2016. május 12., csütörtök

Portugália - Lissabon, Belém

2016. április 30

Hajnali háromkor kell kelnünk, hogy időben kiérjünk a reptérre és nem sok vállalkozó akad, aki megteszi a szívességet nekünk, hogy kivisz. Mondhatni, hogy szerencsére: eltolták az indulást 6:00-ról 6:50-re, ami már egy kicsit barátibb. 

A TAP Portugal légitársaság gépe ősrégi, belül elég régimódi, de a kiszolgálás jó, nem vártunk el semmit sem, de hoznak kiadós reggelit és hozzá italt szolgálnak fel egyszer. 
Portugáliában egy órával visszább kell állítani az időt, eszerint az ottani 9:05-kor landulunk. A csomagokkiadó szalagnál az van kiírva, hogy fél 10-kor jönnek a csomagok, de még 9:45-kor sem jönnek, végül kiderült, hogy hibás a szalag és nem tud forogni. De ezt hamar megoldják. Mégis életünk leghosszabb várakozásának tűnik, míg megjönnek a bőröndök. A reptér épületéből kilépve, rögtön a metróhoz lehet lemenni (piros metró - itt színekkel jelölik őket). 

Lent kb. 6 jegyautomata van, mindegyiknél 10-15-20 emberes sor áll. Ez is eltart egy ideig, míg meg tudjuk venni a jegyet. A Viva Viagem nevű kártyát vesszük meg (0,50 Euro), ez önmagában üres és több féle jegyet lehet rátölteni. Mi a 6 eurós 24-órás jegyből töltünk mindkét kártyára kettőt. Ezt a metró bejáratánál érvényesítjük és innentől az első jegy 24 órán át mindenre érvényes, majd a második onnantól kezdve lesz az, amikor az első lejárta után azt első alkalommal érvényesítjük. 

A metróval a végállomásig, a Sao Sebastiao térig, 20 percet utazunk és itt pedig átszállunk a 742-es buszra, amivel 7 megállót kell menni a szállásunkig, pont pár méterre előtte tesz le. 
A szállásunkat a booking.com-on foglaltam és Ourique Apartments névre hallgatnak. Egy kis mellékutcában található a ház, a Campo de Ouriqe negyedben, benne 4 kiadó apartman van. Nagyon szép felújított kis lakások ezek, egy éjszakára 57 Euróért. Önellátósak, de nekünk pont ez kellett. 
A tulajjal leegyeztettük, hogy mikor érkezünk és útközben írtunk sms-t is, így itt vár ránk és nagyon kedvesen fogad. Hoztunk még otthonról kenyeret, szalámit és sajtot, meg ami kell az első napra, így a vásárlással sem kell ma foglalkozni, csak innivaló kell.












Lepakolunk és azonnal elindulunk Belémbe. A szállásunknak kedvező a feksvése, még ha kintebbre is esik a centrumtól. Pár perc alatt levisz a 742-es busz a Ponte 25 de Abril (piros - nekünk csak "San Francisco") híd alá, ahol átszállunk a 15-ös villamosra, ami szintén pár perc alatt elvisz Belémbe. Meleg, de szeles idő fogad és embertömegek a Torre de Belémnél. A hosszú sort látva és belépő árát, nem látjuk szükségesnek ebbe a mini bástyába való bemenetelt, így csak kívülről nézzük meg és máris elindulunk a Felfedezések emlékműve felé, mely "az új világ" portugál felfedezőinek állít emléket. Ennek tetejére felmegyünk, a belépő fejenként 4 Euro. Meglehetősen embertumultus van itt is.








Egy kőforgató nevű vicces madárkát látunk itt a rakparton, aki rákocskák után nyúl be a kövek közötti lyukakba:












Innen a Jeronimos Kolostorhoz indulunk, ahol 10 Euro fejenként a belépő. Ez szerintünk nagyon nem éri meg, mert csak a kerengőbe lehet bemenni, vagy pedig mi bénázunk el valamit és nem látjuk, hol a többi megnézhető rész, de csak ezért nagyon sok 20 Eurót kiadni, főleg, hogy a későbbi kerengők, amiket majd látunk még, sokkal szebbek.



egy esküvő volt éppen a templomban




























A híres cukrászdában nem veszünk semmit, mert unszimpatikus a sok mézes-mázsa, nagyon édes vaníliás cucc. Nem vagyunk édesszájúak és nem is igen ingerelnek ezek az édességek. Szemközt, a Mc Donald's-ban eszünk, mert nem akarjuk ezzel húzni az időt és ez a leggyorsabb megoldás.


Betévelyedünk még a helyi, kis botanikis kertbe is (belépő 2 Eruo):

























1 megjegyzés:

  1. Nagyon sok szép fotó készült, már kíváncsian vártam őket :-)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről