2015. augusztus 12., szerda

Izland - 6. nap - Selfoss és Dettifoss vízesések

Nagyon jól alszunk, bár én 5-kor felébredek a tervezett 7 helyett. Ez valószínűleg a 2 óra időeltolódás számlájára írható, mert otthon már 7 óra van és valszeg a szervezetem nem áll át. 
Az idő a szokásos, szürke felhős, ködös, de legalább most nem esik. Reggeli után, 8 órakor indulunk útnak. 








Hamar Egilstaðirban vagyunk, ahol tankolunk és a benzinkútnál lemossuk az autót, ami nagyon szükséges az esőben megtett szakasz után a földúton. Utána vulkanikus tájakon át autózunk tovább, sokszor megint csak keveset látni a ködtől és én annyira be vagyok kómálva, hogy folyton lógó fejjel szundikálok, küzdök, szundikálok és bármit megadnék egy ágyért. Így aztán mindegy hogy a ködtől vagy az alvástól, nem sokat látok a tájakból, ahol átautózunk. Valahogy rém unalmas is ez a szakasz és nagyon hosszúnak is tűnik. 







Elérjük északon a Jökulsargljúfur hasadékot, amiben több lépcsőben is hatalmas vízesések zuhannak alá. Itt (ebből az irányból nézve, ahogy jöttünk) jobbról és balról is van egy út, ahol a vízesések mellett el lehet menni. Jobbról a 864-es út, ami a térkép szerint jól járható aszfaltút, illetve balról a 862-es út. Ez utóbbit ma reggel a reggelinél javasolta nekünk egy fiatal német házaspár, mondván, hogy innen jobban rálátni a vízesésekre. 

Kegyetlenül hideg van és viharos a szél, majd szétfagyunk, míg megnézzük a két nagyobb vízesést, a Selfosst és Dettifosst. Egy több, mint egy órás kirándulás ez a parkolótól. Az előbbit nehéz megközelíteni, mert a sziklás talajban sok kis mellékágacskája a folyónak váj utat magának és ezeket vagy át kell ugrándozni, vagy a bennük lévő köveken átlépkedni, de néhol nehéz az átkelés. 












A Dettifosshoz közel is oda lehet menni, kilátóerkélyről is lehet nézni, de ezt most elvetjük, mert annyira erősen jön a hatalmas víztömeg permetje, hogy nem szeretnénk ebben a hideg időben csurom vizesek lenni, így beérem azokkal a fotókkal is, amit a jobban bejárható helyekről készítünk. A harmadik vízeséshez (Hafragilsfoss) egy hosszabb, több órás túra vezet, ezt már hagyjuk. 




Utána a parkolóban a csomagtartóból ebédelünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről