2015. augusztus 19., szerda

Izland - 9. nap - A nyugati fjordok keleti oldalán Isafjörðurba

Jól alszunk és 6:45-kor kelünk. A reggeli büférendszerű, nagyon bőséges, választékos, nem lehet rá szavunk. 
Kicsivel 8 óra után el is indulunk Isafjörður felé. Ezen a napon tesszük meg a leghosszabb szakaszt, ami 455 km. Mégis időben jobban érünk oda, mint ahogyan számítottuk. Maga Isafjörður 374 km-ra van.
Az út jó minőségű, és csak összesen két szakaszon van földút, ott is a jobb fajta, de többnyire aszfalt. Kezdetben felhős az ég, de azután kisüt a nap és egyre jobb időnk lesz. Ennek persze nagyon örülünk, de ha kiszállunk az autóból, a szél ott van, mint mindig, dög erősen, hogy csak úgy tép és zilál és jeges hideg. Felmelegszik 14 fokik az idő. Az átkelés a szárazföldet átvágó szakaszon egy hágón megy át, itt millió apró kis tavacska van, és még mindenhol olvadozó hó. A fjordok gyönyörűek, bár mind egyformának tűnik. Az összes fjordot megkerülni egy végtelen útnak tűnik.

Hólmavík:
Látunk egy helyen fókákat is, akikhez egészen közel lehet lopakodni, némelyik hamar észrevesz bennünket és azonnal eltűnik a vízben, csak a fejét dugja ki. Amikor fekszenek a napon, olyan tehetetlennek, otrombának tűnnek, mint egy nagy meztelen csiga vagy egy kéz és lábnélküli nagy hústömeg, soha nem gondoltam volna, hogy veszélyt érezve, micsoda sebességgel tudnak felpattanni és eliszkolni a vízbe. Itt sikerül elég közeli, jó fotókat is csinálnom.Azután ebédelünk a napon, egy sziklán ülve, a szél persze most is ott van. Gyönyörűek a fjordok két oldalán álló zöld táblahegyek és különös formájú felhők. Az ember alig tud betelni a látvánnyal.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről