2016. május 10., kedd

Portugália összefoglaló

Úgy érzem, kiégtem. Blogolásilag értve. Az első utazásunk volt, ahol nem jegyzeteltem, így most majd fejből kell írnom árakat, neveket...De valahogy nem kap el az ihlet sem, nem akaródzik az írás és a hatalmas fotómennyiség feldolgozását is most tehernek érzem. De szeretném a blogot továbbvinni, információkat továbbadni, így összeszedem magam. 

10 napot töltöttünk Portugáliában, egy országban, amiről igazából semmit sem tudok és nem is erőltettem meg magam különösebben, hogy többet tudjak róla. A portugál nyelvet mindig hasonlatosanak képzeltem el a spanyollal, de ahogy meghallottam, folyton szláv, lengyel, orosz nyelvekre emlékeztetett, némi francia keveredéssel. Igazából ugyanaz a hatás volt, mint a franciánál, amitől a hideg kilel, olyan idegen és szörnyű csengésű számomra. 

Az ország általános kisugárzása egy hatalmas nagy nyugalom volt, nyugodt emberek, nyugodt, magányos tájak, csodálatos építmények, kevés ember, mármint, ahogy az ember kiteszi a lábát egy városból, akkor megszűnik az élet, üresek az utak, az autópályák és az ember utazik és utazik és nem jönnek falvak sem. Valami olyan nyugalom van ebben az országban, ami megfogott. 


Az első 5 napon Lissabonban volt a hadiszállásunk. A városra csak két napot szántunk, ami számunkra elegendő is volt, mindent megnéztünk, ami minket érdekelt. A tömegközlekedés egyszerűen átlátható, olcsó és hangulatos is a régi villamosokkal. Autót bérelve a fővárostól északabbra eső fő látványosságokat néztük meg két napban, illetve egy napon Sintrát.

Ezután leautóztunk délre, az Algarvéra, ahol az előszezontól függetlenül is borzalmas tursitamennyiségek voltak, főleg hangos, mulatozó angolok. 

Érkezésünkkor 18-20 fok, napsütés, de jeges szél volt, izzadtunk és a szél meg meghűtött, olyan igazi megfázatós idő volt. Majd a második naptól 35 fok lett és szinte elviselhetetlen kánikula. Majd ahogy elhagytuk Lissabont szakadt az eső, ami el sem állt 4 napon át, és végig a maradék időben 15-17 fok volt már csak. Pont Az Algarvén, ahol annyi szép part van, csak felkavart tenger és szürkeség volt.

Az autóbérlés a car del mar közvetítő cégen keresztül zajlott, az autó végül az Avis-Budget cégtől volt. Az önrészt kiváltó biztosítást a car del mar-nál kötöttük, ami azt jelentette, hogy ha kárt okozunk és fizetni kell, akkor nekünk azt ki kell fizetni 1500 Euróig terjedően a budget-nak, majd ezt az összeget a car del martól kapjuk vissza. A Budget-nél nem kellett fizetni egyetlen cent kauciót sem!!! csak a tankra 75 eurót, azaz ha nem teli tankkal vittük volna vissza az autót, akkor megtartották volna ezt a 75 eurót, amit a végén azonnl sztornóztak.  Egy Nissan Note volt, amivel nagyon elégedettek voltunk.

Minden nap Lidlben vettünk kaját, azaz friss zsemléket, amikbe az útra szalámit, sajtot pakoltunk. Ami tetszett, hogy van a bennük nyilvános wc, ez útközben nagyon jól jött.
Az apró csavarni való lénarancs kilója 65 cent volt és minden nap nyomtam ki reggelire, isteni finom,  ki ne hagyja, aki teheti és a csokis croissant sem onnan.

Mivel mi jobban érdeklődünk a természet iránt, mint a kulturális dolgok iránt, hihetetlenül lenyűgözött a több, mint 500 gólyafészek, amiket láttunk, a leglehetetlenebb helyeken, flamingók, búbos banka, bakta és gyurgyalagok. A végtelen parafatölgy ligetek között elterülő vadvirágos színes rétek, legelő bikákkal és tehenekkel. Hihetetlenül szép a természet. Az emberek kedvesek voltak, az árak olcsók.Még nagyon sok minden jut eszembe, de azokat már a részletes beszámolómba akarom írni és nem összefoglalóként. Ezek a részek a napokban jönnek majd szépen lassan. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről