megyünk el Egilstaðir felé. Ezt az utat a térkép nem jelöli. Földút, de jól járható. Odafent a hágón pár méternél többet nem lehet látni, de minden fehérlik, még mindenütt hó van és rengeteg a vízesés is. 5 fok van csak. Biztosan csodálatos hegyvidéki táj lehet ez, ha látnánk belőle valamit. 

Djupivogur:
A kedvenc madaraim egyike, nagy goda:

Egilstaðirból elindulunk a rettegett 94-es úton, amit az index fórumon szörnyűnek írtak le, és hogy két óra kell 60 km megtételéhet. Tulajdonképpen emiatt nem mertünk a mai napba több látnivalót betervezni, pedig simán belefért volna. 

A kanyargós földút (van aszfaltozott szakasza is), sima, ledöngölt út, 70-80 km/h-val megyünk rajta, kivéve a hágón áthaladó részt, ami kátyús, lyukacsos, de így is kicsivel több, mint egy óra alatt odaérünk Bakkagerðibe (vagy más néven: Borgarfjörður Eystri). Magunk mögött hagyva ma 330 km-et, már délután 16 órakor itt vagyunk. Utunk közepe felé, mellettünk egy vad hasjtűkanyarokat leíró folyó kísér, ami gyönyörűséges. Eredetileg ezen a napon Seyðisfjörðurban aludtunk volna, de arra gondolva, hogy a másnapból egy, a Bakkagerðibe tervezett kirándulás pokoli sok időt vett volna el, sokkal jobb lett ez a mostani terv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről