2016. május 19., csütörtök

Portugália - Óbidos

Óbidos az a falu, amit képeken láttam és abszolút beleszerettem és az első helyen állt, a mindenképp muszáj megnézni célok között.

Óbidos az autópálya kivezető útjáról, menet közben, kicsit elmosódva


Egy időszámításunk előtt 700-ban alapított kelta településből alakult ki a későbbi Óbidos. Később rómaiak, vizigótok, mórok uralták...

Mi a város alatt, az út mentén egy bank nagy parkolójában tesszük le az autót és a pár szász métert a városkapuig onnan pár perc alatt gyalogosan tesszük meg. Fent a kapu előtt van egy nagy parkoló is, ezt előre nem tudtuk. 
Ahogy bemegyünk a városkapun, rögtön felmegyünk a városfalra fotózni, de azután lejövünk és előbb lent járjuk be keresztbe-kasul az egész hangulatos kis falut, ahol lehetetlen egy olyan fényképet készíteni, amiben ne lenne több tíz ismeretlen turista feje benne.Az 1900-as évek elején-közepén visszaállították eredeti állapotukba a vár- és városfalakat. Talán pont ez okozza a középkori, mesebeli érzést. A városfalak között meredek és kacskaringós, szűk, hófehér házas és virágokkal teli utcák kanyarognak. Többségüket nappal ellepik a buszokkal idehozott turisták, így a főutca szinte kizárólag csak szuvenírboltokkal van tele. Pár görögországi helyre emlékezet, ahol már jártam. 
A várfalakra több helyen is fel lehet menni és az egész falu körül körbemenni. 

Elérjük a várat, és bemegyünk, a belső tér tele van színes, és lebontás alatt álló bódékkal, színpad maradványaival, valami rendezvény lehetett itt nem olya rég. Eléggé kaotikus állapotok uralkodnak itt, így ez a belső rész most nem nagyon fotogén. 


Majd a felső várfalak alatti városrészt járjuk be. Sok ház és utca teljesen elhagyatott. A kertekben viszont hatalmas citromoktól roskadozó fák állnak.
Visszaérve a városkapuhoz, ismét elindulunk a mag felé, egy másik utcán, majd felmászunk a várfalra is egy darabon.
Esteleik már és mi még le akarunk menni az óceánpartra is, az Óbidosi-lagúnához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről