2016. május 13., péntek

Lissabon - Castelo de São Jorge

Belémből ismét a 15-ös villamossal közlekedve utazunk be Lissabon belvárosába. Az útikönyvünk megtervezett túrákat ajánl a városban. Azt gondoljuk, hogy ezek egyikére sincs már beesteledésig elegendő időnk, így amelett döntünk, hogy ma a Castelo de São Jorge várat nézzük meg, ez az egyik nagy gyalogos körben is benne van, így holnap több időnk marad más dolgokra. Elindulunk a vár irányába, és állandóan jönnek mennek a 28-as villamosok, hirtelen kedvet kapunk kipróbálni, pedig borzalmasan, szardíniás doboz szerűen tele vannak. Felpréseljük az egyikre magunkat és ezzel megyünk fel az első kilátóig.

Praça do Comércio - Terreiro do Paço:
A villamosról a Miradouro (kilátó) de Santa Luzia-nál  szállunk le és az alacsonyan álló nap fényében szépen bevilágított óvárosi részt láthatjuk innen.A São Jorge erődbe 8,50 a belépő fejenként. Nem éppen olcsó, hiszen az ember csak romos várfalak között mászkál, és valójában csak a kilátásért fizet. Pínea fenyőkkel van beültetve a belső tér és pávák hangos rikoltozása hallatszik.


Ez a különleges, fehér hasú páva a fán rikácsol éppen, én pedig alulról próbálom lefotózni. Egyszer csak egy hatalmas nagy adag pávaürülék landol a cipőmre és a fotóstáskámra. :-)  

Azulejos, azaz tipikus portugál kerámiacsempék borítanak sok házat a legkülönbözőbb színekben és mintákban. Ezekről rengeteg fotót készítettem, és egy kollázsban mutatom itt meg. Lehet kapni temérdek képeslapot, amiken csak azulejo minták vannak, illetve kis azulejo darabokat is hűtőmágnesként. 

Lassan ránk esteledik és mivel nincs kedvünk ismeretlen metróállomások után kutatni, ugyanazt az utat választjuk hazafelé, ahol jöttünk, amit már ismerünk. Vissza a 15-ös villamossal a 25 de Abril hídig és onnan a 742-es busszal hazáig. Szombat este van és ilyenkor megritkulnak a menetrendek valószínűleg, mert a villamosra is a buszra is kereken mindkettőre 25-25 percet várunk, a napsütés nélkül már nagyon jeges szeles hideg estében. Így 10 óra is elmúlik, mire hazakeveredünk.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről